Verden

Navalnyj ble drept før en planlagt fangeutveksling, ifølge medarbeiderne hans

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj var i ferd med å bli løslatt i en fangeveksling før han ble drept, hevder medarbeidere av ham.

Han skulle ha blitt utvekslet med Vadim Krasikov, som soner livstid i fengsel for drap på en tsjetsjensk opposisjonell i Berlin i 2019. I tillegg skulle to amerikanske borgere bli løslatt i utvekslingen, ifølge medarbeiderne.

Påstandene blir fremsatt av Maria Pevchikh i en video på Navalnyjs Youtube-kanal. Hun hevder å ha fått bekreftelse på at samtalene om utveksling var i sluttfasen dagen før Navalnyj døde.

Straffeleiren der Navalnyj satt fengslet, kunngjorde 16. februar at regimekritikeren var død. På dødsattesten står det at 47-åringen døde av naturlige årsaker. Både familien hans og vestlige ledere har lagt ansvaret for dødsfallet på russiske myndigheter og president Vladimir Putin.

Les også: Medvedev om skarpe utspill: – Vi er urettferdig behandlet

Kommende dagene

– Navalnyj skulle vært sluppet ut i løpet av de kommende dagene, sier Pevchikh i videoen.

Samtalene om fangeutveksling skal ha pågått i to år. Ifølge Pevchikh ble Navalnyj drept fordi Putin ikke maktet tanken på at han skulle gå fri.

De to amerikanerne som angivelig skulle utleveres, blir ikke navngitt i videoen. Putin har imidlertid åpnet for å løslate den spionmistenkte amerikanske journalisten Evan Gershkovich.

Les også: Medieviter: Russlands propagandaapparat er veltrimmet og effektivt

Åpnet for utveksling

– Samtaler er allerede i gang. Vi har hatt mange slike situasjoner tidligere, som har endt vellykket, og denne vil trolig også løses til slutt, sa Putin i det mye omtalte intervjuet med Tucker Carlson tidligere i februar.

USA har sagt at de også jobber hardt for å få løslatt amerikaneren Paul Whelan, en tidligere soldat i det amerikanske marineinfanteriet.

En rekke land, deriblant Norge og USA, sier at Russlands myndigheter bærer ansvaret for Navalnyjs død i straffekolonien. Dette benektes av russiske myndigheter.

Les også: Russland-ekspert: – Kun ett ord kan nå beskrive krigen i Ukraina

– Ikke et statlig anliggende

Det hersket lenge usikkerhet rundt hva som ville skje med liket etter at Navalnyj døde. Familien uttalte at de verken fikk lov til å se ham eller få liket utlevert. I helgen skal imidlertid Aleksej Navalnyjs mor ha fått overlevert liket av sin sønn.

– Dette er ikke et statlig anliggende, sa Putin-talsmann Dmitrij Peskov da han mandag ble spurt om frigjørelsen av liket.

Navalnyjs mor fikk i forrige uke tre timer på seg til å godta en hemmelig begravelse uten en offentlig avskjed med den døde regimekritikeren, ifølge Navalnyjs talsperson. Hvis ikke, skal etterforskerne ha truet med at han ville bli gravlagt i straffekolonien der han satt fengslet da han døde.

Putin-talsmann Peskov ønsket ikke å kommentere disse anklagene da han mandag ble spurt av pressen. Det er ikke kjent når, hvor eller hvordan Navalnyjs begravelse vil bli.

Les også: Tysk general advarer Putin: – Vil bli slått av Nato

Les også: Spår skrekkscenario hvis Russland taper krigen

Les også: «Nå skal de svina få det de fortjener»

Mer fra Dagsavisen