Verden

USA-ekspert: – Nå bør Haley bryte ut av partiet

Professor Hilmar Mjelde tror døren fortsatt står på gløtt for at Nikki Haley kan bli Donald Trumps visepresidentkandidat. Men han mener den tidligere FN-ambassadøren også kan lykkes med å gå sin egen vei, skulle hun ønske å gi velgerne i USA et helt nytt alternativ.

Tidligere FN-ambassadør Nikki Haley bekrefter at hun trekker seg fra kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i USA.

I en TV-sendt tale onsdag sa hun at tiden nå er inne for å avslutte valgkampen. Etter nominasjonsvalg i en rekke delstater har Haley kun vunnet i Vermont, samt i hovedstaden Washington D.C.

Haley ønsket rivalen Donald Trump lykke til, men uttrykte ikke tydelig støtte til ham da hun bekrefte at hun nå trekker seg, skriver NTB.

– Nikki Haley var på politisk overtid i valgkampen. Hun gir seg mens leker fortsatt er god, og imens står døren til Donald Trump fortsatt på gløtt, tror jeg.

Det sier Hilmar Mjelde, professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, til Dagsavisen. Han følger amerikansk politikk svært tett.

– Jeg tror dessuten ikke at det er for sent for Haley å bli Trumps visepresidentkandidat. Hun har vist at hun representerer en intern opposisjon Trump trenger for å vinne til høsten, påpeker Mjelde.

Republican presidential candidate and former U.S. President Donald Trump gestures at a watch party event to mark the Super Tuesday primary elections at his Mar-a-Lago property, in Palm Beach, Florida, U.S. March 5, 2024. REUTERS/Marco Bello

Kan Haley og Trump forsones?

Trump og Haley har fyrt løs mot hverandre i mediene i løpet av valgkampen. Men partier og politikeres prioritet nummer én er å vinne valg, poengterer Hilmar Mjelde.

– Derfor gir det mest mening for både Trump og Haley å forsones. Fortsetter de feiden tjener det kun sittende president Joe Biden.

Mjelde mener videre at Haleys exit fra presidentracet kan tolkes som at hun ønsker å bevare en fremtid for seg selv i Det republikanske partiet.

– Men i så fall må hun stille seg helt og fullt bak Trump, sier USA-eksperten.

Han mener derfor at Haley har bedre odds som uavhengig kandidat – og at sjansen hennes til å lykkes med dette er bedre enn hos noen annen toppolitiker i USA. Spørsmålet er om hun våger.

– For gjør hun det, er det ingen vei tilbake, mener professoren.

Et nytt parti i USA?

Haley har så langt avvist at hun ønsker å være uavhengig kandidat, og har forsikret at det er republikansk politiker hun er.

– Men Haley bør bryte ut av partiet og danne et nytt konservativt parti. Det er en stor sentrum-høyre-velgermasse i USA som for tiden mangler representasjon i politikken. Vi ser at både høyresiden i Det demokratiske partiet og anti-Trump-fløyen i Det republikanske partiet presses ut, som for eksempel senatorene Kyrsten Sinema og Joe Manchin, sier Mjelde.

USAs valgordning har en tendens til å produsere to store partier. I forskningen er det kjent som «Duvergers lov», beretter Mjelde.

– Men det må ikke være slik. For USA er modent for et nytt og tradisjonelt konservativt parti, tror han.

– Forskning tilsier at når det er politisk etterspørsel etter nye partier, vil de bryte gjennom. Vi har sett at Liberaldemokratene i Storbritannia har klart å etablere seg, og Storbritannia har samme valgordning som USA, tilføyer Mjelde.

Les også: Ekspert: Kjedeligste supertirsdag noensinne

Les også: Haley tordner etter Trump-utspill: – Ikke vær på lag med en bølle

Les også: Austins utsagn får Kreml til å steile

President Joe Biden salutes as he steps off Air Force One upon arrival, Tuesday, March 5, 2024, at Andrews Air Force Base, Md. Biden is returning from a trip to Camp David. (AP Photo/Alex Brandon)

---

Fakta om Nikki Haley

  • Født i Bamberg i South Carolina 20. januar 1972.
  • Utdannet som regnskapsfører, jobbet i foreldrenes klesbedrift. Valgt inn i delstatsforsamlingen i South Carolina i 2004.
  • Datter av indiske innvandrere som bosatte seg i South Carolina. Gift og har to barn.
  • Var guvernør i delstaten fra 2011 til 2017.
  • Var FN-ambassadør i Donald Trumps periode i Det hvite hus, men forlot Trump-administrasjonen i 2018.
  • Har forsøkt å bli republikansk presidentkandidat, men har ligget langt bak Donald Trump på meningsmålingene. Anses som mer moderat enn Trump.
  • Var Trumps siste reelle utfordrer etter at Florida-guvernør Ron DeSantis trakk seg fra nominasjonskampen.
  • Under valgkampen har hun kritisert Trump for å ha vært for ettergivende overfor Kina, Nord-Korea og Russland.

(Kilde: NTB)

FILE PHOTO: Republican presidential candidate and former U.S. Ambassador to the United Nations Nikki Haley hosts a campaign event in Houston, Texas, U.S. March 4, 2024. REUTERS/Callaghan O'Hare/File Photo

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Les også: Ekspert advarer mot skattefelle: – Du kan tape flere tusen kroner

Mer fra Dagsavisen