Innenriks

Kjersti Holmen er gått bort: En av de største på scenen

Skuespiller Kjersti Holmen er død, 65 år gammel. Hun var et kjent og kjært ansikt fra teater, film og TV i 40 år og markerte seg sterkt i alle sjangre.

Av Hilde Huus-Hansen og Gitte Johannessen

Kjersti Holmen døde på Økernhjemmet i natt, opplyser familien til NTB . Den folkekjære skuespilleren hadde vært syk i lengre tid.

Holmen viste seg i alle typer roller, store som små, fra komedier og revyer til de store, klassiske rollene, og satte sitt eget preg på dem alle og ga et friskt og energisk inntrykk på scenen.

Hun ble født i Oslo, og etter å ha gått ut av Teaterhøgskolen debuterte hun på Oslo Nye i 1980, i kjønnsrollekomedien «Mannfolk» av Arild Feldborg. I disse årene spilte hun også blant annet Annie Oakley i «Annie Get Your Gun» på Den Nationale Scene og prins Orlofsky i «Flaggermusen» på Chateau Neuf.

Ibsen-roller

En av de første store, klassiske rolletolkningene hennes var som Rebekka West i Nationaltheatrets oppsetning av Ibsens «Rosmersholm» i 1986, der hun gestaltet en sterk Rebekka som overrasket dem som kjente henne best fra komediene. Holmen ble på Nationaltheatret som en anerkjent og allsidig skuespiller. Hun spilte de fleste store kvinnerollene hos Ibsen – i tillegg til Rebekka West også Hedda Gabler, Agnes i «Brand» og Ellida Wangel i «Fruen fra havet».

Hun spilte også datteren i Tennessee Williams «Glassmenasjeriet» i 1986 – før hun 22 år senere spilte moren i samme stykke. Hun begeistret også publikum som Eliza Doolittle i «Pygmalion» i 1992, og spilte strålende mot Sverre Anker Ousdal i «Dødsdansen» av August Strindberg i 1997.

Blant hennes komiske roller kan nevnes fru sennepsfabrikanten i «Den spanske flue» på ABC-teatret i 1990, et høydepunkt i karrieren. Holmen var maskert til minst dobbel alder og dobbel størrelse og imponerte med ubetalelig kroppsspråk og mimikk.

Tittelrollen i August Strindbergs «Frøken Julie» på Nationaltheatret i 2012 ble Holmens siste store rolle før sykdom gjorde at hun avsluttet teaterkarrieren.

Amandapriset

Men hun entret også filmens verden med stor suksess. I 1985 blåste «Orions belte» de fleste andre kinofilmer av lerretet her hjemme, både på grunn av temaet – stormaktsspillet rundt Svalbard under den kalde krigen – og på grunn av stjernelaget Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal og Kjersti Holmen. Filmen, basert på Jon Michelets roman med samme navn, regnes som Norges første actionfilm.

I 1993 fikk Kjersti Holmen sin første Amandapris for «Telegrafisten», den andre kom i 2000 for filmerne «SOS» og «Sofies verden», mens hun i 2009 fikk Amandakomiteens ærespris.

I 2010 var hun å se i Hans Petter Molands «En ganske snill mann», mens hun året etter spilte i «Mennesker i solen», som innbrakte henne en Amanda-nominasjon.

«Rød snø»-begeistring

I 1985 satt svenske og norske TV-seere klistret til skjermen og fulgte henne og Tomas von Brömssen i den svensk-norske krimserien «Rød snø» fra NRK, om grenselosene under andre verdenskrig. «Her maktet hun i sjelden grad å se historisk riktig ut – som en autentisk forsideillustrasjon til en ungdomsroman av Evi Bøgenæs», ifølge Store norske leksikon.

Også i TV-serier som «Vestavind» og «Gåten Knut Hamsun» hadde hun store roller, mens komiseriene med Hege Schøyen – «Hege & Kjersti» (2002) og «Hege & Holmen» (2003) fikk mange til å le godt. Blant de siste TV-rollene var som tante Edith i «Maskeblomstfamilien» i 2010.

Hun spilte også moren til Kjell i julekalenderserien «Olsenbandens første kupp» i 2001.

Blant mange priser hun har hun mottatt, er Aase Byes pris, Per Aabels ærespris, Amandas ærespris og St Olavs Orden.

Holmen etterlater seg sin samboer gjennom mange år, skuespiller Sverre Anker Ousdal, samt de to skuespillersønnene Elias Holmen Sørensen og Isak Holmen Sørensen fra et tidligere ekteskap.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen