Stavanger

– En selvfølge at Re-Naa fikk en stjerne

«Velfortjent, på høy tid, en selvfølge.» Kokke-Stavanger jubler over restaurant Re-Naas stjerne i Michelin-guiden.

– Sven Erik er så nervøs at han har gjemt seg, sa Torill Renaa til pressekorpset som hadde troppet opp i Matbaren for å følge pressekonferansen fra Michelin-utdelingen i København. Sannheten var at ektemannen var i København for å motta beviset på at Stavanger har fått sin første stjernerestaurant. Norge har fått sin første stjernerestaurant utenfor Oslo. En drøy time etter offentliggjøringen ringer Sven Erik Renaa opp. Han lar det hele synke inn mens han nyter en kald pils.

LES OGSÅ: Renaa fikk sin første stjerne

– Det er stort. Gratulerer til oss og gratulerer til Stavanger, sier Renaa til RA.

– Hvorfor får Re-Naa en stjerne i Michelin-guiden?

– Vi har en dyktig stab, vi er opptatt av de riktige tingene, vi bruker de beste råvarene og vi leverer hele tiden. Det er ikke lett å få en stjerne i Norge. Det koster, sier han.

Når Re-Naa først har fått stjernen sin, blir det en jobb å beholde den.

– Vi tjener ikke penger på Re-Naa i dag, så det er kanskje naturlig å se på prisnivået etter hvert, sier Renaa og fortsetter:

– Vi må opprettholde kvaliteten og helheten, men prisnivået trenger ikke nødvendigvis å gå opp ennå. Det kan vi heller ta når vi får to stjerner, sier Renaa og ler.

Bransjen gratulerer

Det var ikke bare Renaa-gjengen som jublet onsdag. Stavangers restaurantbransje gleder seg over at byen endelig har fått en restaurant i Michelin-guiden.

LES OGSÅ: Gullvinner åpner restaurant

– Fantastisk! Utrolig gøy og veldig velfortjent. Torill og Sven Erik har gjort en super jobb. Det er bare å ta av seg hatten for dem, sier Kjartan Skjelde, Tango-gründer, kokebokforfatter og TV-kokk.

Tango ble også nevnt i Michelin-guiden.

– Blir Tango neste Stavanger-restaurant med stjerne i Michelin-guiden?

– Dette gir i hvert fall inspirasjon, sier Skjelde.

Også Karl Erik Pallesen, daglig leder ved Fisketorget, jubler for Re-Naa.

– Jeg så livestreamingen fra sofaen sammen med sønnen min. Det var rett før jeg begynte å grine. Så velfortjent og så kjekt at det endelig kommer hit. Jeg håper at dette vil inspirere resten av bransjen i byen og kanskje åpne for at flere kommer med i guiden, sier Pallesen.

Han legger til at det er en rekke andre restauranter i Stavanger som holder høyt nivå.

– Da er det inspirerende å se at Re-Naa får det til. Jeg vet at restauranten allerede er godt besøkt, men jeg tror og håper for deres del at dette kan gir dem enda mer trykk. Flere utenbys fra vil få øynene opp for dem nå, tror Pallesen.

– På høy tid

Harald Osa, som i sin tid var med og åpnet Stavangers første gourmetrestaurant, Jans mat- og vinhus, tar fram superlativene.

LES OGSÅ: - Skal bli Nordens beste

– Endelig fikk Stavanger en stjerne. Det er veldig kjekt at Michelin-guiden går utenfor hovedstedene og på høy tid at de tok turen til Stavanger, sier Osa som har spist på Re-Naa flere ganger.

– Det er en fantastisk restaurant. At Re-Naa får en stjerne er en selvfølge.

– Vil en stjerne gjøre restauranten mindre tilgjengelig?

– Nei, det er det ikke noen grunn til å tro. Dette vil resultere i at matinteresserte ikke bare besøker restaurantene i Oslo, København og Stockholm. Dette er bra for Stavanger, for hele matbransjen i byen.

Osa tror ikke stjernen vil gjøre utslag på prisnivået.

– Prisnivået avhenger jo av det markedet er villig til å betale. En stjernerestaurant – uansett om du har én eller to eller tre stjerner – er uansett en reise verdt, mener Osa.

Mer fra Dagsavisen