Kultur

Slik rekonstruerer de Utøya på film

– Vi har filmet ungdommenes mot, sier den svenske regissøren Carl Javér. Til høsten kommer dokumentaren «Reconstructing Utøya» på norske kinoer.

Bilde 1 av 2

Sammen med produsent Fredrik Lange, har den svenske regissøren jobbet i tre år med dokumentarfilmen «Reconstructing Utøya». Her møter man fire overlevende fra angrepet som rekonstruerer sine opplevelser, og forsøker å finne en måte de kan forholde seg til det som skjedde på.

Filmprosjektet er nå i klippefasen, og ble presentert under årets Tromsø Internasjonale Filmfestival forrige uke. Denne uka presenteres filmen også på filmfestivalen i Gøteborg. Den har planlagt kinopremiere høsten 2018.

– Det er en dokumentar, absolutt, men en konsept-dokumentar. De overlevende fra Utøya tar kontroll over sin historie. Vi fasiliterer for dem, og forsøker å skape forutsetninger for at de skal kunne ta kontrollen tilbake, sier filmens produsent Fredrik Lange.

De fire overlevende fra Utøya har rekonstruert sine minner fra Utøya, ved å markere med teip de geografiske plassene de oppholdt seg på under terroren som rammet Utøya. Ikke ulikt settet fra Lars von Triers «Dogville». De har alle valgt en representant for seg selv som utspiller hendelsen i en boks kalt «minnets rom».

Les også: Vil rekonstruere Utøya-terroren

Stiftelse

I forkant av filmprosjektet tok Javér og Lange kontakt med 22.juli-stiftelsen.

– Om ikke måten vi ville gjøre det på, var støttet av dem, så tenkte vi det ville være vanskelig å gjennomføre dette. Så det var viktig. Men de skrev tilbake til oss at de ville at de overlevende skulle kjenne på en egen vilje til å fortelle om det de har vært igjennom, forteller Javér.

Les også: 22. juli-innspilling vekker vonde minner: – Det gikk et kaldt gufs gjennom kroppen

Positive

– Den følelsen av prosjektet som vi har gått igjennom, gir håp. Det er som man føler at lyset er sterkere enn mørket, og som ungdommene selv sier: «Dette her er vårt traume», sier Javér, som har vært opptatt av å la ungdommene ta kontroll på sine egne opplevelser.

– Jeg tror dette har vært veldig viktig for de som har vært med. Det har vært svært positive tilbakemeldinger på dette. Man kunne merke at stemningen og følelsene rundt dette utviklet seg til å bli veldig positiv etter hvert som vi holdt på, sier John Arvid Berger fra produksjonsselskapet Polarfox AS i Tromsø. De har vært med på å produsere filmen med støtte fra Nordnorsk Filmsenter AS, Filmcamp AS, og Kulturnæringsstiftelsen Sparebanken Nord-Norge.

Ikke alle som endte opp på prosjektet var like positive i begynnelsen. Fotograf Trude Berge Ottersen sa først nei til å filme de overlevende de gangene de kom ut fra «boksen».

– Jeg fikk en reaksjon som de fleste får; «Er dette nødvendig?» Men så ble jeg bedt om å lese prosjektbeskrivelsen igjen, og hadde noen gode samtaler med regissøren. Etter det har jeg aldri vært i tvil om dette her, fortalte hun under presentasjonen av prosjektet under Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forbilledlig

– Norge reagerte på en forbilledlig måte etter 22.juli-terroren, mener Lange.

– På mange måter gjorde det at tilliten ble bevart i samfunnet. Det er i blant vanskelig å oppdage hva man ikke har mistet. Og uten den kloke og fine måten som terrorhandlingen ble håndtert på, hadde det ikke vært mulig å lage «Reconstructing Utøya».

– Hva tenker dere om at man rekonstruerer historier der andre har blitt drept, og dermed har hverken de døde, eller de pårørende noen tilsvarsrett til de historiene de er medvirkende i?

– Dette er de personlige opplevelsene de fire personene har gestaltet etter beste evne, og i deres historier og minner, er det også døde folk, sier Javér.

– Men til syvende og sist er det de overlevende som reagerer, og forteller om det som skjedde, og som de selv opplevde. Det er det det er. Dette skjedde jo faktisk. Det totale mørket er ikke noe interessant å filme. Men for meg ligger det et håp her. Vi tror det er bra å gjøre dette som en dokumentar.

Les også: Lager film om 22. juli

– Lages med stor respekt

Programdirektør i Nordisk Film Kino, Christin Berg, er positiv til at det lages filmer fra 22.juli-terroren som forteller fra de unges ståsted, noe både «Reconstructing Utøya» og Erik Poppes kommende film angivelig gjør.

– På lik linje som med Erik Poppes 22.juli-film, er det samarbeidet mye med de etterlatte, og filmene lages med stor respekt for ungdommenes opplevelser, sier hun.

– Jeg opplever at begge prosjektene taler ungdommenes sak, og at historiene blir tatt på dypeste alvor. Fokuset er på ungdommene, og ikke terroristen, og jeg tror at det vil gjøre det lettere å forstå for oss alle hvilken ekstrem påkjenning de var gjennom.

Mer fra Dagsavisen