Bøker

Lager julehefte i sommervarmen

Det er ikke lett å komme i julestemning når man skal tegne julehefte i 35 varmegrader.

– Noen foreslo at jeg burde se på julefilmer og høre på julesanger for å komme i den rette stemningen, sier tegneserieskaper Malin Falch med en latter.

Med temperaturer opp mot 35 grader har Oslo hatt en glødende varm sommer. En ting er å venne seg til temperaturer man forbinder med langt varmere strøk – noe helt annet er det å sitte i kvelende varme og lage julehefte med vinterlig tema. Men det er altså det Malin Falch har gjort denne sommeren. Mens gradestokken bare har krøpet oppover, har hun skapt snø og kuldegrader i et vinterlig Røros på tegnebrettet. Juleheftet er en del av det magiske universet som Falch skapte med tegneserieboka «Nordlys», og kommer i salg i november.

– Tegnebrettet blir ganske varmt også, og det gjør det ikke noe bedre, sier Falch.

– Tegnebrettet blir ganske varmt også, og det gjør det ikke noe bedre, sier Falch. Foto: Siri Øverland Eriksen

Glemmer varmen

– Det har vært en ganske svett opplevelse. Tegnebrettet blir ganske varmt også, og det gjør det ikke noe bedre, sier Falch, som imidlertid har noen triks på lur.

– Jeg rakk ikke kjøpe vifte før alle ble borte, så løsningen har vært å ta en kald dusj med et par timers mellomrom. Men når jeg først kommer inn i det, så blir jeg sugd inn i historien og glemmer varmen, sier Falch.

Falch debuterte som tegneserieskaper i februar i år. Da kom først bok i tegneserien «Nordlys». Serien har blitt en salgssuksess, med et samlet opplag på 15 000 bøker.

Inspirert av Peter Pan

Falch jobbet som tegner for mobilspillselskapet Zynga i San Francisco, da forlaget Egmont oppdaget tegneserien hun hadde lagt ut på bloggen sin. Ideen til «Nordlys» fikk hun i 2014, da hun studerte ved Academy of Art University i San Francisco. Falch og de andre studentene fikk i oppgave å omdesigne et eksisterende eventyr til en tegnefilm. Studentene kunne velge mellom «Den lille havfrue», «Alice i eventyrland» og «Peter Pan». Falch valgte det siste.

Dermed ble Peter Pan til Espen, Wendy til Sonja. «The lost boys» til troll, og krokodillen en sjøorm.

Nå er det altså et julehefte fra dette magiske universet som Falch bokstavelig talt svetter over.

– Jeg liker veldig godt å tegne vinter, det er veldig behagelig og litt enklere å tegne, siden alt er hvitt. Ingen kommer ordentlig i julestemning før jula kommer uansett, så det er bare å prøve å gjenskape julestemningen og huske hvordan det er å fryse, ler hun.

Magisk verden

Falch fikk en nøtt da hun skulle prøve å lage historien til juleheftet.

– Det var litt utfordrende fordi handlingen kunne ikke komme i veien for neste bok i serien. Løsningen ble derfor å lage en historie hvor vi møter hovedpersonen Sonja som barn, forklarer Falch.

– I juleheftet får vi historien om hvordan 7 år gamle Sonja får hesten sin i gave av onkelen, Henrik. Mye av historien handler om forholdet mellom Sonja og Henrik, forteller Falch.

De som har lest den første boka i «Nordlys»-serien, vet at onkel Henrik har for vane å gi helt spesielle gaver til Sonja. I denne boka blir handlingen blir utløst av at Sonja får en helt spesiell konfirmasjonsgave av onkelen – en nål som kommer fra den magiske verdenen Jotundalen. Gaven gjør at Sonja får kontakt med denne verdenen, som er befolket av snakkende ulver og bjørner, troll og vikinger. Det bør gi et lite hint om hva slags verden hesten til Sonja kommer fra.

Skape juleminner

Juleheftet er rettet mot barn fra 7 år og oppover, og gir Falch en mulighet til å mimre tilbake til sin egen barndom.

– Før jeg begynte med tegneserier i Norge var alt dette milevis unna, jeg trodde aldri jeg ville få sjansen til å gjøre noe sånt som dette når jeg «ble stor». Det er litt uvirkelig, for jeg føler meg fortsatt som et barn, flirer hun.

– Julehefter var en del av min barndom, og jeg synes det er veldig hyggelig å tenke at jeg kan være med på å skape gode juleminner for dagens barn med dette heftet.

Coveret til juleheftet som kommer i november.

Leseglede og mestring

Selv er hun opptatt av å skape leseglede hos barn.

– Det som er fint med «Nordlys», er at det er en tegneserie i bokform. Og når barn føler at de kan mestre den, så kan de mestre andre bøker og, tror Falch.

Selv mener hun at det nok kan bli 5–6 bøker i serien.

– «Nordlys» er en idé som kan utvides til så mye. Det er en stor verden som utvider seg litt etter litt og for hver bok er jeg spent på hva jeg kan få til. Jeg vil ikke skrive etter en oppskrift, jeg vil ikke at folk skal vite hva kommer til å skje. Jeg ønsker å gå litt dypere enn det.

Mer fra Dagsavisen