Bøker

«Nordlys» er barnas favoritt

For første gang vinner en tegneserie Arks barnebokpris. – Dødskult, sier Malin Falch. Hun er allerede godt i gang med oppfølgeren til «Nordlys».

Bilde 1 av 4

– Ei bok, bok, bok, booook! Jeg FIKK den! Helt gratis! Den aller, aller, aller beste boka!

Gutten på rundt elleve år hopper og spretter og jubler seg ut dørene fra Gyldendals hus på Sehesteds plass. Han går på Linderud skole i Oslo, i en av klassene som har stemt fram vinneren av Arks barnebokpris for 2018. Nå har han og resten av elevene på mellomtrinnet hørt på taler ved konferansierer og kulturministeren, latt seg imponere over Alexx Alexxanders trylleshow, fått bolle og julebrus. Men det er altså et helt eget eksemplar av «den aller beste boka» – tegneserien «Nordlys» av Malin Falch – som rager klart høyest.

– Spennende og gøy fortelling, er konklusjonen.

Liten Lotto-gevinst

Arks barnebokpris stemmes fram av rundt 10.000 elever i femte, sjette og sjuende klasse. Prisen er på et trykk og 25.000 kroner. Malin Falch er debutant, og den yngste vinneren i prisens historie.

– Som å vinne i Lotto, bare at det er litt mindre penger, sier hun.

De voksne i publikum ler.

– Men det er jo sjeldnere å vinne Arks barnebokpris enn i Lotto, så jeg er kjempefornøyd, legger hun fort til.

Les også: Steffen Kvernelands fortelling om farens selvmord er en nydelig tegneserie for voksne

Parallelt Norge

Hovedpersonen i «Nordlys» heter Sonja. En natt får hun besøk av en fremmed gutt som heter Espen. Han kommer fra en magisk parallellverden som heter Jotundalen. Nordlyset fungerer som en portal dit. Sonja blir med Espen til Jotundalen, og møter snakkende ulver og bjørner, troll og vikinger.

– Tanken er at Jotundalen er et parallelt univers som finnes i virkeligheten. At alt som er magisk i vår verden – slik som eventyr og norrøn mytologi – kommer herfra. En magisk versjon av Norge, som forklarer hvordan vi har fått vår norske kultur, forklarte Malin Falch da Dagsavisen intervjuet henne forrige vinter.

Les hele intervjuet her

Skummel oppfølger

Hun er allerede godt i gang med bind to i serien.

– Det kommer neste år, før påske. Vi følger fremdeles Sonja i Jotundalen. Men nå begynner hun å tvile litt. Er egentlig eventyret så eventyrlig? Eller er det kanskje litt skummelt også? I en konflikt må Sonja velge om hun vil bli i Jotundalen og ta fatt i konflikten, eller om hun vil dra videre fra den magiske verdenen, sier Falch til Dagsavisen etter prisutdelingen.

Julehefte

Fans i alle aldrer kan dessuten glede seg over at Nordlys i år også fins som julehefte, med undertittelen «Skattejakten».

Les intervju om «Nordlys»-juleheftet her

– Det er en prequel, altså forhistorien til bokserien. Det handler om da Sonja var liten, og forklarer hvordan hun fikk hesten sin. Også i juleheftet skjer det noe i den magiske verdenen, og noe i den vanlige, sier Malin Falch.

Les Dagsavisens anmeldelser av tegneserieheftene, inkludert «Nordlys», her.

Pop hos barn

Boka som nå fikk Arks barnebokpris, har undertittelen «Reisen til Jotundalen». Den har solgt veldig godt. Men de voksne anmelderne, for eksempel på tegneserienettstedet Empirix, var litt lunkne. «Jeg syns det er påfallende at et forlag plukker opp en bok som dette. Det presenterer en formsvak debutant og en bok uten faktisk historie. Har redaktøren i det hele tatt lest hva som ble sendt til trykk? Nå går jo boken veldig bra så det er jo bare å fryde seg, men hvorfor den gjør det bra kan jeg ikke fatte», skrev anmelderen der.

– Hehe, nei, anmeldelsene har ikke akkurat vært megabra. Men det betyr ikke stort nå som det er så veldig tydelig at barn liker boka. Det er jo barn som er målgruppa, de er de viktigste leserne for meg. Anmelderen er jo bare én enkelt person, barnebokprisen har ti tusen barn i juryen, sier Falch.

Her er Dagsavisens anmeldelser av årets litterære julehefter: Herborg Kråkevik har fått konkurranse, men holder koken

Mer fra Dagsavisen