– Vi har ingen plan B for en russisk seier. Dét ville ha betydd at vi sluttet å fokusere på plan A – som er å hjelpe Ukraina med å drive den russiske invasjonsmakten tilbake, sier Kallas i et intervju med BBC. Også dansk TV 2 har omtalt saken.
Som flere andre europeiske ledere går hun hardt ut mot det hun mener er såkalte hybridangrep fra Vladimir Putin og Russland.
– Russland ønsker slik å så frykt i Estland og Vesten, mener hun.
---
Hybridkrig kan defineres som en blanding av konvensjonelle militære operasjoner og irregulære virkemidler som cyberangrep, sabotasje, terrorisme og såkalte påvirkningsoperasjoner. (Forsvarets forskningsinstitutt / Forskning.no)
---
– Putin stopper ikke
Dagsavisen intervjuet nylig Margus Tsahkna, Kallas’ utenriksminister i regjeringen i Estland, om samme tema.
– For meg synes det veldig klart at hvis Ukraina taper denne krigen, så kommer ikke Vladimir Putin til å stoppe, sa Estlands utenriksminister.
Også han beskyldte russerne for hybridangrep, på spørsmål om hva som vil skje dersom Putin vinner i Ukraina.
– Selv om Russland ikke vil ha kapasitet til en ny fullskala krig umiddelbart, så har de allerede vist ytterligere aggresjon ved å starte en hybridkrig i Europa – for eksempel mot land som Estland.
Les også: Han spår «alltid» riktig utfall av valget i USA. Her er hemmeligheten (+)
Påstander om sabotasje fra Russland
Dagsavisen omtalte nylig også Financial Times’ opplysninger om at Kreml planlegger sabotasje over hele Europa.
– Det har gjennom lang tid vært tydelige tegn til økte såkalte «hybride» aktiviteter fra Russland i Europa, herunder sabotasjeaksjoner. Den russiske eliten oppfatter krigen i Ukraina som en stedfortrederkrig med Vesten, sa Jørgen Meedom Staun ved det danske Forsvarsakademiet til Dagsavisen i den forbindelse.
Estland og Finland har for eksempel begge gått hardt ut med beskyldninger om russiske GPS-forstyrrelser mot estisk og finsk flytrafikk.
– Vi aksepterer det ikke hvis det skulle påvirke vår handlingsevne på vår side av grensen, har Finlands utenriksminister Elina Valtonen uttalt.
Kreml avviser imidlertid beskyldningene om hybridkrig, ifølge NBC News.
– Alle slike utspill fra europeiske hovedsteder og europeiske ledere er totalt grunnløse. Vi tilbakeviser påstandene på det sterkeste, har Kremls og Putins talsmann Dmitrij Peskov uttalt.
Les også stor Nato-sak: Advarer: – Vi må unngå en nordisk «viking-klubb» i Nato (+)
Har du sett denne? Strammer løkken rundt «Putins juvel»: – På tide å ta hintet
Les også: Han vil utvide Nato: – Ulven banker på døren vår
---
Fakta om Vladimir Putin
- Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad, nå St. Petersburg, 7. oktober 1952.
- Tidligere KGB-agent. I 1998 ble han sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.
- Ble i 1999 utnevnt til statsminister av president Boris Jeltsin. Da Jeltsin gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president.
- Ble formelt valgt til president i 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i 2004.
- I 2008 ble han statsminister under president Dmitrij Medvedev. I henhold til grunnloven kunne ikke russiske presidenter sitte i mer enn to perioder på rad.
- I mars 2012 ble han igjen valgt til president for seks nye år.
- Putin ble i 2018 gjenvalgt for en ny seksårsperiode med nesten 77 prosent av stemmene, ifølge de offisielle resultatene.
- En grunnlovsendring i 2020 gjorde det mulig for Putin å beholde makten helt til 2036.
- I februar 2022 invaderte Putin Ukraina med store militære styrker.
- I mars 2024 ble Putin gjenvalgt som president med minst 87 prosent av stemmene etter at alle reelle opposisjonskandidater var utestengt fra valget.
(Kilder: NTB, AFP, The New York Times)
---