Innenriks

Flere behandles i utlandet

På fem år er utgiftene til behandling i utlandet på folketrygdens regning firedoblet. Kommunene betaler fra skrinne helsebudsjetter uten å vite hvem pengene går til.

Bilde 1 av 2

Norske pasienter kan få refusjon for helsehjelp i EØS-land, som undersøkelse og behandling hos lege, fysioterapeut, psykolog, kiropraktor og tannlege. Utgiftene til behandling i utlandet har firedoblet seg på de fem årene siden ordningen kom i stand, 1. januar 2011, som følge av EUs pasientrettighetsdirektiv. Første halvdel av 2015 ble det brukt 18,8 millioner kroner på dette. Utgifter til fysioterapi tar den største delen av potten. Det siste året har også antallet som vil ha sykehusbehandling i utlandet steget kraftig. Kommunene er bekymret for stigende og uforutsigbare utgifter, og i forrige uke diskuterte Kommunesektorens organisasjon, KS, dette med helseminister Bent Høie.

LES OGSÅ: Gaper opp i utlandet

Eksplosiv økning

– Det har eksplodert i antall regninger vi får i posten fra HELFO, sier Ole Martin Stamland, enhetsleder i ergo- og fysioterapitjenesten i Skien kommune.

HELFO, helseøkonomiforvaltningen, betaler ut og krever inn penger for staten. Stamland frykter ordningen kan ramme ressurssvake pasienter som ikke har råd til å dra til utlandet. Både Lymfedemforeningen og Revmatikerforbundet annonserer for helsereiser med gratis fysioterapi.

– Annonsene ser ut som de er tatt ut av en katalog fra Ving! mener Stamland.

Fysioterapi står for det meste av betalingen for behandling i utlandet. Årsaken er at mange pensjonister oppholder seg i utlandet – særlig Spania – deler av året.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Omgår prioriteringer

– Fra 1. januar i år fram til 1. oktober, har vi fått 32 fakturaer av HELFO. Det betyr 300.000 kroner av mitt budsjett og representerer nesten ett av de 21 årsverkene kommunen betaler for behandling hos privatpraktiserende fysioterapeuter. Man kunne fått mye god behandling her for de pengene. Konsekvensen er at man omgår kommunale prioriteringer. Nå har vi verken kontroll på kvaliteten i behandlingen eller hvem som får behandling, påpeker Stamland, som mener disse utgiftene gjør at kommunene må redusere tilbudet i Norge.

– Er det riktig at de som har råd til å dra til Syden skal gå først i køen? spør Stamland, som frykter stadig økende utgifter for kommunene til behandling i utlandet når ordningen blir enda mer kjent.

KS bekymret

Anne Gamme, som er fagleder for helse i KS, er bekymret for de uforutsette utgiftene kommunene får på grunn av ordningen.

– De må dekkes opp av eksisterende budsjetter. I dag jobbes det hardt med å skaffe nok tilbud om fysioterapi i kommunene, sier Gamme.

Mer fra Dagsavisen