Verden

Flommen i Tyskland og Belgia har kostet nær 70 liv

Dødstallet stiger etter den voldsomme flommen som har rammet deler av Tyskland og Belgia. Vannstanden i Ruhr er rekordhøy og ødeleggelsene er store.

Tyske myndigheter opplyser torsdag kveld at minst 59 mennesker har mistet livet i flommen sørvest i landet. Belgiske medier melder om minst åtte dødsfall, noe som gir et samlet dødstall på 67 så langt, ifølge AFP.

Flere titall er også savnet i vannmassene, og det fryktes at tallet på døde vil stige i timene som kommer.

Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz i Tyskland er hardt rammet etter flere dager med ekstreme nedbørsmengder. Jordsmonnet er mettet av vann, reservoarer flommer over og elver går over sine bredder.

I deler av Rheinland-Pfalz er det erklært unntakstilstand som følge av ekstremværet, som tyske meteorologer har kalt Bernd.

Sjokkert Merkel

– Jeg sørger over dem som har mistet livet i denne katastrofen, sa statsminister Angela Merkel, som torsdag var på besøk i Washington. Hun ga uttrykk for sjokk over omfanget.

– Vi vet ikke antallet ennå. Men det vil bli mange, sa hun. Merkel lovet å gjøre alt som er mulig for å finne savnede, og føyde til:

– «Kraftig regn og flom» dekker ikke det som har hendt i det hele tatt.

200 soldater i panserkjøretøy er satt inn for å hjelpe folk i Nordrhein-Westfalen, og i Rheinland-Pfalz forsøker 70 soldater i tunge kjøretøy å ta seg fram gjennom dypt vann til isolerte landsbyer.

Hus raste sammen

Blant de hardest rammede tyske småbyene er Schuld i Eifel-distriktet, som ligger mellom Rhinen og Belgia i delstaten Rheinland-Pfalz. Her har en rekke hus rast sammen og flere titall personer er ikke gjort rede for.

Situasjonen var uoversiktlig også i Koblenz torsdag, og i Ahlweiler-distriktet ble folk reddet fra hustak med helikopter og gummibåter. Redningsarbeidet ble imidlertid gjort vanskeligere av at mange veier var uframkommelige, og at tele- og datanettet til tider var nede.

– Folk har mistet livet, noen er savnet og mange er fortsatt i fare, sa Rheinland-Pfalzs regjeringssjef Malu Dreyer i regionforsamlingen.

– Vi har aldri før sett en slik katastrofe, det er virkelig ødeleggende, sa hun.

I elva Ruhr i Hattingen i Nordrhein-Westfalen ble det registrert 1.450 kubikkmeter vann per sekund torsdag ettermiddag, omtrent 20 ganger mer enn det normale gjennomsnittet.

I byen Wetter nådde vannstanden 7,21 meter, noe som er ny rekord

Evakuering i Liege

I Belgia evakuerte myndighetene i Liege nabolag langs elva Meuse. De advarte om at den allerede flomstore elva kunne stige ytterligere 1,5 meter.

– Innbyggere i Liege som fortsatt har muligheten til å evakuere, bes om å gjøre det, heter det i en uttalelse fra myndighetene i byen.

– Hvis evakuering ikke lenger er mulig, rådes beboerne til å gå opp i etasjene og ikke ta noen sjanser, står det videre. Det advares om at forholdene er ekstraordinære.

I Pepinster nær Liege kantret en liten båt under en redningsoperasjon, og tre eldre personer forsvant i flomvannet.

– Dessverre ble de raskt slukt av vannmassene. Jeg frykter at de har mistet livet, sier ordfører Philippe Godin.

Rhinen stengt

Motorveier er stengt, Rhinen er stengt for trafikk, hundrevis av mennesker er evakuert, og det er store materielle skader med oversvømte kjellere og nedblåste trær. Gater er forvandlet til strie elver, og biler føres av gårde med strømmen.

– Situasjonen er svært alvorlig. Vi har mange oversvømte veier og landsbyer som ikke lenger er tilgjengelige, sa distriktsadministrator Julia Giesekind fra byen Daun i Vulkaneifel-distriktet onsdag.

Hardt rammet er også Nordrhein-Westfalen, der deler av hovedstaden Düsseldorf ble evakuert onsdag i påvente av at elva Düssel skulle gå over sine bredder.

Sykehus evakuert

I Leverkusen er samtlige 468 pasienter evakuert fra et sykehus på grunn av strømbrudd som skyldtes kortslutning som følge av høyvann i elva Dhünn. Også nødaggregatet kortsluttet, og alle operasjoner og legetimer er avlyst, ifølge Focus.

I Euskirchen i nærheten av Köln meldes det om åtte omkomne. Redningsarbeidet hindres av at telefon og internett er nede i deler av kommunen.

To brannmenn mistet livet i Nordrhein-Westfalen under forsøk på å redde andre mennesker. En 77 år gammel mann druknet i sin oversvømte kjeller i Kamen, og en 82 år gammel mann døde etter å ha falt i Wuppertal.

I Sachsen ble en 53 år gammel mann tatt av vannmassene og er fortsatt savnet.

Et aldershjem med 76 innbyggere i Hagen i Ruhr ble også evakuert etter store flomskader, og deler av byen er utilgjengelig onsdag kveld. Også i Hof i Bayern ble det erklært unntakstilstand.

Saken fortsetter under videoen

To meter vann i Belgia

Uværet rammet også det østlige Belgia der elva Vesdre gikk over sine bredder og sendte fossende vannmasser gjennom gatene i den lille byen Pepinster like ved Liege. Flere hus har kollapset.

To mennesker er meldt omkommet i Belgia like ved grensa til Tyskland, den ene etter å ha blitt skylt vekk i vannmassene.

Jernbanen er innstilt og motorveier stengt etter heftig regnvær gjennom natten, og i byen Spa i Ardennene er gatene forvandlet til elver av fossende vann fra åsene rundt.

Varsel om kraftige nedbør og oversvømmelser er også utstedt i Limburg-provinsen i det sørøstlige Nederland og i Sveits, der det er fare for at Luzern-sjøen kan gå over sine bredder. I Tsjekkia er motorveien til Praha stengt.

I det nordøstlige Frankrike er det også oversvømmelser og stengte veier etter nattens kraftige regnvær. En jernbanelinje til Luxembourg er stengt, og brannmenn evakuerer folk som er isolert av vannmassene.

Saken fortsetter under videoen

Klimaendringer

Tysklands værtjeneste DWD opplyste torsdag morgen at flere kraftige regnbyger kan ventes i sørvestlige deler av landet utover dagen, og at spredte regnbyger fortsetter fredag.

En talsmann for den tyske regjeringen, Steffen Seibert, kalte situasjonen i de verst rammede områdene fryktelig.

– Selv om ikke hver eneste hendelse, hver eneste oversvømmelse har med klimaendringer å gjøre, forteller forskerne oss at dette vil skje hyppigere og med større intensitet som følge av klimaendringene, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen