Verden

Historisk voldtektsdom i Kongo

Endelig en dom som stiller overgripere til ansvar for bruk av seksuell vold som våpen, mener Kirkens Nødhjelp.

Onsdag ble tolv kongolesiske militssoldater dømt til livsvarig fengsel for drap og massevoldtekt av jenter helt ned i åttemånedersalderen, ifølge NTB.

Militssoldatene skal ha voldtatt over 40 små jenter i perioden 2012 til 2014 i den tro at det ville gjøre dem immune mot fiendens kuler, heter det i en FN-rapport som ble lagt fram tidligere i år.

I tillegg ble politikeren Frederic Batumike funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten for å ha organisert militsen. Ifølge Physicians for Human Rights er det første gang en folkevalgt er stilt til ansvar for forbrytelser han selv og militsen han kontrollerer har begått, skriver NTB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Stiller overgripere og ledere til ansvar

Dommen er et stort skritt i riktig retning, mener Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

– Voldtatte kvinner i Kongo har vært vant til at det er de som må leve med straffen etter seksuelle overgrep, men endelig kommer en dom som stiller overgripere og ledere til ansvar for bruk av seksuell vold som våpen i krig, sier Helleland. Organisasjonen mener straffefrihet er et av de største hindrene for å klare å stanse seksuell vold i Kongo. Kirkens Nødhjelp har jobbet med ofre for seksuell vold i Kongo i en årrekke. Der samarbeider de med den anerkjente kongolesiske gynekologen Denis Mukwege for å forebygge vold mot kvinner og med å endre menns holdninger til voldtekt.

Les også: 30 år i fengsel for dødfødsel

– De som skal beskytte voldtar

– Denne rettssaken er et historisk øyeblikk i kampen mot straffefrihet for seksualisert vold i Kongo, skriver Dr. Denis Mukwege Foundation på sine nettsider.

– Seksuell vold er en av de mest traumatiserende formene for vold, men samtidig er det veldig få som blir straffet for å stå bak, sier Helland.

– Det er også slik at både politi og regjeringsstyrker står bak overgrep mot kongolesiske kvinner. Dette er personer som skal beskytte folket, men som i stedet voldtar Kongos kvinner og barn, mener hun.

Mer fra Dagsavisen