Ekspert om Sør-Korea-valget: – Han er klar til å «bukke for Trump»
Liberale Lee Jae-myung tok en klar seier i valget i Sør-Korea. Utenrikspolitisk vil den nye presidenten vektlegge et godt forhold til USA, mener professor.

Verden
– Jeg var ikke i tvil om at Lee Jae-myung kom til å vinne valget. Det er det prognosene hadde vist hele veien, innleder Vladimir Tikhonov til Dagsavisen.
Han er professor i Korea-studier ved Universitetet i Oslo, og har fulgt valget tett.

Tikhonov viser til at liberale Lee Jae-myung slo konservative Kim Moon-soo i det sørkoreanske presidentvalget tirsdag. Lee ble innsatt allerede onsdag.
En samlende figur
Selve valget ble utløst av at Yoon Suk-yeol ble avsatt i riksrett i april, som følge av at han hadde forsøkt å erklære militær unntakstilstand i desember. Lee ledet motstanden mot Yoons erklæring, som ble opphevet etter få timer.
Valgvinneren Lee lover å løfte Sør-Koreas demokrati fra det han beskriver som «nesten-kollaps» og samtidig vekke en stagnerende økonomi til liv. Begge utfordringene, samt en spent sikkerhetssituasjon, er svært omfangsrike.
– Lee Jae-myung vil prøve å være en samlende figur i Sør-Korea. Jeg vil beskrive ham som en veldig moderat president. I norsk målestokk ville jeg nok ha plassert ham i sentrum, et sted mellom Arbeiderpartiet og Venstre, sier UiO-professor Tikhonov.
– Som president vil Lee forsøke å få inn mer penger til velferdssystemet i landet. I tillegg vil han blant annet jobbe for å redusere arbeidstiden i Sør-Korea, som nå er svært lang. Til sammenligning ønsket rivalen Kim Moon-soo å senke skattesatsene, for eksempel. Han var ikke like seriøs rundt velferdsspørsmål, fortsetter eksperten.
Sør-Korea er et svært polarisert samfunn, med dyp splittelse mellom liberale og konservative – tross en relativt klar seier til Lee i tirsdagens valg, med 49 prosent av stemmene mot Kims 41 prosent. Valgdeltakelsen var svært høy, og nærmere 35 millioner koreanere gikk til urnene.
– Det blir en pragmatisk, markedsvennlig regjering, sa Lee etter å ha avlagt embetsed i Sør-Koreas nasjonalforsamling i en forenklet seremoni.
Som mange andre verdensledere lover han å rette fokuset mot økte levekostnader, samt mindre reguleringer for å fremme innovasjon og vekst.
USA og Trump
Utenrikspolitisk blir det neppe store forskjeller kontra dagens situasjon, spår professor Vladimir Tikhonov.
– Lee Jae-myung er forberedt på å måtte «bukke for Donald Trump» – hvis det kan bevare sørkoreanske arbeidsplasser. Han er beredt til å ofre litt, for Sør-Korea ønsker fortsatt å være USAs handelspartner – selv om USA er mer lunkent til utenlandsk import nå, poengterer Tikhonov, med henvisning til amerikanernes tollpolitikk under Donald Trump.
Tikhonov tror den sørkoreanske valgvinneren ønsker å minimalisere konsekvensene av handelsturbulensen mellom spesielt USA og Kina.
– Lee forstår at det er kaos i USA nå, og at den isolasjonistiske politikken nok har kommet for å bli i USA. Hans idé er at han må forhandle seg til en best mulig situasjon for Sør-Korea i denne virkeligheten. Det innebærer da for eksempel å prøve å maksimalisere eksporten til USA.

– Lees syn på Kina er at Kina først og fremst er en handelspartner. Kina har problemer med USA, men «det er Kinas problem». Lee er veldig pragmatisk i så måte, legger Tikhonov til.
Et godt samarbeid med USA blir også svært viktig for å møte trusselen fra Nord-Korea, som stadig ruster opp. Samtidig lover Lee å gjenåpne dialogen med naboen i nord, en dør som har vært stengt under Yoons konservative regjering.

Har flertall
– Vi skal lege sårene fra splittelse og krig og skape en framtid med fred og velstand. Uansett hvor kostbart det måtte være er fred bedre enn krig, sa Lee.
Etter innsettelsesseremonien, som skjedde natt til onsdag norsk tid, utnevnte Lee sin partifelle Kim Min-seok som statsminister. Lees og Kims Demokratiske parti har rent flertall i nasjonalforsamlingen, og neste valg er ikke før i 2028.
En rekke verdensledere har gratulert Lee med seieren, blant dem også Kinas leder Xi Jinping.