Endelig kan jubelen slippes løs på boreriggen Deepsea Atlantic (Foto: Arne Reidar Mortensen/Statoil)

Startet boringen på Johan Sverdrup-feltet

Klokken 00:00 natt til tirsdag 1. mars startet boreriggen «Deepsea Atlantic» boringen av den første av totalt 35 brønner i første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Boreriggen «Deepsea Atlantic» forborer nå den første produksjonsbrønnen på Johan Sverdrup. Dette er en viktig operasjon i et svært omfattende Johan Sverdrup-puslespill, skriver Statoil i en pressemelding. 

– Forboringen gjør det mulig å utnytte produksjonskapasiteten fra feltet så effektivt som mulig når vi starter produksjonen sent i 2019. Slik maksimerer vi verdiene fra feltet fra første dag, sier Kjetel Digre prosjektdirektør for Johan Sverdrup.

Riggen borer den første produksjonsbrønnen gjennom en forboringsramme som ble installert på feltet sommeren 2015. Totalt åtte brønner skal bores gjennom forboringsrammen, før riggen forflytter seg for å bore injeksjonsbrønner på tre lokasjoner på feltet.

LES OGSÅ: Johan Sverdrup-kontrakter til Odfjell Drilling

Installeres i 2018

I 2018 vil Johan Sverdrups permanente boreplattform bli installert som den andre av fire plattformer på det planlagte feltsenteret. Boreplattformen er nå under bygging ved Aibels verft i Haugesund og i Thailand. Når boreplattformen er installert og operativ, starter arbeidet med å kople opp de åtte forborete brønnene fra forboringsrammen.

På dette tidspunktet borer «Deepsea Atlantic» injeksjonbrønnene som skal gi trykkstøtte i reservoaret for å opprettholde en høy produksjon fra feltet.

LES OGSÅ: Slik blir fordelingen av Johan Sverdrup-feltet 

Tett samarbeid

Operatør Statoil, riggeier Odfjell Drilling og boretjenesteleverandør Baker Hughes har jobbet tett sammen, for å levere sikkert og kostnadseffektivt.

Nytt på Johan Sverdup er integrerte tjenester, hvor Baker Hughes har fått hovedleveransen sammen med Odfjell Drilling.

LES OGSÅ: Johan Sverdrup-utbygging:Kan gi 51.000 årsverk