Navn i nyhetene

Korona-angst i reiselivet

– Jeg er redd for at 2020 blir et helsvart år for det meste av reiselivet, selv om vi nå mobiliserer for at nordmenn skal legge feriereisen til Norge, sier Per-Arne Tuftin, direktør i Norsk Reiseliv.

Bilde 1 av 2

Hvem: Per-Arne Tuftin (59)

Hva: Direktør i Norsk Reiseliv, som omfatter de 15 største reiselivsbedriftene, destinasjons- og landsdelsselskapene i Norge, med vel 40.000 ansatte.

Hvorfor: Står foran en helt spesiell sommer på grunn av koronapandemien.

Hvor mange flere nordmenn enn vanlig, kan komme til å feriere her til lands i sommer, på grunn av koronarestriksjonene for reiser til utlandet?

– Nordmenn var ifølge SSBs reiseundersøkelse på 2,8 millioner feriereiser til utlandet sommerhalvåret 2019. Med den utviklingen på smittespredning som vi ser nå, skal det mye til om det blir utenlandsferier på nordmenn i sommer. Går vi ut fra at nordmenn fortsatt vil på ferie i sommer, så tilsier dette at det blir cirka 2,5 millioner flere norske feriereiser i Norge.

Les også: Safari i Norge

Vil de nye norgesturistene kunne veie opp for frafallet av utenlandske turister?

– Nei, det vil de ikke. Nordmenn reiser i hovedsak på sommerferie i perioden 20. juni til 20. august, mens det utenlandske feriemønsteret er noe lengre. Samtidig vet vi at nordmenn er på kortere feriereiser i eget land enn i utlandet, og de bruker mindre penger både i forhold til ferier i utlandet og i forhold til utenlandske turister i Norge. Utfordringen i sommer blir slik vi ser det i større grad å få nordmenn til å benytte seg av kommersielle reiselivs- og opplevelsesprodukter, enn å få dem til å feriere i eget land.

Per-Arne Tuftin vil gjøre sitt for det norske reiselivet i sommer. Han planlegger turer både til Trøndelag, Nord-Norge og kanskje også Vestlandet.

Per-Arne Tuftin, direktør i Norsk Reiseliv. 

Vil koronarestriksjonene føre til redusert kapasitet for reiselivet i Norge i sommer?

– Koronarestriksjoner vil ha innvirkning på kapasiteten, men jeg tror ikke at det skal hindre nordmenn i å feriere i eget land. Alt tyder på at det blir lettelser i restriksjonene fram mot sommeren, og de fleste reiselivstilbudene vil etter hvert åpne opp igjen med noe redusert kapasitet på grunn av smitteverntiltak som forbudet mot forsamlinger på over 500 personer.

Les også denne: Skal vi feire id på Teams, liksom? 

Hva er vanligvis de mest populære reisemålene for dem som ferierer i Norge?

– Det er en god spredning på sommerturismen i Norge, men det er Oslo, Sørlandet, Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge som trekker flest turister.

Er det noen forskjell på hvilke steder utenlandske og norske turister reiser til i Norge?

– Utenlandske turister ferierer i større grad i Oslo, på Vestlandet og i Nord-Norge.

Vil de samme reisemålene toppe besøksoversiktene også denne sommeren, eller vil koronasituasjonen kunne endre på dette?

– Vi vet at mange nordmenn lenge har hatt et ønske om å besøke nye steder både på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge. Kanskje dette blir sommeren hvor disse ønskene kan realiseres.

Er det noen steder i Norge som «fortjener» flere turister, synes du?

– Alle steder egentlig. Vi nordmenn har ikke vært spesielt flinke til å sette oss inn i hva som finnes av reiselivs- og opplevelsesprodukter både i nærområdene og i landet forøvrig. Det blir derfor viktig at vi benytter oss av visitnorway.no som er nettsiden til Innovasjon Norge Reiseliv. Her jobbes det nå aktivt for å informere om de mange ferieperlene i Norge.

Vil en norgesferie bli dyrere enn en utenlandsferie?

– Det er en myte at det er dyrere i Norge enn i utlandet. Det var dyrere for noen år siden, men etter svekkelsen av den norske kronen og prisøkninger i de fleste land som er naturlig for nordmenn å reise til, er det ikke vesentlige prisforskjeller. Spesielt innenlandsk flytransport mellom de store flyplassene og overnatting er konkurransedyktig med tilsvarende andre steder i Europa. Smitteverntiltak vil imidlertid kunne øke prisene noe, men det samme vil skje på feriemålene i Europa.

Les også: Nå kan det bli mer bråk om hytter

Mange har tydelig lengtet veldig etter hyttene sine i perioden med hytteforbud. Tror du mange kommer til å tilbringe hele eller store deler av ferien på hytta? 

– Hytteforbudet har ført til at mange lengter etter hytta og å besøke slekt og venner. Vi må derfor jobbe for at de benytter seg av kommersielle reiselivsprodukter i nærheten til hytta og at de også bruker denne sommeren til å besøke nye steder, aktiviteter og opplevelser i eget land.

Hva synes du om myndighetenes oppfølging av koronasituasjonen opp mot reiselivets behov?

– Vi har stor forståelse for at myndighetene måtte ta grep og innføre smitteverntiltak. Det vi har reagert på er lokale tiltak som har vært strengere enn de nasjonale, og som i stor grad har gått ut over reiselivsbedriftenes mulighet til å drive næringsvirksomhet. Det har heller ikke blitt godt nok kompensert økonomisk, slik vi ser det.

Når 2020 skal oppsummeres, hvordan tror du regnskapet for reiselivet vil se ut da?  

– Jeg er redd for at 2020 blir et helsvart år for det meste av reiselivet, selv om vi nå mobiliserer for at nordmenn skal legge feriereisen til Norge.

Les også: Friluftslivet på felgen

Hvor skal du selv tilbringe ferien?

– Alle planer er ikke på plass enda. Det blir ferie med båten. I tillegg planlegger vi en ferietur til Trøndelag og Nord-Norge, og kanskje vi også tar en tur innom Vestlandet. Det blir i hvert fall norgesferie og vi kommer også til å benytte oss av kommersielle reiselivsprodukter.

Les også: Flere og flere vil leie av Statskog

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er flere, men «Ut og stjæle hester» av Per Petterson satte spor.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være ute i båten en dag med sol og lite bølger.

Hvem var din barndomshelt?

– Pål Tyldum, han var så flink til å gå på ski.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg har en tendens til å sitte i godstolen framfor å være aktiv utendørs.

Hva gjør du når du skeier ut?

– God mat og god drikke, i tillegg til litt snacks.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller imot?

– Jeg er nok ikke typen til å gå i demonstrasjonstog, men i så tilfelle måtte det være for miljøet. Tenker spesielt på all plasten som dumpes i havet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det er flere. Gitte, som er samboeren min, Donald Trump slik at jeg kunne fortelle ham hvordan han burde styre USA og Angela Merkel fordi jeg synes hun gjør en fantastisk jobb.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen