Verden

Marsjerer i dag over hele verden

Dagen etter presidentinnsettelsen av Donald Trump marsjerer langt over en million mennesker i byer verden over.

1 av 4

I en storslått og høytidelig seremoni ble Donald Trump i går sverget inn som USAs 45. president utenfor kongressbygningen Capitol i Washington.

I dag er det ventet at over 200.000 mennesker samles i den amerikanske hovedstaden for å marsjere for likestilling, mangfold, inkludering, klima og et bærekraftig miljø.

Les også: Så pussyhatten passer

I 60 land

Men det som startet som et amerikansk initiativ er blitt en verdensomspennende mobilisering: Over 60 land, inkludert Norge, arrangerer en såkalt «Women´s march» i dag. Det skal være over 400 markeringer verden over.

– Med retorikken vi så i den amerikanske valgkampen tenkte jeg at vi ikke kan ta noe for gitt lenger, sier Brit-Agnes Sværi, som har tatt initiativ til den norske marsjen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Om mer enn Trump

I alle de nordiske landene vil det marsjeres, i tillegg til blant annet Amsterdam, Barcelona, Berlin, London, Toronto og Sydney og flere byer i USA.

– Det er ikke en anti-Trump-marsj, det handler om mye mer enn dette. Men det er klart at det USAs president sier er viktig, og han har stått for en retorikk som er uakseptabel. Det handler ikke bare om USA, men hele verden, sier Sværi til Dagsavisen.

Den eneste gangen det er blitt holdt en lignende demonstrasjon i forbindelse med en presidentinnsettelse var i 2001, da George W. Bush ble innsatt, men da var protestene rettet mot det kontroversielle valgresultatet, skriver Reuters.

Planene for marsjene som holdes i dag begynte med en kvinne på Hawaii, Teresa Shook, som natten etter valget av Trump fant ut at hun ville arrangere en marsj. Hun foreslo dette i en gruppe på Facebook. Siden tok det av.

Les også: Bill Clintons taleskriver om Trumps tale

Tok av

Brit-Agnes Sværi var en av dem som leste om marsjplanene i USA på Facebook.

– Jeg så det helt tilfeldig. Det å marsjere for likestilling, mangfold og inkludering var noe som traff meg. Jeg tenkte: hva om vi marsjerer også i Norge? Jeg var en av de første utenfor USA som meldte interesse for å arrangere egne marsjer, og ble en del av en gruppe på sju stykker internasjonalt som har koordinert disse marsjene, forteller Sværi.

Selv har hun også koordinert marsjene som skal foregå i de andre nordiske landene.

Hun fikk hjelp av sønnen til å starte Facebook-gruppen.

– Jeg har aldri vært med på noe slikt, og det er det som preger disse marsjene: det er grasrota, vanlige folk som ønsker å stå opp mot hat og splittelse og heller gå sammen om samhold og håp, forteller Sværi, som til daglig jobber i Yara.

Det er ingen ren kvinnemarsj. Arrangørene sier det er en mars for kvinner, menn, feminister, familier, LGBT-personer, funksjonshemmede, alle nasjonaliteter, miljøaktivister og alle trossamfunn.

– Jeg er positivt sjokkert over hvor stort dette er blitt på kort tid over hele verden. Det viser hvor mange som føler behov for å markere et standpunkt. Jeg håper det blir starten på et bredt engasjement for de verdiene vi tror på, sier Sværi.

Les også: Alle presidentens menn

Innsatt

Om lag 800.000 og 900.000 var antatt å være til stede i går før den omfattende innsettelsen av Donald Trump. Tusenvis av Trump-tilhengere reiste til Washington for å feire den nye presidenten – mange av dem var der for første gang.

Dagen startet med gudstjeneste og så morgente hos Obama-ekteparet i Det hvite hus, før seremonien begynte i går kveld norsk tid. I dag vil den nyinnsatte presidenten og hans kone delta på flere innsettelsesball.

De fleste i regjeringen til Trump er ennå ikke formelt godkjent i Kongressen. Det amerikanske folket er svært splittet foran den nye presidentperioden. Bare 40 prosent av amerikanerne er fornøyd med måten Donald Trump har håndtert overgangen fra valget til denne ukas innsettelse på, viser en meningsmåling utført for CNN denne uka. 84 prosent var til sammenligning fornøyd med måten Barack Obama håndterte overgangen på, 67 prosent var fornøyd med Bill Clinton og 61 prosent mente at George W. Bush håndterte overgangen godt. Tiltroen til Trump er den laveste av de nylige presidentene.

Åsne Gullikstad

Journalist