Kultur

Netflix-«22 July» kommer på kino i Oslo

Netflix-filmen om Utøya-terroren får eksklusive kinovisninger i Oslo, før den kommer på strømmetjenesten verden over.

Synne Lykkebo Hafsaas og Bernt Erik Pedersen

Netflix-filmen «22 JULY» blir tilgjengelig på streamingtjenesten globalt 10. oktober. Samtidig skal filmen vises på 75 kinolerret verden rundt. Netflix opplyser imidlertid ikke hvilke kinoer som skal vise den.

I Norge vises filmen på kino bare i Oslo, fra fredag 5. oktober, melder distributøren Norsk Filmdistribusjon.

Ifølge bransjebladet Rushprint skal filmen kun vises på Saga kino, og kinovisningene i Norge håndteres av distributøren Norsk Filmdistribusjon.

«22 July» får en visning på Saga kino hver kveld fra fredag til tirsdag, i første omgang, opplyser Jarle Namtvedt i Norsk Filmdistribusjon til Dagsavisen. Det er ennå ikke lagt ut billetter til filmvisningen på kinoenes offisielle nettside Filmweb.

Den Netflix-produserte filmen fortelles fra en av de overlevendes perspektiv, og viser den fysiske og psykiske reisen i etterkant av Norges dødeligste terrorangrep. «22 July» er skrevet og regissert av Paul Greengrass. Filmen er basert på Åsne Seierstads bok «En av oss: en fortelling om Norge».

Jonas Strand Gravli og Isak Bagli spiller brødrene Viljar og Torje Hanssen i «22 July».

Fra filmen «22 July». Foto: Netflix

Filmen hadde premiere under filmfestivalen i Venezia i september. Greengrass uttalte under premieren at han håper filmen kan gi yngre generasjoner argumenter mot det han mener er en mørk høyrepopulistisk dreining i samfunnet.

- Mange har spurt om hvorfor akkurat Netflix har produsert «22 July». Årsaken er at jeg ønsker å nå ut til alle dem som ikke går på kino, og særlig de unge, sa Greengrass til Dagsavisen under filmfestivalen i Venezia.

Greengrass var også tilstede ved en lukket kinovisning av filmen i Oslo sist uke.

Norske anmeldelsene har karakterisert filmen som «ufullstendig», «altfor tynn for norske seere» og «for omtrentlig for våre ekstraordinære behov», mens utenlandske anmeldere har vært langt mer positive.

Les også: Internasjonal ros til «22 July»

Rollebesetningen består blant annet av Anders Danielsen Lie, Jon Øigarden, Jonas Strand Gravli, Maria Bock og Thorbjørn Harr. Det er Danielsen Lie som spiller Anders Behring Breivik, en rolletolkning som har fått mye ros fra kritikerne.

15. oktober er det norsk kinopremiere på den svenskproduserte dokumentarfilmen «Rekonstruksjon Utøya», der fire overlevende ungdommer kommer sammen for å gjenskape sine minner fra terrordagen.

Les også: Slik forberedte han seg til rollen som terroristen

NRK holder nå på å spille inn en dramaserie om 22. juli-terroren, ved filmskaperne Pål Sletaune og Sara Johnsen, som kommer på NRK TV i 2019.

- Vi har fått to nye filmer i rask rekkefølge, så kommer NRKs serie, og «Reconstructing Utøya». Jeg synes det holder nå, uttalte Lisbeth Kristine Røyseland, leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, til Dagsavisen i forbindelse med innspillingen.

(NTB/Dagsavisen)

Mer fra Dagsavisen