Nyheter

Unge velger trygge utdannelser

Årets studieopptak ved HiOA viser at «trygge» utdanninger blir stadig vanskeligere å komme inn på. – De unge har vokst opp i en verden preget av økonomisk usikkerhet, sier HiOAs prorektor om trenden.

– Trygghet var avgjørende for meg, sier Maren Ytterdal Krogsrud (23) om sitt studievalg.

Hun har nettopp kommet inn på Anvendt datateknologi, et av IKT-studiene ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Ferske tall fra Samordna opptak viser at IKT og sykepleie er blant utdanningsretningene som øker mest i popularitet. Søkertallene til IKT har økt med 12 prosent siden i fjor, mens sykepleie har fått 22 prosent flere søkere på to år. Det gjør at disse studiene blir stadig vanskeligere å komme inn på.

Velger annerledes

Tidligere har Krogsrud prøvd å følge drømmen ved å ta en bachelor i filmstudier i London, men nå velger hun annerledes.

– Da jeg var ferdig med utdanningen så jeg hvor vanskelig det var å få jobb innen film. Så jeg tenkte at jeg ville søke noe som var mer sikkert, men likevel spennende, sier hun til Dagsavisen.

– Man hører mye fra alle kanter om et vanskelig arbeidsmarked. Det får nok folk til å tenke seg om to ganger, sier hun.

I tillegg til at IKT har blitt mer populært blant søkerne har 335 flere studenter enn i fjor fått tilbud om studieplass på IKT-linjer. Det er en økning på over 10 prosent fra i fjor. Krogsrud er glad for at flere enn før skal studere IKT.

– Alle bransjer trenger denne kompetansen, selv om man ikke jobber bare med teknologi. Dette er framtida, sier hun.

Sikkerhet og sykepleie

Siri Mikaela Jøssund (18) har søkt høyere utdanning for første gang, og kommet inn på sykepleierutdanningen. Også hun valgte utdanning basert på samfunnets behov.

– Det at vi trenger sykepleiere betyr at man kan få en sikker framtid hvis man velger denne utdanningen. Det gir en stabil jobb, sier hun.

Jøssund syns ikke at det å velge trygt står i konflikt med å følge drømmen.

– Det er så meningsfylt å være sykepleier. Så å velge dette gjør forhåpentligvis både mitt og andres liv bedre, sier hun.

Til tross for at søkertallene til sykepleie har gått opp er Jøssund likevel ikke bekymret for at det skal bli vanskeligere å få jobb.

– Nei, det er bare bra. Når kravene blir høyere blir kanskje framtidens sykepleiere flinkere også, sier hun.

Formet av sin tid

Prorektor Nina Waaler ved HiOA tror ikke utviklingen hos søkerne er noen tilfeldighet.

– Søkertallene viser at de unge velger utdanninger som er viktige for utviklingen av samfunnet. Et stort flertall ønsker å jobbe med enten barn, helse eller teknologi. Unge i dag er veldig bevisste på samfunnets utfordringer og vil sikre seg en framtid. Vi ser nok en trend her om at de i større grad enn før søker seg til utdanning som gir gode sjanser for jobb, sier hun til Dagsavisen.

Waaler mener de nye studentene er formet av sin tid.

– De fleste tillhører generasjon Y, og er 20-34 år, eller generasjon Z, de under 20 år. Spesielt de yngste har vokst opp i en verden som er preget av økonomisk usikkerhet, migrasjon, konkurranse på arbeidsmarkedet, og rask teknologisk utvikling, sier prorektoren.

Prioriterer teknologi

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er fornøyd med utviklingen. Han sier regjeringen har økt opptakskapasiteten siden 2014 med 8150 nye studieplasser, hvor helse, lærer, realfag og teknologi har vært prioritert.

– Mange av fremtidens utfordringer vil måtte løses med smart bruk av teknologi, og det er derfor vi også har prioritert teknologifag, sier Isaksen.

Mer fra Dagsavisen