I en uventet vending i britisk politikk har statsministerboligen i 10 Downing Street blitt åsted for en usannsynlig maktkamp mellom de to mest kjente kattene i Storbritannia: Den erfarne sjefsmusefangeren Larry, og den nyankomne hvite sibirkattungen Prince.
Larry har lang erfaring og har tjent nummer 10 Downing Street som sjefsmusefanger ved regjeringskontoret i snart 14 år.
Breaking - first picture of Keir Starmer with his new cat!
— Kate Ferguson (@kateferguson4) September 21, 2024
No update yet on how Larry is taking it… pic.twitter.com/7HznOzZcdj
Seks statsministere har flyttet inn i 10 Downing Street etter Larry fikk rollen: David Cameron, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss, Rishi Sunak og senest Keir Starmer.
Nå frykter flere at den erfarne musefangerens høye alder kan være til hinder for å fortsette i trofast tjeneste. Ifølge kilder gir flere gir utrykk for at han har behov for å trappe ned.
Les også: Oslo-rektor: – Barn slutter ikke å være sårbare når de begynner på AKS (+)
Kodeord: Larry Bridges
Larry er nå 17 år gammel og i sine «skumringstimer» ifølge Downing Street, men han skal fortsatt være ved god helse. Selv om han for øyeblikket står sterkt, mente tjenestemenn at det var på tide å legge en plan i forkant av hans eventuelle bortgang. Koden «Larry Bridges» vil bli brukt når han en dag inntar de evige jaktmarker, skriver avisen Evening Standard.

Prince, en hvit sibirkattunge, og Larrys antatte etterfølger, deler nå den fasjonable adressen med ham og statsminister Keir Starmers andre katt, Jojo. Larrys uoffisielle X/Twitter-konto kommenterte nyheten med at han «tar forandringen på strak arm, som alltid».
Kontoen skriver også at Larrys posisjon som den peneste katten i Downing Street forblir «upåvirket» av Princes ankomst.
Les også: Midtøsten-ekspert: – Dette er en fryktelig farlig situasjon (+)
Lang tradisjon
Det skal ha vært en katt ansatt som musefanger og kjæledyr i den britiske regjeringen siden 1500-tallet, selv om moderne kilder kun går tilbake til 1920-tallet.
Til tross for at andre katter har tjenestegjort i Downing Street, var det Larry som i 2011 ble den første til å få den offisielle tittelen sjefsmusefanger av den britiske regjeringen. Andre katter har fått denne tittelen kjærlig, vanligvis av den britiske pressen.

Les også: Tim Walz: – Vinneren må være vinneren
Flere skandaler
Da Theresa May skulle flytte inn i statsministerboligen i 2016 skapte Larry overskrifter. Han er kjent for å ta jobben sin på alvor, og har ved flere anledninger havnet i basketak med Det britiske utenriksdepartementets katt, Palmerston, som ofte oppsøkte 10 Downing Street uten avtale.
Etter flere omkamper, endte feiden mellom de to toppkattene med at Palmerston pensjonerte seg i 2020. Han bor nå på landet, og har ikke sett seg tilbake siden, ifølge BBC.
Larry skal også ha vært i heftige slåsskamper med Finansdepartementets huskatt, Freya, så tidlig som i 2012. Daværende finansminister George Osborne skal ikke ha hatt sansen for Freya, og omtalt henne som en «villkatt» bak lukkede dører, meldte The Guardian den gangen. Også Freya ble til slutt i 2014 sendt til landlige omgivelser i Kent, skrev The Independent. Den offisielle grunnen til forflyttingen skal ha vært at familien Osborne fikk seg en hund.
Regjeringens nettside beskriver fortsatt Larry som en katt som «Har fanget hjertene til det britiske folk og pressekorpset som ofte slår leir utenfor inngangsdøren. I sin tur sender nasjonen ham gaver og godbiter hver dag».
Spørsmålet nå er om Larrys popularitet holder til å fortsette i det aller høyeste embete en katt kan ha i Storbritannia.
Les også: Aner ikke hvor mye natur som er ødelagt (+)
Les også: Ekspert om sparing til pensjon: – Det er misforstått (+)