Politikk
Regjering i reklametrøbbel
«Fatimas neste jobb kan bli i cyber. Hun bare vet det ikke ennå», sa reklamen. Det irriterte folk mye kraftigere enn noen i den britiske regjeringen hadde sett for seg.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Dette må være en vits? Ikke sant? skriver dansekoreografen Matthew Bourne på Twitter.
– Har regjeringen startet et nytt Håp- og drømmeknusingsdepartement? lurer forfatteren Caitlin Moran.
Begge reagerer på et reklamebilde med den britiske regjeringens segl nederst.
Bildet viser en ung kvinne iført ballettklær, i ferd med å knytte på seg tåspissko. Teksten er «Fatima's next job could be in cyber. (she just doesn't know it yet). Rethink. Reskill. Reboot»

«Fatimas neste jobb kan bli i cyber [altså den virtuelle verden, f.eks. på nett, red.anm]. (hun bare vet det ikke ennå). Tenk nytt. Lær noe nytt. Start på nytt». Nederst logoene til CyberFirst og HM Government, altså den britiske regjeringen.
– Reklamen var del av en kampanje som ville oppmuntre folk med all slags bakgrunn til å vurdere en karriere innen cyber-sikkerhet, men akkurat dette bildet var ikke passende, og har blitt fjernet, skriver den britiske regjeringen i en pressemelding, sitert i BBC.
Les mer: Også i Norge er det strid om kunstnerne om dagen. Frp vil trekke alle stipender, Ap går imot
Fjerningen skjer etter at svært mange, særlig folk med kunst- og kulturbakgrunn hadde reagert kraftig på bildet. For det første, mente kritikerne, så er det utrolig ovenfra-og-ned å anta at «Fatima» selv ikke vet hva hun vil med livet sitt.
Les også: De rike har det som vanlig fint. Men jo mindre penger du har, jo større er sjansen for at du lever et ekte drittliv (D+)
For det andre er det spesielt negativt å foreslå overfor en danser med minoritetsbakgrunn at akkurat hun ikke skal få fortsette som danser, men heller begynne med data, siden minoriteter allerede er klart underrepresentert innen utøvende og annen kunst, i Storbritannia som i andre land.
For det tredje, påpeker kritikerne, så er det rimelig frekt av regjeringen å antyde at ballett, dans og kunstfeltet generelt ikke har egen verdi, og at folk der heller burde jobbe med data. Ikke minst akkurat nå, når feltet allerede sliter kraftig på grunn av alle restriksjonene koronapandemien har ført med seg. Svært mange dansere, skuespillere, musikere og andre kunstnere er arbeidsløse om dagen.
Les også: Unge vil ha Covid-19 med vilje. Hvorfor?
– «For krass», skriver kulturminister Oliver Dowden på Twitter, og legger til at denne reklamen ikke var bestilt av kulturdepartementet.
– Jeg vil redde jobber innen kultur, det er derfor vi investerer 1,57 milliarder britiske pund [18 mrd kroner], skriver han videre.
Kritikerne er imidlertid ikke overbevist. De etterlyser flere og større tiltak for å redde kultursektoren i Storbritannia.
De påpeker også at «Fatima» egentlig heter Desiree Kelley, som er profesjonell danser i Atlanta i delstaten Georgia i USA.
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.