Nyheter

Kaller partikollegas holocaust-sammenligning «ond galskap»

Tonen internt i det republikanske partiet blir stadig hardere.

Det var i et intervju med ytre høyre-kanalen Real America’s Voice at Kongress-representanten Marjorie Taylor Greene sammenlignet påbud om munnbind med Holocaust. Det skriver Business Insider.

Sammenligningen falt som en kommentar til toppdemokraten Nancy Pelosis ønske om påbud om munnbind.

Du vet, vi kan se tilbake på en tid i historien hvor folk ble tvunget til å bruke en gullstjerne, og de ble behandlet som annenrangs borgere, til den grad at de ble satt på tog og tatt til gasskamre i Nazi-Tyskland. Og dette er akkurat den type overgrep som Nancy Pelosi snakker om, sa republikaneren i intervjuet.

Greene omtalte også Pelosi som «mentalt syk»

– Det er ond galskap

Liz Cheney, som tidligere i mai ble fjernet fra sitt toppverv av republikanerne, har lenge vært blant partiets Trump-motstandere. Som respons på intervjuet twitret hun at «dette er ond galskap» og lenket til videoklippet av Greenes sammenligning.

Andre demokrater og republikanere, flere med jødisk bakgrunn, har også reagert på Greenes sammenligning ifølge Business Insider. Demokraten David Cicilline mener at Greene er «en forstyrret person», og at hun ikke er skikket til å være medlem av Kongressen.

I en tweet sammenligner han de to situasjonene: «Holocaust: Systematisk mord på 6 millioner jøder. Munnbind: En enkel handling som ikke koster deg noe, og redder liv.»

Sammenligner Trump med Kina

Samtidig fortsetter Cheney sine angrep på Donald Trumps udokumenterte påstander om at presidentvalget var rigget. I et intervju på TV-kanalen ABC meddeler hun at hun er bekymret for demokratiet, og sammenligner Trump med kinesiske myndigheter.

Vi må forstå hva det betyr for landet å ha en eks-president som fortsetter å si at systemet ikke evner å representere folkets vilje. Å legge til rette for den type av tvil rundt prosessen vår, er egentlig det samme som det kinesiske kommunistpartiet sier om vårt demokrati: At det er ødelagt system, at vi er en ødelagt nasjon, sier hun til programlederen.

Cheney mener at tross at Trump er ute av Det Hvite Hus, er demokratiet fortsatt i fare. På spørsmål om det kan oppstå en lignende situasjon som stormingen av Kongressen 6. januar svarer hun:

Det er ingen tvil om det. Vi har nå sett konsekvensene. Vi har sett hvor langt Trump var villig til å gå. Vi har sett han nekte å hjelpe, eller be dem stoppe. Det i seg selv er et klart brudd på hans ed og hans plikt.

Mer fra Dagsavisen