Kultur

Dette kan du glede deg til på Oslos teaterscener i høst

Henrik Ibsen dominerer teaterhøsten med Ibsenfestivalen i sentrum. Men Oslo-scenene byr på alt fra Operafantomet til Hamlet og en spansk flue. Dette er teaterhøsten.

Bilde 1 av 3

Teaterhøsten i Oslo er bred og mangfoldig, med en rekke nye stykker som forsøker å si noe om tiden vi lever i. Ibsens ord er fortsatt gyldige i så måte, noe årets Ibsenfestival vil vise, mens andre byr på ren underholdning for alle pengene, enten det er musikaler, farser eller norske komikerprofiler som går til scenen med en blanding av latter og alvor. Her er scenehøsten slik den fortoner seg på hovedstadens største scener:

Motta en ukentlig e-post med de beste kultursakene fra Dagsavisen, registrer deg her: http://www.dagsavisen.no/kulturmail

«Tung tids tale»

Av Olaug Nilssen

Riksteatret

Premiere: 24. august

###

Tung tids tale. Foto: Riksteatret.

Først ut av teaterpremierer denne høsten er  «Tung tids tale». Marit Moum Aune har med hell jobbet med Olaug Nilssens tekster tidligere. Årets oppsetning for Riksteatret, som nå skal ut på turné, bygger på hennes Bragepris-belønnede roman med samme tittel. Her bruker Nilssen egne erfaringer, og dette skrev Dagsavisen blant annet om boken: «En fulltreffer av en roman, som kjennes i magen lenge etter lesning. For hva om du fødte en sønn som fra starten av virket helt normal, til og med ekstra smart, men som sluttet å utvikle seg fra treårsalderen og utover?».

Dette stykket fikk karakter 6. Nå settes det opp igjen i Oslo: Stor stas med Statsteatret

«Den spanske flue»

Av Franz Arnold og Ernst Bach

Oslo Nye Teater

Premiere: 30. august

Ja, det høres vitterlig dristig ut. Ingen teaterhøst uten en farse, det er nå en ting, og gjengangeren «Den spanske flue» høres ut som et sikkert kort, nok en gang, selv om det er lenge siden siste versjon ble sendt på NRK. Om forførelser, giftekniver, familieforviklinger og andre ting som leveres i halsbrekkende tempo. Men ifølge teatret uten dører som smeller! Vi tror det ikke før vi ser det.

Les intervju med Olaug Nilssen: Tar «Tung tids tale» til teatret

«Macbeth»

Av William Shakespeare

Det Norske Teatret

Premiere: 1. september

Om Ibsen dominerer teaterhøsten, er Shakespeare en god nummer to. «Macbeth» er kanskje det stykket hvor Shakespeare setter sine figurer på de største prøvene, og det er mytisk bloddryppende. Preben Hodneland spiller hærføreren som møter sin tragedie mens han går over lik, helt i tråd med spådommene han møter. Ingeborg S. Raustøl spiller sagnomsuste Lady Macbeth. Regien er ved Peer Perez Øian, som har gjort «Antichrist», «Tjue tusen sider» og «Hamlet» ved samme teater.

Fortsatt på Det Norske Teatrets spilleplan: Mormoner-moro

«Jacobsen, vær så god!»

Av Anne Marit Jacobsen

Centralteatret

Premiere: 6. september

###

Anne Marit Jacobsen. Foto: Oslo Nye Teater

Denne gleder man seg til. En av Norges fremste skuespillere og scenepersonligheter runder 70 med å by på alt det hun har fått være med på, og noe av det hun ikke har fått være med på, det hele med seg selv alene i sentrum.

Les også: Jordnært om livets mysterier

«The Phantom Of The Opera»

Av Andrew Lloyd Webber, Charles Hart

Folketeatret, fra 7. september

Scenekvelders satsing på musikaler i Folketeatret handler om å overgå sine tidligere bragder. Den forrige oppsetningen, «Les Misérables» ble en formidabel suksess, og det er ingen grunn til å tro at den enda mer påkostede versjonen av Webber-klassikeren «The Phantom of the Opera» skal bli noe mindre. Espen Grjotheim spiller det ensomme «fantomet» som lever i Paris-operaens skygger, mens Christine Daaé har rollen som hans utkårede i et trekantdrama der Carl Lindquist spiller Raoul og Solveig Kringlebotn topper et ellers kraftfullt ensemble.

Les også: Storslått om de miserable

Ibsenfestivalen 2018

Nationaltheatret bl.a.

Peer Gynt av Henrik Ibsen
Dramaten 2018
Regi: Michael Thalheimer
Scenografi: Olaf Altmann
Motiv: Erik Ehn, Rebecka Hemse

Fra svenske Dramatens Peer Gynt. Foto: Nationaltheatret

Annethvert år feires Norges fremste dramatiker med egen festival og oppsetninger fra både Norge og utlandet. Årets festival går av stabelen 8.–19. september, med blant annet svensk og fransk Peer Gynt i tillegg til en rekke norske oppsetninger som du kan lese mer om nedenfor. For komplett program, se Nationaltheatrets hjemmesider.

Les også: Ibsensk høst på Nationaltheatret

«Byggmester Solness»

Av Henrik Ibsen

Nationaltheatret, Hovedscenen

Premiere: 8. september

###

Klart for Byggmester Soness med blant andre Mariann Hole og Mads Ousdal. Foto: Nationaltheatret

Stéphane Braunschweig imponerte på Nationaltheatret i 2014 med sin versjon av «Vildanden». Nå åpner han årets Ibsenfestival med «Byggmester Solness», i det som teatret selv beskriver som en stilren og klassisk versjon. Mads Ousdal spiller den demoniserte byggmesteren og Gisken Armand er fru Solness, mens Mariann Hole har rollen som den mytiske Hilde Wangel.

Dette julestykket for voksne kommer opp igjen denne høsten: Slekters gang

«Peer Gynt»

Av Henrik Ibsen

Det Norske Teatret

9. september

###

Foto: Det Norske Teatret

Toralv Maurstad (91) ikler seg sin gamle glansrolle som Peer, som denne gangen står ved endestasjonen og reflekterer tilbake på sitt liv og gjenoppliver øyeblikk, mennesker og hendelser idet han skal gjøre opp boet i møte med Knappestøperen. Teatersjef Erik Ulfsby har regien, hele sju skuespillere i et ensemble som er dobbelt så stort skal spille Peer Gynt i ulik alder og fasong, alt mens Maurstad henter fram det som formet han som den Peer han ble.

Han har også spilt Peer i år: Tilbake til Peer

«Hærmennene på Helgeland»

Av Henrik Ibsen

Nationaltheatret, Malersalen

Premiere 10. september

###

Kjersti Tveterås som Hjørdis. Foto: Nationaltheatret

På Nationaltheatrets minste scene skal Kjersti Tveterås innta rollen som en av Ibsens sentrale kvinneskikkelser, i en versjon av det vikingfunderte ungdomsdramaet som i Eline Arbos regi legges til et postapokalyptisk samfunn i en fjern framtid. Det som hos Ibsen er et «Feministisk kampskrift og en familietragedie» blir i denne oppsetningen et drama om selvrealisering lagt til en tid da alle samfunnsstrukturer er falt.

"Blokk til blokk" er det beste stykket om Oslo akkurat nå: Denne forestillingen bør bli obligatorisk

«Hedda Gabler»

Av Henrik Ibsen

Torshovteatret

Premiere 11. september

Regissør Sofia Jupiters kritiker- og publikumsroste versjon av «Lille Eyolf» går på fjerde året på Nationaltheatret, og nå er hun tilbake med nok en Ibsen-oppsetning, «Hedda Gabler», om en av dramatikerens mest besnærende, gåtefulle og realitetssøkende figurer. Kjersti Botn Sandal står i spissen for et sterkt ensemble der de fremste øvrige rollene bekles av Hermann Sabado som ektemannen Jørgen Tesman og Trond Espen Seim som assessor Brack.

Else Kåss Furuseth står på scenen til langt ut i oktober: I psykologstolen til Else Kåss Furuseth

«Arbeidstittel: Savnet fellesskap»

Av Jonas Corell Petersen

Nationaltheatret, Amfiscenen

Premiere: 12. september

Teamene blir neppe bagatellmessige når eksistensialisten Corell Petersen tar for seg de overlevende fra det 20. århundre på sin helt spesielle og absurde måte. Med en etter hvert imponerende katalog og suksesser som «Vi tygger på tidens knokler» (2015) friskt i minne, er det lov å ha forventninger.

Les også: Ingen er alene i ørkenen

«The Hamlet Complex»

Regi og koreografi: Alan Lucien Øyen

Operaen

Premiere: 14. september

William Shakespeares «Hamlet» får en runddans med en av Norges aller mest lysende scenetolkere, ofte i skjæringspunktet mellom arven fra de store klassikerne og populærkulturens muligheter. «Vi skal verken danse eller spille Hamlet. Vi skal knuse handlingen i stykket, plukke opp bitene og se vår virkelighet gjennom dem», sier Alan Lucien Øyen når han tar sin Hamlet til Operaens hovedscene i en blanding av dans, teater og visuelle tablåer.

Les også: Friske fraspark

«Det går betre no»

Av Bjarte Tjøstheim

Det Norske Teatret

Premiere 21. september

Høstens humorsuksess? Bjarte Tjøstheim er både skuespiller og radiopersonlighet, ikke minst kjent fra NRK P3s «Radioresepsjonen» og TV-serien «Presten». Nå er han klar for teaterscenen med en personlig skrevet og etter vaskeseddelen å dømme selvironisk framstilling av det å leve med frykt for det aller meste. I registolen sitter Thomas Giertsen.

Les om P2s nye satiresatsing: Nå får han «All Makt» på P2

«Nila og den store reisa»

Av Maria Kjærgaard-Sunesen

Danske Kjærgaard-Sunesen har skrevet og regissert «Nila og den store reisa», en familieforestilling på selveste hovedscenen som er inspirert av eventyr fra hele verden. Utgangspunktet for handlingen er en båtreise bort fra krig og frykt i hjemlandet, og hvor Nilas store og boblende fantasi og fortellerevne holder både håpet og menneskene flytende.

Les også: Alt om Øya 2018

«Tusen takk teater»

Av Marco Reinertsen

Det Norske Teatret

Premiere: 19. oktober

Fragmentert absurdisme om alt fra «slanking til nazisme, Burger King og kunst» er det vi kan vente oss på Scene 2 sent i oktober, når regissør Angelina Josephine Stojcevska tar for seg skribent, dramatiker og humorist Reinertsens tankestrøm fra et indre sjelsliv.

Les også: Nasjonalballettens råvarer

«Rettsstridig forføyning»

Av Lena Andersson

Centralteatret

Premiere 8. oktober

Alan Lucien Øyens andre sceneoppsetning i Oslo denne høsten bygger på svenske Lena Anderssons bejublede og August-belønnede roman om en forfatter som forelsker seg hodestups i mannen hun skal holde foredrag om, og som glir over i en historie om forelskelse og makt. Hovedpersonene Ester Nilsson og Hugo Rask spilles av henholdsvis Ingvild Holthe Bygdnes og Anders Mordal.

Les om Lena Anderssons nye bok: Essensen av svensken

«Kunsten å spørre»

Av Peter Handke

Nationaltheatret

Premiere: 18. oktober

Peter Handke skapte kontroverser rundt tildelingen av den internasjonale Ibsen-prisen, hvor hans uttalelser i forbindelse med krigen på Balkan ikke lot seg vaske vekk sånn uten videre. Forfatteren har imidlertid skrevet en rekke andre titler, som «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet», en reise inn i de store spørsmålene og kunsten å stille dem. Simon Revholt har musikken, mens Henrik Rafaelsen har hovedrollen i dette stykket Handke selv har kalt sitt «Faust».

Les også: Handke mottatt med motvilje

«Ulven»

Av Tyra Tønnessen og Ragnar Olsen

Nationaltheatret

Premiere: 20. oktober

Årets barne- og familieforestilling på Nationaltheatret er Tyra Tønnessens bearbeide og musikalsk nyskrevne versjon av Brødrene Grimms eventyr som i 2011 var belegg for «Rockeulven» på den samme scenen. Herbert Nordrum har denne gangen rollen som den grimme ulven.

Les også: Rom 
som ruster

«Snøfall»

Av Oslo Nye Teater

Premiere: 1. november

Historien om 9-årige foreldreløse Selma og hennes jakt for å finne Julenissen før onde krefter ødelegger alt de gode, kjenner «alle» fra NRK Supers julekalender. Denne høsten får sceneversjonen av dette eventyret – med et stort ensemble små og store – sin urpremiere på Oslo Nye, bearbeidet fra Klaus Hagerup, Hilde Hagerup, Hanne Hagerup og Synne Teksums manus. Sistnevnte har også regien, akkurat som i TV-versjonen.

Les også: Jenta som finner Julenissen

«Cyrano»

Av Edmond Rostand

Nationaltheatret

Premiere: 24. november

Bjarte Hjelmeland med løsnese? Den tungeglatte men akk så ulykkelig forelskede Cyrano de Bergerac, musketeren med den lange nesen, kjenner de fleste fra filmen med Gérard Depardieu eller «Roxanne» med Steve Martin i tilsvarende «amerikaniserte» rolle. Nå instruerer Kjetil Bang-Hansen Bjarte Hjelmeland i den ikoniske rollen, med Andrea Bræin Hovig som Roxane.

Les også: Grovkornet fjas

Mer fra Dagsavisen