Norges største boligplattform klar for Johan Sverdrup

– Dette er en viktig dag for Equinor, Johan Sverdrup-partnerskapet og for norsk sokkel, sier Arne Sigve Nylund i Equinor.

Med 560 sengeplasser er Johan Sverdrup boligplattformen den største av sitt slag i Norge.

Nå står den fjerde og siste plattformen i første fase av gigantprosjektet klar for å seile fra Kværners verft på Stord ut til Johan Sverdrup-feltet hvor den skal installeres i ett løft.

Det opplyser Equinor i en pressemelding fredag.

– Dette er en viktig dag for Equinor, Johan Sverdrup-partnerskapet og for norsk sokkel. Som siste plattform i første byggetrinn av prosjektet tar vi med ferdigstillingen av boligplattformen et viktig skritt nærmere oppstart av Norges store inntektskilde de neste 50 årene, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge.

LES OGSÅ: Johan Sverdrup: Pengebingen i Nordsjøen

900 milliarder på vei

Johan Sverdrup-feltet – som eies av lisenspartnerne Equinor, Aker BP, Lundin Norway, Petoro og Total – forventes å bidra med verdier og inntekter for den norske stat og samfunn på mer enn 900 milliarder kroner over feltets levetid.

Et konsortium bestående av Kværner og KBR ble i juni 2015 tildelt kontrakten, med en verdi på 6,7 milliarder kroner, for å bygge dekket til utstyr- og boligplattformen til Johan Sverdrup.

Leirvik AS fikk jobben med å bygge boligmodulene til plattformdekket. På topp har mer enn 2000 mennesker vært involvert i byggingen av plattformen.

LES OGSÅ: Startet boringen på Johan Sverdrup-feltet

– Høy kvalitet

15. februar i år leverte konsortiet plattformdekket formelt over til Equinor, akkurat som planlagt for mer enn tre og et halvt år siden.

En måned senere, etter ytterligere forberedelser, står nå boligplattformen klar for å seile ut til Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen med løftefartøyet Pioneering Spirit.

– Kværner, KBR og Leirvik har levert en plattform med høy kvalitet på tid og kost. På helse, miljø og sikkerhet hadde prosjektet noen utfordringer i en tidlig fase. Men også her har leverandørene jobbet hardt for å snu dette i en positiv retning slik at prosjektet samlet sett har hatt gode resultater også på dette området, sier Trond Bokn, prosjektdirektør for Johan Sverdrup.

– Det at plattformen har så høy kvalitet og ferdigstillingsgrad som den har nå, er også helt avgjørende for å holde planen med å starte produksjon fra feltet i november i år, sier Bokn.

LES OGSÅ: Nå drives Johan Sverdrup med strøm fra land

Johan Sverdrup klar for installasjon

På Buøy i Stavanger i går, markerte også Equinor og Johan Sverdrup-partnerskapet at de to siste broene og fakkelen til prosessplattformen var klar for utseiling hos Rosenberg WorleyParsons.

Med dette er Johan Sverdrup klar for installasjon av de fem siste brikkene som utgjør første fase av det gigantiske prosjektpuslespillet.

LES OGSÅ: Johan Sverdrup-feltet enda mer lønnsomt enn antatt