Over 50 land har arveavgift: – Norge kunne fått inn milliarder

Mange av våre naboland har arveavgift, og i Europa er det land som har opp til 80 prosent arveavgift. Professor mener det bare er politisk feighet at vi ikke har det også i Norge

I mange europeiske land har de arveavgift, som er spesielt innrettet mot skatt på eiendom.
I mange europeiske land har de arveavgift, som er spesielt innrettet mot skatt på eiendom.

Innenriks

Publisert Sist oppdatert

Arveavgift er en skatt som i utgangspunktet ilegges all arv og alle gaver. Det er ikke ordinær inntektsskatt på arv og gaver, og arveavgiften kan ses på som en erstatning for dette. I Norge ble arveavgiften for første gang innført helt tilbake i 1792, før den ble oppløst i 1899. Deretter ble den gjeninnført i 1965, før den igjen ble oppløst under Ernas Solbergs regjering i 2014. Dermed har vi ingen arveavgift i Norge i dag.

Det siste året Norge hadde arveavgift var i 2013, og da var det totalt mottatt 23,6 milliarder kroner i avgiftspliktig arv. Det utgjorde 1,9 milliarder kroner i utlignet arveavgift i 2013. I august 2020 svarte daværende finansminister Jan Tore Sanner at «departementet har ikke grunnlag for å kunne utarbeide tilfredsstillende anslag på proveny og hvor mange som ville betale arveavgift dersom arveavgiftsreglene fra 2013 hadde blitt innført», på spørsmål fra Siv Jensen.

Ifølge professor Runar Døving ved høyskolen Kristiania går 80 milliarder kroner i arv fra generasjon til generasjon hvert år.

Hei
Du må ha et aktivt abonnement for å lese videre

5 uker - 5 kroner

KJØP

Powered by Labrador CMS