Innenriks

Gaper opp i utlandet

TANNLEGE: Venke Jenssen har spart mye på tannbehandling ved å reise over 2.000 kilometer sørover. Hun valgte Budapest, i likhet med tusenvis av andre nordmenn.

- Du aner bare ikke hvor fornøyd jeg er. Jeg er så glad for å være her, sier Venke Jenssen i venterommet.

61-åringen fra Nordland holder meg i armen, ser meg inn i øynene og smiler oppriktig tilfreds. Det er ikke vanskelig å tro henne. Hun ble tatt imot av tannklinikkens servicefolk allerede på flyplassen. Derfra ble hun fraktet i privatbil til en stor, moderne bygning med tannhelsetjenester i flere etasjer. Uten blygsel kaller eieren, Attila Knott, stedet for en fabrikk.

- Ja, det er en fabrikk i den forstand at alt går på skinner og at teamene jobber skift. Vi åpner tidlig og stenger sent. For kundenes skyld, fastholder han.

Jenssen er først og fremst glad for at kvaliteten på tannbehandlingen er god, at regningene blir langt lavere enn de ville ha blitt i Norge og at hun blir ivaretatt av folk som snakker norsk, svensk eller engelsk.

- Alt er bra her. Det finnes ikke noe å utsette på det de gjør her nede, sier Jenssen, som har vært i Budapest og hos Kreativ Dental flere ganger siden 2008.

Flest fra Norge

I løpet av 2013 tok tannklinikken imot godt over 2.000 nordmenn. Det utgjør om lag halvparten av bedriftens kunder. De andre kommer fra land som Danmark, Sverige, Storbritannia og Irland. Nesten ingen er fra Ungarn, noe Attila Knott villig innrømmer skyldes at det finnes billigere tannleger i Budapest.

- Vi har spesialisert oss på utenlandske pasienter. Vi har agenter i 11 land og flere tolker. Vi har tre personer her som forstår norsk, forteller han, mens han viser oss alle utklippene fra aviser og blader han har fått hengt opp rundt om i lokalene.

- Det var jeg som etablerte begrepet «tannturisme». Det startet med en sak i en britisk avis for ti år siden, sier han og peker på et av avisutklippene.

Minst halve prisen

Nordmennene blir sendt til Kreativ Dental av dets norske agentfirma, Tannreiser.no, som ble etablert i 2007. Med base i Trondheim har Tine Komissar og Magnar Varsi sørget for at tusenvis av nordmenn har fått billig tannhjelp i Budapest - ofte med et medfølgende turist­opphold i byen. Ifølge Komissar har de fleste av «tannturistene» hatt dårlige tenner gjennom store deler av livet.

- Det kan komme av at de ikke har hatt råd til å gå til tannlegen eller at de har vært redde for å gå dit. Mange har tannlegeskrekk, men blir kvitt skrekken i Budapest. Samvær med andre i samme situasjon på pasienthotellene virker veldig bra, ser det ut som, sier Tine Komissar. (NTB tema)

Vær kritisk til hvor du drar

Det er mye å sette seg inn i før du reiser til en tannklinikk i utlandet.

Har du krav på refusjon? Er tannlegene godkjent av HELFO? Er du sikker på at tannklinikken er seriøs og at du får den oppfølgingen det kan være behov for?

– Faglig sett er det liten forskjell på tannleger i Norge og tannleger i de landene i Øst-Europa nordmenn reiser til for å få tannbehandling. Men nordmenn bør være kritiske til hvilke tannklinikker de velger og hvilken behandling de får. Det er en del eksempler på pasienter som har fått utført betydelig mer tannbehandling enn det er behov for, sier Morten H. Rolstad, tannlege og kommunikasjonssjef i Den norske tannlegeforening.

Han synes det er positivt at nordmenn som ikke har gått til tannlege på mange år, gjør det, selv om det skjer i utlandet. Men han synes påstandene om at folk blir kvitt tannlegeskrekken i utlandet, virker merkelig.

At det er penger å spare på å få tannbehandling i utlandet, synes han ikke er så rart.

– Alt er billigere i utlandet. Men folk bør vite hva de begir seg ut på og ikke si ja til alt som foreslås av behandling. Husk også at i utlandet gjelder hvert enkelt lands nasjonale bestemmelser om kvalitet, pasientsikkerhet og forbrukerrettigheter. Norsk Pasientskadeerstatning, helsetjenestens forsikringsordning, gjelder ikke ved denne type
«helsereiser», påpeker Rolstad.

Mer fra Dagsavisen