Fottur til turistforeningens hytte ved Goliaten. FOTO: KJELL BUENE

Høsttur i Drammens nordmark

TURTIPS: Utgangspunktet er Landfalltjern der du kan parkere ved demningen.

Gå veien opp til Landfallhytta og om demningen på Myrdammen til du møter Tverkenveien. Like etter Steinkjeringa tar du til venstre og følger den blåmerkede løypa mot Ulevann - Snaukollen i alle stikryss, også når løypa krysser veien fra Turheisen.

Småkupert skogsterreng et stykke forbi Kjøsterudsetra før du kommer opp på et mer åpent område med glissen furuskog og runder Stormyrputten på nordsiden. Fortsett ned til Gravningen der du følger en slags bilvei helt til den møter en tilsvarende vei ved Nerdammen. Her tar du til høyre 400 m til stikrysset i vika helt øst i vannet der du fortsetter nesten rett fram eller litt til høyre gjennom hyttefeltet en snau km helt til stien går nedover mot Vrangen og gjør en forholdsvis skarp sving mot venstre. I denne svingen tar du ned den mindre og dårlig blåmerkede stien til høyre ca. 500 m.

Stien runder sørenden av Vrangen før den passerer på innsiden av hytta Ragnhildstøl. Hytta, har fått sitt navn da en etterkommer av Drammens store produsent av akevitt, Mathias Brodersen, giftet seg med en dame ved navn Ragnhild. Det fortelles i familiens memoarer at det ble skutt hele vognlass med storfugl om høsten her inne for 150 år siden.

I dalen 100 m etter Ragnhildstøl krysser du Toblebekken på en kunstferdig steinbru og tar så til høyre på stien langs bekken 1 km opp til munningen av Tverråsvannet. Her kommer du inn på en større sti som krysser Toblebekken og går litt oppe i lia langs Tverråsvannet før det bærer oppover en liten kneik til nordenden av Goliaten, som er et utmerket sted å raste dersom været er brukbart. Alternativet er å følge den blåmerkede løypa 400 meter videre langs østsiden av Goliaten til Turistforeningens nyeste hytte. Her må du ha Turistforeningens standardnøkkel for å kunne låse deg inn, men du er velkommen til å benytte den utendørs terrassen og svabergene ned mot vannet.

Videre fra hytta på Goliaten følger du den nymerkede (september 2014) stien sørover på rabbene mellom De døde tjerna, som visstnok har fått sitt navn fordi det ikke finnes fisk der. Etter en liten kneik utfor, krysser du Whiskeybekken, som har fått sitt navn på grunn av sitt gyllenbrune vann. Deretter tar du til venstre opp forbi Sportskapellet og Tverken, som er åpent søndager fram til klokken 15.

Videre ned til Steinkjerringa, der du enten kan gå samme veien tilbake til demningen ved Landfalltjern, eller fortsette grusveien ned til Lunneplassen og gangveien på sørsiden av Landfalltjern.

Lengde: 14 km

Høydeforskjell: 163 m