Nyheter

Rød luft i Oslo

Når det er så kaldt som nå, fører vedfyring og køer til kraftig forurensning. – Selv om du ikke har astma, kan du merke at lufta blir dårligere, advarer Norges Astma- og Allergiforbund.

Kaldt tørt vær med lite vind kombinert med mye vedfyring, dieseleksos og oppvirvling av støv er trolig årsaken til de høye forurensningsverdiene, melder NTB. Ifølge tjenesten Luftkvalitet vil det i Oslo og Bærum i dag og i morgen være fra moderat til høyt forurensningsnivå langs sterkt trafikkerte veier. Det er i hovedsak eksos og vedfyring som skaper den forurensende lufta. Det er meldt dårligst luft på ettermiddagene, med rushtid, og tidlig kveld.

Sår i øynene og hoste

Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) oppfordrer alle til å beskytte seg.

– Mange er bekymret når det er så dårlig luft. Hvis man er syk og har alvorlige lungeproblemer på de dagene det er verst forurensning, må man bare holde seg inne. Det er veldig beklagelig. Men det er rett og slett en forholdsregel som de må ta når det blir så farlig luft i byene. Vi synes også det er trist at barnehager må holde barn  inne fordi de kan bli syke av å være ute og leke, sier kommunikasjonsrådgiver i NAAF Lene Gunvaldsen.

Men når lufta blir rød – altså høyt forurenset  – kan også friske byfolk kjenne seg dårligere.

– Det er mye partikler i lufta, så selv om du ikke har astma, kan du merke at lufta blir dårligere. Du kan for eksempel oppleve å bli sår i øynene og hoste. I ytterste konsekvens kan du bli syk av å bli utsatt for høyt forurensningsnivå over tid, sier Gunvaldsen.

Den dårlige lufta har fått Oslo kommune byfolket til å la bilen stå.

– Den samme værtypen er ventet til og med torsdag. Mot helgen er det ventet mildere vær og mer vind, og dermed en bedring i situasjonen, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Huden er spesielt utsatt

Når gradestokken viser flere minus råder NAAF deg til å ta ekstra godt vare på deg selv:

  • Fysisk beskyttelse i form av varme klær er best mot kulde og vind. Ull isolerer og fjerner fuktighet fra kroppen, slik at temperaturen reguleres godt. Bruk ull innerst.
  • Pass også på at små barn får god tilgang til luft og at det ikke blir overopphetet. Det er også viktig å kle av barnet dersom man tar barnet inne i butikk eller andre steder.
  • Huden vil være spesielt utsatt i kaldt vær. Noen reagerer også med "kuldeallergi" eller elveblest når huden utsettes for sterk kulde og kaldt vann samtidig (snø).
  • Fuktighetskrem beskytter huden mot irritasjon og uttørring, men det er viktig å være klar over at ingen fuktighetskremer eller kuldekremer gir god beskyttelse mot sterk kulde. Smør inn med krem om kvelden før leggetid, slik at huden er bedre rustet til å komme ut i kulda neste dag. Smør også med fet fuktighetskrem i god tid før du skal ut i kulden, slik at kremen får tid til å trekke godt inn i huden. Bruk kremer uten parfyme.
  • Har man en jobb utendørs er det viktig med pauser for å varme seg og beskytte luftveiene med varmemaske. Når gradestokken går mot 20 minus, bør man unngå utendørs arbeid.

LES OGSÅ: Her er fargene som varsler dårlig luft

Offer for et politisk spill

Dagsavisen har i flere artikler skrevet om bypolitikerne som krangler med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen om hva som kan gjøres for å bedre lufta. Men nå er vi på vei inn i en uke med helsefarlig luft i Oslo uten at det skjer noe. Norges Astma- og allergiforbund er bekymret og mener dårlig luft er blitt et offer for politisk spill.

– Riksrevisjonen påpekte i rapporten de la fram før jul, det vi har sagt hele tida. Vi trenger bedre samarbeid. Kommune og stat bare skylder på hverandre, noe som fører til at ansvaret bare pulveriseres. Vi håper at noen tar tak i dette snart, slik at kommunene kan få veiledning til å iverksette hastetiltak. For noen vil sikkert slike strakstiltak som køprising og datokjøring være kontroversielle, sier Lene Gunvaldsen i NAAF.

Men hastevedtakene er bare å sette plaster på et verkende sår.

–  Vi mener at vi må få inn tiltak som for eksempel endring i privattransport og varetransport. At folk ikke bruker gamle vedovner. Her har Oslo kommune fått til en støtteordning for å få folk til å bytte ut. Svevestøv fra vedfyring er en veldig stor bidragsyter til den dårlige lufta. Og så kan man gjøre det dyrere å kjøre dieselbil. Det vil ha større effekt, sier Gunvaldsen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen