Nyheter

Ap-Raymond frykter milliardtap – krever egen krisepakke til Oslo

– Kan bli nødt til å kutte ned på all aktivitet som ikke er samfunnskritisk, sier byrådslederen.

Koronaviruset og tiltakene for å begrense smitte har ført til at tusenvis av bedrifter har måttet stenge eller redusere produksjonen, og titusenvis av ansatte er permitterte.

I Oslo har 37.000 personer søkt om dagpenger på grunn av permittering de siste ukene. Aller verst har det gått ut over overnattings- og serveringsbransjen hvor 54 prosent av ansatte har søkt Nav om dagpenger.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er dypt bekymret. 

– Jeg er dypt bekymret for at Kommune-Norge er på vei ut i en økonomisk krise som vil tvinge fram kutt i barnehager, skoler, eldreomsorg, klimatiltak og kommunale tjenester, sier Johansen i en pressemelding. 

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20190925. 
Byrådsleder Raymond Johansen møter pressen på Rådhuset etter presentasjonen av budsjettforslaget for Oslo kommune 2020 og økonomiplan 2020-2023.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo roper varsku om kommuneøkonomien. Foto: NTB Scanpix 

Les også: Drama da opposisjonen tok styring om Ernas krisepakke. Dette er fortellingen om spillet i kulissene (+)

Krever krisepakke 

Nå har Johansen og finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) sendt et brev til finansminister Jan Tore Sanner (H) hvor de krever at regjeringen kompenserer Oslo kommune for økningen i utgifter og fallet i inntekter som koronakrisen har ført med seg. 

 For Oslo kommune kan det være snakk om flere milliarder i tap i året. Å sikre kommunenes økonomi er avgjørende for at kommunene skal kunne gi et godt tjenestetilbud til innbyggerne også etter at den akutte krisen er over, sier Johansen i pressemeldingen.

I brevet til Sanner viser Johansen og Wilhelmsen til at regjeringen ga kommunesektoren en egen vedlikeholdspakke for å stimulere til sysselsetting under finanskrisen i 2008.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20200320. 
Finansminister Jan Tore Sanner orienterer fredag ettermiddag om håndteringen av koronavirusutbruddet i Norge og de konsekvenser det har på en felles pressekonferanse med justisdepartementet, helsedepartementet, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Raymond Johansen (Ap) ber finansminister Jan Tore Sanner (H) bla opp til kommunene. Foto: NTB Scanpix 

Deretter lister de opp tre områder der de forventer «tydelige signaler på hvordan regjeringen vil bidra»:

* Kompensasjon for merkostnader: Koronakrisen har påført Oslo kommune ekstrautgifter knyttet til helse, smittevern, beredskap, sosialhjelp og pensjonsutbetalinger, ifølge byrådslederen og finansbyråden.

Regjeringen har allerede lovet mer penger til kommuner som sliter som følge av koronautbruddet, men dette er ikke nok, mener de to.

Les også: Gravide frykter korona: – Noen tør ikke å komme på konsultasjoner 

Taper flere hundre millioner i måneden 

* Kompensasjon for skattesvikt: Johansen og Wilhelmsen er bekymret for at kommunene ikke vil bli fullt ut kompensert for bortfallet av skatteinntekter når mange av byens borgere nå går ned i inntekt. Det kan bety flere hundre millioner kroner for Oslo per måned, skriver Johansen og Wilhelmsen i brevet.

* Kompensasjon for bortfall av brukerbetaling: I tråd med nasjonale koronakrav har Oslo kommune stengt alle skoler, barnehager, biblioteker, idrettsanlegg, svømmehaller, fotballbaner og så videre for å hindre spredning av koronaviruset. Dermed forsvinner nok en inntektskilde for kommunen.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Trikken i Oslo desinfiseres for å hindre smittespredning. Foto: NTB Scanpix 

Bortfallet av kollektivinntekter og bompenger utgjør flere hundre millioner kroner i tapte inntekter per måned, ifølge Johansen og Wilhelmsen. Dette må kompenseres, mener de.

Les også: Skoledirektøren i Oslo: –  Alle som ønsker at barna deres skal få være på skolen må kontakte rektor

– Kan bli nødt til å kutte

– Dersom slike signaler ikke kommer raskt, kan vi bli nødt til å kutte ned på all aktivitet som ikke er samfunnskritisk for å sikre kommuneøkonomien, sier Johansen.

Også tidligere har byrådslederen gitt uttrykk for misnøye med måten kommunene er blitt kompensert for koronakrisen på. Etter regjeringens første krisepakke, sa Johansen følgende:

– Norsk næringsliv er nå inne i den tredje store krisen på tolv år. Det er skuffende at regjeringen ikke vil stille like mye opp for ansatte i hoteller, restauranter og varehandel i Oslo som de gjorde overfor oljearbeidere på Sør- og Vestlandet i 2014, sier Johansen i en kommentar til regjeringens krisepakke.

I et intervju med VG torsdag kveld gjentar Johansen budskapet og ber samtidig om at perioden de kriserammede er permittert, økes fra 26 til 52 uker.

– Norge står midt i to kriser, en viruskrise og en arbeidsledighetskrise, og begge kriser slår sterkest ut i byen vår, sier Johansen i intervjuet med VG.

Les også: Etter en uke med hjemmekontor, ringte Katrine venninna si og ba pent om å få låne hunden hennes (+)

«På kanten av stupet»

Oslo er ikke den eneste kommunen som merker konsekvensene av koronakrisen.

Hoteller, skianlegg, restauranter og barer tilknyttet reiselivsnæringen sliter tungt. Årets mest innbringende uker går tapt, siden nordmenn må tilbringe påskeferien i hjemkommunen.

Hemsedal-ordfører Pål Rørby (Sp) mener det trengs hjelp raskt, og da ikke bare i form av lån, som han mener vil utsette problemene.

– Vi er på kanten av stupet, sier Rørby.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Hemsedal er på kanten av stupet, ifølge ordføreren. Foto: NTB Scanpix

Aps Åsunn Lyngedal viser til at norske reisebyråer og reisearrangører består av 900 store og små bedrifter som sysselsetter 4.000 mennesker.

– Nå trenger de statens hjelp for å kunne refundere alle kjøpte reiser, slik at vi redder mange arbeidsplasser som ellers vil gå tapt, sier hun til NTB.

Fredag er det ventet nok en krisepakke fra regjeringen. Der bør det komme mer til kommunene, mener SV, som viser til  tapte skatteinntekter og store ekstrakostnader knyttet til virusutbruddet.

– Regjeringen må komme med overføringer i milliardklassen til kommuner og fylker, sier SVs Karin Andersen til NTB.

Mer fra Dagsavisen