Verden

Derfor er det datatrøbbel i verden: – Da er det krise

Fredag har millioner av PC-brukere verden over trøbbel med maskinene sine. Hva kommer det av, og hvor alvorlig er det?

Fredag morgen opplevde bedrifter og institusjoner verden over en lammende systemteknisk svikt som førte til at maskinene deres ikke startet opp. Mange ble bare møtt av en blå skjerm.

Feilen kommer av en oppdatering fra datasikkerhetsselskapet CrowdStrike, som tilbyr antivirus og nettverkssikkerhet til bedriften verden om.

IT-ekspert Torgeir Waterhouse, grunnlegger og partner i det teknologiske konsulentselskapet Otte AS, sier at feilen ikke bare har massive økonomiske konsekvenser, men også menneskelige.

– Hvis jeg ikke får legetime i dag fordi legekontoret ikke har tilgang på bookingsystemet sitt er det ingen krise, sier Waterhouse fredag, men understreker at det kan ha langt verre menneskelige konsekvenser:

– Hvis noen trenger en operasjon og den ikke kan gjennomføres fordi støttesystemene i operasjonssalen ikke fungerer, da er det krise, ikke sant, sier Waterhouse.

Massive konsekvenser

Waterhouse sier det er vanskelig å vite hvor man skal sette streken når man skal regne ut de økonomiske følgene av slike hendelser.

– Det er jo snakk om enorme beløp. Tidligere i dag hørte jeg for eksempel om et fly fra Gardermoen til Berlin måtte sirkle over Berlin, for å så fly tilbake, fordi Berlin ikke klarte å ta imot landinger på grunn av dette. Bare kostnadene på den flyturen er jo ganske høye, også må man stille seg spørsmålet om man bare skal regne på flyselskapets kostnader, eller alle etterfølgende konsekvenser av det som måtte oppstå av det, spør Waterhouse.

Når disse problemene oppstår verden over, kan det fort bli dyrt. Millioner av flypassasjerer, legetimer, lammede bedrifter og deres samlede manglende omsetning og produktivitet, kan den samlede økonomiske og menneskelige kostnaden bli større enn man omtrent kan forestille seg.

Til Bergens Tidende forteller kommunikasjonssjef Mai-Bente Paulsen i Apotek1 at de måtte stenge alle deres 460 filialer i Norge som følge av feilen, ifølge NTB.

Les også: Mener Wolt gjemmer seg bak uføretrygdede (+)

Disse er rammet

I all hovedsak handler feilen om at innholdsoppdateringen for programvaren CrowdStrike leverer «sperrer» maskinen fra å starte opp som normalt, grunnet en feil som for øyeblikket er under feilretting. Det er mulig å fikse feilen manuelt og lokalt. For å gjøre dette må man starte maskinen i sikkerhetsmodus og gjøre endringer på lokale systemfiler. Det er ikke anbefalt å gjøre dette om man ikke har tilstrekkelig IT-kunnskap.

Det er kun datamaskiner som opererer med Windows-operativsystem som opplever problemet. Verken Mac- eller Linuxbrukere er rammet.

Både Nasjonal sikkerhetsmyndighet og George Kurtz, sjef i selskapet CrowdStrike, på Twitter, nå kjent som X, understreker at dette ikke dreier seg om et cyberangrep.

Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

Ifølge NTB ble en rekke banker, flyselskaper, medieselskaper og hele helsevesen rammet av feilen.

PC-er og betalingssystemer i hele verden gikk ned, og en rekke bedrifter verden over ble nødt til å holde stengt eller sette sine tjenester på vent inntil videre. Pasienter risikerte manglende behandling. Flyavganger og kollektivtransport sto stille.

Så lenge en bedrift eller en institusjon bruker CrowdStrike, risikerer man total stans av alle tjenester.

Dette er noen av de største bedriftene og institusjonene, ifølge NTB:

  • Flyselskaper: SAS, Lufthansa, Ryanair, Air France, KLM, Eurowings, Air India, Delta, American Airlines, United, Swissport, Turkish Airlines, Kenya Airways
  • Flyplasser: Berlin (Brandenburg), Hamburg, Praha, Edinburgh, Amsterdam, Madrid, Barcelona, Singapore, Hongkong, København, Zürich, Dubai
  • Medieselskaper: Britiske Sky News, Australske ABC News, Aftenposten, Canal+ og TF1 i Frankrike
  • Finans: Capitec (Sør-Afrika), ABSA (Sør-Afrika), NAB (Australia), ASB og Kiwibank (New Zealand), LSEG (selskapet som driver London Stock Exchange)
  • Helsevesen: Universitetssykehusene i Kiel og Lübeck i Tyskland, NHS i Storbritannia
  • Andre: Utenriksdepartementet i De forente arabiske emirater, Jernbaneselskapet Govia Thameslink Railway (GTR) i Storbritannia, en konteinerterminal i Gdansk, Apotek1 og Biltema i Norge.
En betalingsterminal i Sydney som ikke fungerte, som følge av oppdateringsfeilen til CrowdStrike fredag.

Les også: Ekspert om forsikring: – Disse tilbudene sier jeg alltid nei til

Stort omfang

Waterhouse estimerer at CrowdStrike har cirka 24 prosent markedsandel innen for sin sektor, nettsikkerhet og antivirus.

Han sier det er usikkert hvor lenge problemene vil vare.

– Det vil nok variere veldig. De har jo foreløpig kommet med en manuell fiks, men det innebærer å gå rundt og fikse hver enkelt maskin. Men om du driver et nasjonalt helseforetak, med hundre tusenvis av maskiner, da vil det bli vanskeligere, sier Waterhouse.

– Gjelder dette kun maskiner man bruker, eller gjelder det passive maskiner som servere og slike ting også?

– Så langt jeg vet, så gjelder det bare maskiner mennesker bruker og interagerer med, sier Waterhouse.

IT-ekspert Torgeir Waterhouse, grunnlegger og partner i det teknologiske konsulentselskapet Otte AS.

Han tror ikke maskiner står i fare for å miste datainnhold som følge av feilen.

Waterhouse tror skaden har skjedd, og at det rent teknisk ikke er grunn til å tro at problemene vil spre seg.

– Et eksempel på hvordan en slik feil begynner er ved å for eksempel bruke tidssonesystemet. Hvis man begynner med en utrulling av denne oppdateringen klokken 08 om morgenen, vil problemet først oppstå i Australia tidlig om morgen, og deretter spre seg vestover. Når problemet etter hvert ble rapportert og oppdaget, har man hatt tid på seg til å stoppe oppdateringen før den kjøres ut andre steder i verden, sier han.

Les også: Norge får en ny superdatamaskin til KI-forskning

Les også: Telenor, Hafslund og HitecVision bygger nytt stort datasenter midt i Oslo

Mer fra Dagsavisen