Eliss Lien ser fram til å kunne ta båten ut til øyene fra Rådhusbrygge 4. Noe som ikke minst gleder havnedirektør Anne-Sigrid Hamran. FOTO: ARNE OVE BERGO

Ny start for Osloferjene

Etter å ha brukt Vippetangen i 98 år, starter en ny æra i morgen. Da får Osloferjene ny kaiplass på Rådhusbrygga.

– Det er veldig flott at de flytter nærmere byen. Jeg har tatt båtene ut til øyene mange ganger, men jeg synes det er langt å gå. Særlig når man er litt dårlig til beins, sier Eliss Lien, til Dagsavisen.

– Nå blir det mye lettere å ta en spontantur, og ikke minst ta med gjester, sier hun til havnedirektør Anne-Sigrid Hamran, som engasjert snakker med Eliss Lien om den nye kaiplassen.

Forurensning

Bystyret vedtok den nye terminalen i 2012 og arbeidet med brygga startet våren 2014. Ferdigstillelse har tatt noe tid, blant annet fordi det ble funnet en stor gammel oljetank nedgravd i brygga. For å hindre forurensning måtte tanken fjernes før brygga kunne ferdigstilles.

Rådhusbrygge 4 er kraftig oppgradert med køordnere, tydelig skilting, sykkelparkering og en flytebrygge hvor båtene legger til. Dekket på brygga er rehabilitert etter anvisning fra Byantikvaren med brustein og granittheller i gangledene.

Trikken og bussen har holdeplasser like i nærheten, samtidig som det kun er en kort gåtur fra T-banen og toget på Nationaltheatret stasjon.

– Dette blir et knutepunkt som binder kollektivnettverket vårt bedre sammen når vi får samlet alle båtrutene på samme sted. Vi gleder oss til å gjøre øyene langt mer tilgjengelige, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen, som i fjor kunne glede seg over 700.694 reisende til øyene i indre Oslofjord. Noe som er opp 60.182 fra den forrige flotte sommeren, som var i 2006.

I går klippet han, styreformann i både Ruter og Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen, og havnedirektør Hamran båndet, som markerte åpningen av den nye ferjeterminalen.

20 millioner

– Øyene i Oslo byr på fantastiske friluftsopplevelser, og vi håper at den nye terminalen nærmere byen vil få enda flere til å oppdage øyparadiset ute i fjorden, sier havnedirektør Anne Sigrid Hamran om anlegget til 20 millioner kroner.

– Terminalen blir mye mer tilgjengelig, mer synlig for dem som ikke er kjent, og det er lettere å komme seg hit, sier Guri Melby, byråd for miljø- og samferdsel, til Dagsavisen.

– Skipsfører Knut Hjorth-Jenssen har ansvaret for første ordinære avgang fra Rådhusbrygge 4 lørdag morgen. Han er bekymret for sikkerheten, nå som det blir mye mer båttrafikk i indre havn.

– Det er utfordrende. Det er flere båter her, flere som driver med kollektivtransport, lystbåter og ikke minst kajakker, som er veldig uforutsigbare. Så alle parter må være oppmerksomme, sier han.

Også byråden er klar over sikkerhetsutfordringen.

– Det er positivt at så mange bruker fjorden. Men vi må følge med på at det ikke blir noen risiko, sier Guri Melby.