Makarska – et paradis for fotturer

Makarskarivieraen er et ypperlig reisemål for solhungrige som liker å bevege seg litt.

– Ååååh, guri. SE der!

Vandrefølget mitt peker på den lille, kritthvite bukten med turkist vann som åpenbarer seg 100 meter nedenfor oss, klemt inn mellom bratte klipper toppet av pinjetrær. Med de høyreiste dinariske alper som dramatisk bakgrunn. Og med ganske så mange kritthvite rumper, også.

– Vel, da gjør det jo ingenting at vi har glemt å ta med badedrakten, humrer følget.

Jeg er ikke vond å be. Vi har vandret helt fra Makarska, langs en av de herlige kyststiene gjennom skyggefulle pinjelunder sørover. Rundt den lille halvøya Sveti Petar. Gjennom et trivelig morgenmatmarked i havnen, og oppom torget, der gamlekarene nyter sin morgenespresso under fuglekvitteret, og videre ut forbi moloen, gjennom Osejavas duftende skoger.

Før vi altså bokstavelig talt, snubler oss ned til den nakne sannhet på nudiststranden Nugal.

Nakenfest

– Aaaaah!

Det er litt magisk å gli ut i det krystallklare vannet uten en tråd. Nudismen står fortsatt sterkt i Kroatia, og langs hele kysten finnes det utallige badeplasser der du ikke trenger badetøy. Derfor bør du heller ikke bli sjokkert, eller ringe politiet, om du plutselig skulle få øye på en solbrent slamp eller to på solklippene langs stiene.

Men vi i Evas drakt rekker kun noen runder i paradis, før djevelen dukker opp.

En diger piratbåt fylt med 100 partyglade ungdommer, med fri bar og like fri stereolyd. Men forhåpentligvis ikke med altfor avanserte telelinser.

Ja ja, godt vi beholdt våre store, mørke solbriller på.

kroatia Makarska foto christin

Nudiststrandperlen Nugal. Foto: Christine Baglo

Les også: Øyhopping med stil i Kroatia

Norsk favoritt

Makarskarivieraen strekker seg rundt 60 kilometer langs kysten nord for Dubrovnik og sør for Split, fra byen Brela til Baćin. Her ligger de små feriebyene som perler på en snor, med Makarska som den største, omtrent midt i. Mellom den går det fabelaktig fine kyststier, der en dupp i de Adriaterhavsblå bølgene aldri er langt unna. Heller ikke en iskald pivo på en hyggelig strandbar, som den vi ender opp på i den lille nabolandsbyen Tucepi.

Helt alene vandrer du imidlertid ikke. Makarskarivieraen er ifølge charterselskapene nordmenns kroatiafavoritt, og det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor. Både Ving og Apollo øker kapasiteten med ti prosent i området i år.

Til tross for at det er et utpreget turistriviera, er det begrenset hvor mange hoteller og feriesteder som får plass på den tynne og særdeles pittoreske kyststripen under Biovoko-massivet. Og nå har myndighetene satt bremsen på, for å kontrollere utviklingen.

Foto: Christine Baglo

Strandparadis vestover

Nordover fra Makarska brer det seg også flere fine muligheter. Her kan du sykle eller gå langs havet på en fin gangvei, kantet med herlige små strandbukter hele veien. Etter du er kommet forbi Hotel Romana overtar naturstrendene, med flere spektakulært flotte viker.

Kom gjerne på kvelden, når solen er på vei ned og farger de dramatiske dinariske alpene i dypgult og oransje. Ta med en bok, og slå deg ned under et krokete tre, mens en ensom sup-padler leker seg i den røde solnedgangssøylen.kroatia Makarska foto christin

Foto: Christine Baglo

Det går også mange flotte stier oppover i bakkene bak byen, dersom du vil trimme lårmusklene. Her går du mellom små tettbebyggelser, i duft av rosmarin, klematis og villtimian, mens du har panoramautsikt utover havet. Men vær obs på at det kan bli steikende hett her fra formiddagen og utover i sommermånedene, så da bør du i så fall ta turen tidlig på morgenen, når fjellsiden ligger i skyggen.

Ta gjerne turen (cirka 45 minutter opp fra havna i Makarska) til botaniske hagen rett ovenfor den lille landsbyen Kotisina, under stupbratte klipper.

Les også: Fotturparadiset Val Gardena i Italia

Fjellvandring

Liker du litt skikkelige utfordringer, kan du også gå på ekte fjellvandring i Biovoko Nasjonalpark, oppe i fjellmassivet bak feriebyene. Her går det stier på kryss og tvers – og du kan melde deg på vandregrupper med lokalkjente, om du ikke vil finne veien selv.

Men du må ikke svette for å komme deg opp på det høyeste fjellet, Sveti Jure, som er Kroatias nest høyeste fjell. Det går nemlig bilvei hele veien opp til TV-tårnet her oppe! Eventuelt kan du sette fra deg bilen nede ved steinhytta ved foten av toppen, og gå de siste 300 høydemeterne opp. Dette er også utgangspunkt for flere fine turer i området.

Luftig vei

Men det kan hende du uansett svetter litt likevel – av andre årsaker. Den ekstremt smale, svingete og til tider svæææært luftige 23 kilometer lange veien opp hit er nemlig ikke for pyser.

– Det var skummelt! Jeg har høydeskrekk, og sjåføren i minibussen vi satt på med kjørte så fort, forteller norske Rita Helene Nygaard, som selv er bussjåfør i Lofoten, som vi treffer på toppen.

– Men utsikten her oppe fra er jo bare nyyydelig, fortsetter hun.

På en klar dag skal du kunne se helt over til Italia. Det er flere fine utsiktspunkt, rasteplasser og kortere kulturstier langs veien opp.

kroatia Makarska foto christin

Mye å finne på

Nygaard er i Makarska for første gang, sammen med venninnen Mona Aagard Nilsen.

– Vi liker oss kjempegodt. Det er utrolig rent og pent her, og så er det så mye å finne på. I går var vi på båttur til øyene Brac og Hvar. Og så spiste vi et aldeles nydelig måltid på restauranten Hrpina. Den anbefaler vi på det varmeste, forteller de.

Det er ofte fint å komme seg opp hit litt tidlig på dagen, før skyene dekker toppen, eller for å se solnedgangen på kvelden. Bare å sitte her og se skyenes spill, hvordan de seiler på de varme vindene som strømmer fra karstsidene og bygger seg opp til høye skytårn, er utrolig fascinerende.

Mye vilt

Fjelltoppen er hjertet i den store nasjonalparken Biovoko, som strekker seg ut i alle retninger.

– Det finnes både ulv, europeisk villsau, villsvin, ørn og noen ganger også streifbjørn i området. Dessuten finnes det mange halvville hester her. Og mer enn 1500 plantearter, inkludert mange endemiske, som blomsten «biovoko bell», forteller parkranger Slavo Jaksa, som tar oss med på en rundtur i det flotte området.

– Det går et nettverk av merkede stier rundt i hele fjellområdet, forteller Jaksa, som også jobber på en doktorgrad om hvordan turismen endrer lokalsamfunnet.

– Før 1960 bodde det bare fiskere her. Men nå har turismen eksplodert. Men det er viktig å få den under kontroll, påpeker han.

Husk vandrestøvler

Det er også populært å sykle i nasjonalparken, gjerne opp langs den svingete veien. Men da skal du ha kondisen i orden!

Skal du vandre i fjellet, er det absolutt en fordel å ha med ekte fjellstøvler, siden det spisse og ulendte karstlandskapet ikke er spesielt joggeskovennlig. De beskytter også litt om du skulle være så å uheldig å støte på en sandhuggorm. Europas farligste slange trives nemlig også her oppe, selv om den svært sjelden hogger – og sjelden er livsfarlig.

Les også: Har du hørt om denne fabelaktige pilegrimsruten?

Saken fortsetter under bildet.

kroatia Makarska foto christin

Fot- og sykkelturer

Turistkontorene (og noen av hotellene) kan hjelpe deg med bra kart over flotte fot- og sykkelturer i området, både langs kysten, i åssidene og oppe i fjellet, samt informasjon om guidede vandreturer eller transportmuligheter til Biokovo Nasjonalpark. Du finner også info på parkens nettsider: www.pp-biokovo.hr.

Fjelltoppen Vosac på 1.421 meter er en populær fjelltopp som kan nås på god, men bratt sti fra Makarska, eller på en kort 20 minutters fottur fra parkeringsplassen på veien opp til Sveti Jure, massivets høyeste topp på 1762 meter. Hit er det mest populært å gå fra landsbyen Veliko Brda. Det er imidlertid en bratt og tøff tur.

Sjekk denne norske pfd-guiden med gode beskrivelser av fotturer på Makarskakysten og utenfor Split.

Dagsavisen var invitert til Kroatia av Apollo.

kroatia Makarska foto christin

Milenko Vlado driver Jeny´s, Makaskarivieraens kanskje aller beste restaurant. Foto: Christine Baglo