Verden

Hva nå, Tyrkia?

Framtida: Erdogans kupp-respons kan ramme hjertet av Tyrkias økonomi og skrinlegge planene om EU-medlemskap, tror forsker Einar Wigen.

Bilde 1 av 2

Hva vet vi nå om hva militærkuppet handlet om?

– Det var trolig en liten gruppe innad i offiserskorpset sine reaksjoner på Erdogans forsøk på å samle stadig mer makt. Opprenskningene ble kjent og denne gruppen gjorde et desperat forsøk på å redde egne posisjoner. Det virker som om kuppmakerne ikke fortalte soldatene at de deltok i et kupp. Hæren består av vernepliktige, der trolig annenhver menige soldat sympatiserer med Erdogan.

Hva med konspirasjonsteorien om at Erdogan står bak?

– Det er lite sannsynlig. Grovt sett er halvparten av befolkningen enig i en slik teori, mens resten støtter Erdogans påstander om at den islamske predikanten Fethullah Gülen sto bak. Like lite sannsynlig er det at de arresterte generalene skal være Gülen-tilhengere. Når ca 100 av 350 generaler og admiraler er arrestert, er det usannsynlig at alle disse skal ha Gülen-sympatier. Dette er offiserer som i stor grad er rekruttert og opplært som anti-islamister. Ikke alle som er arrestert var med på kuppet, men de som deltok ønsket nok å redde stumpene - både landets og sine egne.

Erdogan vil gjeninnføre dødsstraff, hva betyr det for forholdet til EU?

– EU har spilt sine kort med returavtalen av flyktninger og har ingen politisk innflytelse i Tyrkia. Innfører Erdogan dødsstraff, betyr det slutten på Tyrkias mulige EU-medlemskap. Det er en medlemskapsprosess som ingen har ønsket å si høyt at er over.

Hva med USA?

– Forholdet Tyrkia-USA er i en krise. Erdogan hevdet at kuppmakerne brukte militærbasen i Incirlik (som USA bruker til luftangrepene i Syria, journ.anm.) til å tanke flyene. Erdogan ønsker også Gülen utlevert fra USA. Tyrkia stengte luftrommet rundt basen. USA svarte med å blokkere flyginger til og fra Tyrkia. Dette er sterke virkemidler mellom allierte. Det er også et slag for Turkish Airlines, som har vært rammet av tidligere terrorangrep mot Tyrkia. Landet er et møtepunkt mellom øst og vest. Men dersom stadig flere konferanser må avlyses på grunn av sikkerhetssituasjonen, vil det påvirke økonomien.

Hvorfor tar Erdogan i bruk slike midler?

– Det er for å samle makten ytterligere og vise at han er en handlekraftig leder. Men Erdogan har en tendens til å tro for mye på sin egen «hype». Han risikerer at talentfulle folk, akademikere og investorer flytter ut og at landet taper viktige talenter i tiden framover. Det vil gi store økonomiske konsekvenser. Dersom Erdogan hadde håndtert kuppet uten å ta disse grepene, samt vært en leder med internasjonal legitimitet og hatt USA last og brast ved sin side, ville bildet sett annerledes ut. Det er ikke tilfelle nå.

Følg Dagsavisen på

og

!

Mer fra Dagsavisen