Tidligere FN-ambassadør Nikki Haley bekrefter at hun trekker seg fra kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i USA.
I en TV-sendt tale onsdag sa hun at tiden nå er inne for å avslutte valgkampen. Etter nominasjonsvalg i en rekke delstater har Haley kun vunnet i Vermont, samt i hovedstaden Washington D.C.
Haley ønsket rivalen Donald Trump lykke til, men uttrykte ikke tydelig støtte til ham da hun bekrefte at hun nå trekker seg, skriver NTB.
– Nikki Haley var på politisk overtid i valgkampen. Hun gir seg mens leker fortsatt er god, og imens står døren til Donald Trump fortsatt på gløtt, tror jeg.
Det sier Hilmar Mjelde, professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, til Dagsavisen. Han følger amerikansk politikk svært tett.
– Jeg tror dessuten ikke at det er for sent for Haley å bli Trumps visepresidentkandidat. Hun har vist at hun representerer en intern opposisjon Trump trenger for å vinne til høsten, påpeker Mjelde.

Kan Haley og Trump forsones?
Trump og Haley har fyrt løs mot hverandre i mediene i løpet av valgkampen. Men partier og politikeres prioritet nummer én er å vinne valg, poengterer Hilmar Mjelde.
– Derfor gir det mest mening for både Trump og Haley å forsones. Fortsetter de feiden tjener det kun sittende president Joe Biden.
Mjelde mener videre at Haleys exit fra presidentracet kan tolkes som at hun ønsker å bevare en fremtid for seg selv i Det republikanske partiet.
– Men i så fall må hun stille seg helt og fullt bak Trump, sier USA-eksperten.
Han mener derfor at Haley har bedre odds som uavhengig kandidat – og at sjansen hennes til å lykkes med dette er bedre enn hos noen annen toppolitiker i USA. Spørsmålet er om hun våger.
– For gjør hun det, er det ingen vei tilbake, mener professoren.
Et nytt parti i USA?
Haley har så langt avvist at hun ønsker å være uavhengig kandidat, og har forsikret at det er republikansk politiker hun er.
– Men Haley bør bryte ut av partiet og danne et nytt konservativt parti. Det er en stor sentrum-høyre-velgermasse i USA som for tiden mangler representasjon i politikken. Vi ser at både høyresiden i Det demokratiske partiet og anti-Trump-fløyen i Det republikanske partiet presses ut, som for eksempel senatorene Kyrsten Sinema og Joe Manchin, sier Mjelde.
USAs valgordning har en tendens til å produsere to store partier. I forskningen er det kjent som «Duvergers lov», beretter Mjelde.
– Men det må ikke være slik. For USA er modent for et nytt og tradisjonelt konservativt parti, tror han.
– Forskning tilsier at når det er politisk etterspørsel etter nye partier, vil de bryte gjennom. Vi har sett at Liberaldemokratene i Storbritannia har klart å etablere seg, og Storbritannia har samme valgordning som USA, tilføyer Mjelde.
Les også: Ekspert: Kjedeligste supertirsdag noensinne
Les også: Haley tordner etter Trump-utspill: – Ikke vær på lag med en bølle
Les også: Austins utsagn får Kreml til å steile

---
Fakta om Nikki Haley
- Født i Bamberg i South Carolina 20. januar 1972.
- Utdannet som regnskapsfører, jobbet i foreldrenes klesbedrift. Valgt inn i delstatsforsamlingen i South Carolina i 2004.
- Datter av indiske innvandrere som bosatte seg i South Carolina. Gift og har to barn.
- Var guvernør i delstaten fra 2011 til 2017.
- Var FN-ambassadør i Donald Trumps periode i Det hvite hus, men forlot Trump-administrasjonen i 2018.
- Har forsøkt å bli republikansk presidentkandidat, men har ligget langt bak Donald Trump på meningsmålingene. Anses som mer moderat enn Trump.
- Var Trumps siste reelle utfordrer etter at Florida-guvernør Ron DeSantis trakk seg fra nominasjonskampen.
- Under valgkampen har hun kritisert Trump for å ha vært for ettergivende overfor Kina, Nord-Korea og Russland.
(Kilde: NTB)

---
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
Les også: Ekspert advarer mot skattefelle: – Du kan tape flere tusen kroner