Nyheter
Redd Barna reagerer på Brenna-forslag: – Gir gale signaler
Skal lærere få bruke fysisk makt? Ja, sier kunnskapsministeren. Men Redd Barna er skeptisk.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Lærere skal få lovfestet rett til å bruke fysisk makt mot elever for å avverge at noen blir skadd. Det foreslår kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i dag.
Dagens opplæringslov inneholder ingen regler om når en ansatt kan gripe inn fysisk, selv om det oppstår situasjoner der ansatte i skolen bruker fysisk makt. Det har skapt en usikkerhet og det har kommet flere oppfordringer om å regulere dette, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
Nå skal det ut på høring, og etter planen tre i kraft i august neste år. Men forslaget utløser skepsis.
– Vi er bekymret for at regjeringen åpner opp for at voksne skal kunne gripe inn fysisk mot elever.
Det sier Thale Skybak, som er seksjonsleder i Redd Barna. Hun presiserer at de ikke har fått sett grundig på kunnskapsminister Brennas forslag ennå, og at dette er en umiddelbar bekymring. Likevel:
– Hvis forslaget åpner for mer bruk av tvang og makt i opplæringssituasjoner, er det bekymringsfullt i et barnerettighetsperspektiv, sier hun til Dagsavisen.
Kan ikke se det er godt nok
Skybak sier at Redd Barna har forståelse for at lærere står i mange krevende situasjoner og at de har etterlyst et klarere regelverk. Men Redd Barna ser dette fra barnas side, forteller hun.

– Vi er bekymret for at et forslag som dette ikke ivaretar barnets perspektiv godt nok og barnets beste. Dette angår barn direkte, og vi er bekymret for hva en lovendring om fysisk inngripen kan føre med seg for de involverte elevene. Da er myndighetene forpliktet til å gjøre en utredning i et barnerettighetsperspektiv. Det kan vi ikke se at er blitt gjort godt nok akkurat nå, sier hun.
– Har ikke alle mennesker lov til å gripe inn for å forhindre vold, da?
– Jo, man har jo nødverge, og det ligger fast allerede i Straffelovens bestemmelser om nødrett og nødverge. Samtidig, hvis man senker terskelen for å bruke tvang og makt i skolen er vi redd for at det gir gale signaler.
Redd Barna vil nå jobbe med å lage en uttalelse til høringen hos Kunnskapsdepartementet.
– Vi må sette oss ned og se på detaljene og komme tilbake med et grundig svar. Dette er bare en umiddelbar bekymring, sier hun.
Brenna får støtte fra Oslos skolebyråd
Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), skolebyråd i Oslo, har følgende kommentar til Brennas forslag.
– Vi vet at mange lærere i dag er usikre på hvilke handlingsrom de har til fysisk inngripen i situasjoner der elever står i fare for å skade seg selv eller andre. Vi er derfor positive til at dette blir regulert i ny opplæringslov, og mener det vil skape mer trygghet rundt lærerne i krevende situasjoner, skriver Holmås Eidsvoll i en epost til Dagsavisen.
– Det er viktig for meg å understreke at alle fysiske inngrep må være så få, kortvarige og skånsomme som mulig, legger hun til.
Kunnskapsministeren svarer
– Jeg opptatt av at vi klarer å gjøre to ting på en gang – både ivareta elevene og lærernes rettssikkerhet og trygghet på jobben. Det mener jeg vi gjør med dette forslaget. Å gripe inn fysisk skal være siste utvei og vi stiller tydelige krav til systematisk forebyggende arbeid på den enkelte skole, skriver Brenna i en e-post til Dagsavisen.
Les hele intervjuet med Brenna her.