Innenriks

Jordisk skattkammer

Bak en liten dør og et godt lag med jord skjuler det seg smakfulle skatter.

SELVGJORT: – Det er fantastisk å kunne dyrke sin egen mat, sier Mona Hallin. FOTO: FANNI OLIN DAHL
SELVGJORT: – Det er fantastisk å kunne dyrke sin egen mat, sier Mona Hallin. FOTO: FANNI OLIN DAHL
Publisert Sist oppdatert

Har du fått teken på å dyrke din egen mat, er oppbevaring neste steg. En jordkjeller gjør deg bedre rustet til å kunne leve på egne avlinger.

I Mona Hallins kolonihage står en liten rød bod som er bygget inn i jorda som et hobbithus. Bygningen er en jordkjeller, og den er laget av glassfiberarmert plast, det samme materialet som du finner i en del båter. Tolv personer hjalp til for å løfte kjelleren på plass og grave den ned. Arbeidet var hardt, men likevel mye enklere enn å lage en ny jordkjeller, ifølge Hallin.

Spiselig hage

Hallin er hagedesigner og har spesialisert seg på spiselige vekster. Planter som kun kan vise til et pent ytre, har hun gitt bort. Strategien har resultert i store avlinger og et velfylt matlager.

Kolonihagen er ikke stor nok til at familien er helt selvforsynt, men målet er å være selvberget minst seks av årets tolv måneder.

– Vi skaffet jordkjelleren fordi den er godt egnet til å oppbevare mat uten å bruke energi. Det blir billigere og mer miljøvennlig, og man kan lagre store mengder grønnsaker i lang tid, sier Hallin.

På hyllene står det krukker med syltede vekster som rødkål og fennikel. Syltede grønnsaker er sunt, ifølge Mona, som også er ernæringsfysiolog. Når hun dyrker maten selv, har hun full kontroll på hva den inneholder.

Og Hallin legger lista høyt. Eller hva sier du til å dyrke mais for å kunne lage maismel til selvbakte tortillas?

Vinterlykke

I jordkjelleren blir også poteter og gulrøtter lagret på forstandig vis. Mest stolt er Mona likevel av honningkrukkene, for hun og mannen har nylig blitt birøktere. Når honningen oppbevares kaldt, holder den seg flytende.

Hobbithuset er med andre ord et skikkelig matskattekammer – og nettopp derfor vil ikke eieren at vi skal skrive hvor det ligger.

Å vite at man har tilgang på økologiske grønnsaker nesten året rundt, føles både luksuriøst og trygt, synes Mona Hallin.

– Og til vinteren har jeg tenkt å sende mannen min hit. Han kan hente maten her i stedet for å storhandle på butikken.

Solid investering

Da landet ennå var et bondesamfunn, var jordkjellerne et must. Men da kjøleskapene kom på banen, gikk de litt i glemmeboka. Jordkjellerne er imidlertid fremdeles godt egnet til å forlenge grødens holdbarhet.

Har du flaks, sitter du på en tomt med en jordkjeller som kan settes i stand. Hvis du må bygge eller kjøpe en helt ny kjeller, blir det dyrere. Investeringen kan sammenlignes med å kjøpe et fancy drivhus, ifølge Hallin. Men hun mener det er verdt det:

– For meg er det også en investering i miljø, noe jeg synes det er viktig å satse på. Man kan jo kjøpe en bil til opp mot en million kroner, en investering som både ødelegger miljøet og synker i verdi. En jordkjeller er mye billigere, den gagner miljøet og kommer ikke til å synke i verdi. (NTB tema)

Powered by Labrador CMS