Nyheter

Sier nei til Sola-invitasjon, vil ha badeland i sentrum

Sola kommune vil bruke 200 egne millioner for felles svømmeanlegg. Stavanger vil heller ha privat anlegg i Sentrum.

Ordfører Tom Henning Slethei (Frp) i Sola har invitert de tre andre Nord-Jæren-kommunene til et samarbeid for et regionalt svømme- og stupeanlegg med 50-meters basseng i Sola idrettspark. Kommunen kalkulerer det til 600–700 millioner, og er villig til å sette av 200 millioner egne kroner før fordelingen av investeringer og drift etter innbyggerstørrelse.

Kommunedirektør Per Kristian Vareide ber Stavanger-politikerne i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog (UKIS) om å avslå invitasjonen, og peker på anstrengt kommuneøkonomi. Sandnes-politikerne har allerede vedtatt å ikke delta i samtaler om Sola-anlegg.

– Vi setter pris på invitasjonen fra Sola, og det er behov for 50-meters basseng og stupeanlegg i regionen, men heller nok i Arbeiderpartiet mot å si nei takk, sier leder i UKIS, Dag Mossige (Ap), til RA.

Får ikke med naboer

Han peker på at Sandnes avslår invitasjonen, og at Randaberg kommune sier ja på betingelse av at det bygges nok en folkehall i Randaberg kommune.

– Da blir også Randabergs svar i realiteten et nei. Uten Sandnes og Randaberg vil et ja til Sola bety at Stavanger sitter med 80 prosent av utgifter til drift og investeringer, sier Mossige.

Han mener i tillegg at den planlagte tomten i Sola idrettspark ikke er ideell.

– Et slik anlegg skal driftes og må være bærekraftig, og Solas forslag ligger for langt unna kollektivhovedaksene, sier utvalgslederen, som også leder Stavanger Aps kommunestyregruppe.

Vil til sentrum

Sammen med partikollega Tore Renberg foreslo han i Aftenbladet i sommer å si endelig nei til planene om folkebad i Jåttåvågen, og heller invitere private interessenter til å bygge et folkebad i sentrum av Stavanger. Kristiansands Aquarama er en modell som appellerer. Investor Bjørn Maaseide og BASE-gruppen viste interesse for forslaget.

– Det er naturlig å vurdere hvorvidt Paradis, Holmen eller Bekhuskaien er egnede lokaliseringer for et folkebad, framholder Vareide overfor politikerne.

– Det å ha et anlegg i sentrum av Stavanger vil gi en enorm merverdi for byen. Med en slik beliggenhet, kanskje knyttet til et hotell, kan besøkende også gå på restauranter og handle i butikker i sentrum, og et anlegg som dette vil trekke folk fra hele regionen, sier Mossige.

En løsning i Paradis er han avventende til.

– Vi i Ap er åpne for å diskutere Paradis også, men umiddelbart virker et anlegg sentralt i Stavanger sentrum som mest aktuelt, sier Mossige.

Han opplyser at han kjenner til interesse fra også andre investorer, men vil ikke navngi dem før de eventuelt flagger interessen offentlig selv.

Privat løsning drøftes

Stavanger-administrasjonen ber politikerne stille arbeidet med realisering av et folkebad i Stavanger i bero, og peker på viktigheten av ikke å bruke for mye kommunale ressurser til å planlegge noe som ikke lar seg gjennomføre økonomisk, på men foreslår alternativt å invitere til en dialogkonferanse for å finne ut om det er interesse for å realisere et badeland uten at det offentlige bidrar.

– Jeg ser fram til en slik konferanse. Et slik anlegg vil kunne få betydelige leieinntekter fra Stavanger kommune, det vil jo bidra en god del på inntektssiden, sier Mossige.

Han peker på at kommunen kan bidra med tomt.

H: Paradis aktuelt

Høyres fraksjonsleder i UKIS, Kjell Erik Grøsfjeld, er også skeptisk til Solas invitasjon.

– Det er ikke lett å si nei når det legges fram 200 millioner kroner fra Sola, men Stavanger må uansett bidra så mye økonomisk at vi da ønsker at et slikt anlegg skal ligge i Stavanger, spesielt når Sandnes har sagt nei, sier Grøsfjeld til RA.

Han mener Paradis kan være et godt alternativ.

– Et folkebad, med flere hundre tusen årlige besøkende, er en viktig driver for byutvikling. Et anlegg i Paradis, gjerne med uteanlegg for sommersesong, kanskje tilknyttet sjøen, vil trekke Paradis inn som en del av sentrum, sier fraksjonslederen.

Han peker også på et vektig Paradis-argument:

– Det ligger rett ved både jernbanen og Bussveien, sier Grøsfjeld.

Mer fra Dagsavisen