I går fylte bystyrets eldste møtende representant 80 år. Men Hermann Kopp har ingen planer om å gi seg. FOTO: MIMSY MØLLER

Hermann (80) er bystyrets eldste: – Jeg interesserer meg ikke for eldrepolitikk

Hermann Kopp (H) møtte som bystyrerepresentant for første gang i 1971. I dag fyller han 80 år og er den eldste fast møtende representanten i bystyret i Oslo. Men eldresaken er han ikke så veldig opptatt av.

– Jeg har ikke interessert meg så mye for eldrepolitikk. Jeg følger med, og er beslutningstaker. Men når man blir eldre, så blir man nesten inhabil om man skal drive med eldrepolitikk, sier jubilanten, og kaster et blikk på iPaden, hvor gratulasjonene strømmer inn på Facebook.

Byutvikling

I dag er 80-åringen inne i sin sjuende periode som bystyremedlem og han har ingen planer om å gi seg.

– Jeg stiller gjerne til valg igjen ved neste kommunevalg, sier Kopp, som også var aktiv fotballdommer så sent som for to år siden.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Hva var du opptatt av da du kom inn i bystyret i 1971?

– Jeg var opptatt av idrett, og idrettssaker. Men også kultur. På den tida satt jeg både i styret for Konserthuset og skogsstyret.

– Men det som har ligget mitt hjerte nærmest, er byutvikling. Jeg har fått vært med på mange store prosjekter, som har formet byen vår, sier Kopp, og nevner Bjørvika og Barcode, som synlige resultater.

– Fjordbyen har blitt fantastisk, mens det skal ikke jeg ta æren for. Det ble besluttet før jeg kom tilbake igjen i 2003, sier Kopp.

I 1971, som idag var trafikken et politisk tema.

– Trafikken var verre for 30 år siden. Da stod blant annet bilene i stampe over Rådhusplassen. I dag går mye av trafikken under jorden, og Rådhusplassen er blitt en åpen og flott plass, sier bergenseren, uten antydning til skarring.

– Men blir Brann samtaleemne, så kommer bergenseren i meg fram, ler han.

Over en cappuccino, på Kaffebrenneriet, et saksdokument unna Rådhuset, kommer historier fra politikken, yrkeslivet, idretten og studietiden i USA på løpende bånd.

Les også: Høyre foreslo «byregjering» først

Studerte med Kennedy

– Jeg studerte på Harvard sammen med Ted Kennedy broren til John F. Kennedy. Han spilte amerikansk fotball, mens jeg spilte vår variant av fotball. Vi trente ofte sammen, men vi var ikke godt kjente, sier han om den tidligere senatoren.

Han spilte også fotball sammen med Kharim Aga Khan, den nåværende Aga Khan, som idag er en av verdens rikeste menn, og Shad Tubman, sønn av presidenten i Liberia.

Under kommunevalget i fjor høst, manglet Hermann Kopp kun seks stemmer på å få fast plass i bystyret.

– Da bystyret ble satt sammen fikk jeg fast komitéplass i miljø- og samferdselskomiteen, og var 1. vara til bystyret. Men da Bård Folke Fredriksen ble statssekretær, rykket jeg opp, og har vært fast siden før jul, sier han.

Les også: Frogner Ap vil ikke ha trikk i Bygdøy allé

Kaller byråd «Tullevik»

Som Høyre-politiker er han vant med å være i posisjon.

– Jeg husker da vi var i ferd med å tape kampen om Munchmuseet i Bjørvika. Alt sto i stampe. Da kom vi på ideen om å snakke med SV, noe som gjorde at vi til slutt fikk flertall for nytt museum og Tøyenløftet. Noe som overrasket Arbeiderpartiet, og min gode venninne Tone Tellevik Dahl (Ap).

– Jeg pleier litt kjærlig å omtale henne som «Tullevik». Det bekymret ordfører Fabian Stang. Han var redd for at han skulle kalle henne for «Tullevik» fra talerstolen, siden han alltid hørte jeg omtale henne som det, sier han med et smil.

Selve 80-årsdagen feiret han med komitémøte i Rådhuset.

– Feiring blir det med venner og familie fredag. Da skal jeg selv lage mat til 45 gjester, sier 80-åringen.

Som fortsatt ikke vet hva han skal bli når han blir voksen.

PS! Thorvald Stoltenberg (Ap) er eldre enn Kopp, men har ikke vært på noen bystyremøter, siden han ble valgt inn i fjor høst.