Alexander og datteren Mina (4 1/2) går 250 kilometer i Krafttak mot kreft

Sammen skal de tilbringe nesten hele mars i den norske fjellheimen, i håp om å samle inn penger til Kreftforeningen og spre turglede.

De siste årene har Alexander Read og datteren Mina (4 1/2) blitt kjent gjennom Instagram-kontoen og bloggen Mina og meg. Der kan man følge de mange ekspedisjonene og eventyrene Mina, Alexander og mamma Kristin har i den norske fjellheimen. 

Lørdag var startskuddet for et nytt eventyr for Mina og Alexander. Fra 7. til 25.mars skal de gå et realt krafttak mot kreft, hele 250 kilometer på fjell og vidde. 

Når Dagsavisen ringer søndag kveld har Alexander og Mina nettopp krøpet inn i teltet etter dagens marsj. 

– Vi er i teltet nå ja. Det blåser rimelig greit rundt oss. Akkurat nå er vi midt oppe på fjellet mellom Nesbyen og Langedrag Naturpark, forteller Read og spør om vi kan ringe tilbake om ti minutter. I mellomtiden legges dette bildet ut på Instagram:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av Minaogmeg (@minaogmeg)

 

Ti minutter senere er Alexander tilbake på telefonlinja, og forteller om ekspedisjonen.

– Jeg vil absolutt kalle dette en ekspedisjon. Kort fortalt så drar vi på turene våre med en grunnoppskrift om å jakte på disse magiske turøyeblikkene oppe i fjellet. Så enkelt, forteller Read.

Tur med mål

Denne gangen har turen et klart mål. Det geografiske målet er Hovden i Agder, i mellomtiden skal Mina og Alexander innom Langedrag Naturpark,  Hakkesettstølen på Geilo og Haukeliseter i Vinje. Der skal de holde eventyraftener og arrangementer for folk i alle aldre. 

– Det er litt forskjellig setup. I morgen skal vi snakke litt om tilknytningen til naturen. Jeg er vokst opp med fjellet. Det er jo litt spesielt å dra sånn på langtur med Mina, så da skal vi snakke om hvorfor dette er viktig for oss, sier Read. 

Gjennom telefonen kan man høre at Mina spør om de ikke snart skal lese eventyr, og joda, det skal de snart. Alexander forteller at de også skal lese et rykende ferskt eventyr for folk, det har de nemlig fått av trollene.

– Trollene synes det er på tide å korrigere inntrykket vi har av dem. De vil forklare hvorfor de har holdt avstand fra mennesker i alle disse årene, forklarer Read. I tillegg til eventyr er det duket for kakao, pølser og bålliv på de forskjellige stoppene.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av Minaogmeg (@minaogmeg)

 

Det andre målet for turen er å samle inn penger til Kreftforeningen gjennom initiativet Krafttak mot kreft. Alexander Read forklarer at de er berørt av sykdommen selv.

– Vi valgte Krafttak mot kreft fordi vi er berørt av kreften selv. Min far, Martin, døde av kreft i 2014. Han er bestefaren til Mina, men hun fikk aldri møtt ham, forteller Read som også mistet sin bestefar til kreften noen år tidligere. Han oppfordrer de som følger ekspedisjonen til å bidra om de ønsker.

Målet deres er å samle 250.000 kroner for å hjelpe Kreftforeningen med sitt arbeid. Til nå opplyser Read at de har samlet inn nærmere 44.000 kroner gjennom donasjoner via Vipps, etter kun én dag på tur. 

Vil spre turglede

Det virker kanskje som et stort prosjekt å ta med små barn på omfattende turer, i følge Read ønsker de å spre turglede.

– Noe av bakgrunnen for at vi ville arrangere dette er at vi veldig gjerne vil at folk skal ta turen ut. Jeg vil dele turmagien. Man trenger jo ikke dra på langtur i høyfjellet for å oppleve magien, forteller Read og fortsetter:

– Dette er ingen stille protest, det er snarere et ønske om å ta oss tid til de tingene som jeg mener er viktige. Jeg kan nesten ikke tenke meg noe viktigere enn å ha tid til å lese litt eventyr for små og store. Ikke noe Ipad, bare være tilstede i øyeblikket, det er baktanken med disse 250 kilometerne.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Langtur

En måned i fjellheimen kan være mye for enhver, men Mina har vært på tur hele livet, forteller Read. Nå går hun også på ski.

– Hun har gått på ski siden påsken i fjor, og nå har vi lagt opp til at hun skal gå enda litt mer. Akkurat i dag var det dårlig føre med klabbete ski, men planen er at hun skal gå på ski hver dag om hun vil, sier Read.

I tillegg til naturen har de tatt med seg litt underholdning.

– Vi har med oss litt tatoveringer, prinsessekjoler, Harry Potter bøker og tegnesaker. Vi kjeder oss ikke, forteller Read.

Read kan også bekrefte at de har mer enn nok mat til å klare seg fint, til og med dersom de blir værfaste en ukes tid på Hardangervidda.

De er snart hardbarka fjellveteraner begge to, turene har pågått siden Mina var liten.

– Vi har jo holdt på siden starten. Nå er Mina fire og et halvt år gammel. Da jeg tok pappaperm var det en måned i Jotunheimen med Mina. 

Har du noen turtips til foreldre som vil på tur med barna sine?

– Turen trenger ikke være lang i det hele tatt. Jeg tror egentlig min oppfordring er å drive inn i den verdenen barna har. Barn har så mye å komme med. Det handler om å bli med i den verdenen barna ser. Ikke tenk at du skal dra med barna på tur. Tenk at dere skal dra på tur sammen. Klarer du det har du løst veldig mye, forteller Read før Mina signaliserer at han snart må lese eventyr.