På scenen

Pia Tjelta kaster seg ut i «Dødsdansen»

Pia Tjelta går fra fertilitetsdrama på Viaplay til et av Nordens mest intense samlivsdramaer, «Dødsdansen» av August Strindberg.

«Dødsdansen»

Pia Tjelta og regissør Marit Moum Aune fortsetter samarbeidet fra den kritikerroste TV-serien «Made in Oslo», som nå strømmes på Viaplay. Denne gangen blir teaterscenen arena for samarbeidet, med en ny versjon av «Dødsdansen», August Strindbergs nådeløse blikk på et ekteskap i fritt fall. Om Edgar og Alice som lever isolert på en øy etter at de voksne barna har flyttet ut, og hvor de får sin miserable tilværelse rokket ytterligere ved når en barndomsvenn ankommer øya. Aune skal regissere Strindbergs intense relasjonsdrama på teatrets sidescene Torshovteatret, og Tjelta skal ha hovedrollen som Alice.

Pia Tjelta har hatt en rekke roller på Nationaltheatret, ikke minst i Ibsen-oppsetningen «Lille Eyolf» mot Kåre Conradi, en av teatrets største suksesser som har blitt tatt opp igjen gang på gang i kjølvannet av premieren i 2014. «Dødsdansen»s to andre skuespillere i trekantdramaet som nå planlegges, blir Jon Øigarden som Edgar, selveste Kapteinen, og Thorbjørn Harr som Kurt.

Camara Lundestad Joof

Samarbeidet kommer fram i et nyhetsbrev til Nationaltheatrets abonnenter over det kommende høstrepertoaret, som presenteres bredt onsdag 11. mai. Allerede er billettene til høsten lagt ut, en sesong som også byr på en ny oppsetning av Camara Lundestad Joof og Ibsens «John Gabriel Borkman».

– Jeg er stolt over at vi kan presentere et rikt og knallsterkt repertoar på Nationaltheatret i høst, sier teatersjef Kristian Seltun i en pressemelding.

– På tross av mangelen på avklaring rundt oppstart av rehabilitering av teatret og dato for utflytting, noe som har gjort den kunstneriske planleggingen svært krevende, kan publikum se fram til store teateropplevelser, både på hovedscenen i hjertet av Oslo og på våre scener på Torshov og Løren, uttaler Seltun.

Kristian Seltun. Teatersjef ved Nationaltheatret.

Husdramatiker Camara Lundestad Joof fikk svært gode kritikker og mye oppmerksomhet for «De må føde oss eller pule oss for å elske oss» på Torshovteatret tidligere i år. Til høsten blir det urpremiere på et nytt stykke, også det på Torshov. Forestillingen «Samtaler med bror» skal regisseres av tyske Jan Bosse, og beskrives som en utforskning av temaene arv, miljø og sosiale strukturer, som stiller viktige spørsmål rundt rasisme, oppvekstvilkår og søskenrelasjoner. Blant skuespillerne er Selome Emnetu, som også spilte i Joofs forrige stykke.

Ibsen og «Blikktrommen»

Blant de øvrige oppsetningene på Nationaltheatret til høsten finnes det flere klassikere. Regissør Sigrid Strøm Reibo skal sette opp Shakespeares «En midtsommernattsdrøm» på teatrets nye scene Kanonhallen på Løren, med et lag bestående av tretten av teatrets skuespillere, blant dem Hanna-Marie Grønneberg, Jonas Hoff Oftebro, Andrine Sæther, Maria Kristine Hildonen, Mariann Saastad Ottesen og Peiman Azizpour. Premieren finner sted allerede 3. september.

«En midtsommernattsdrøm»

Mens det ikke blir noen Ibsenfestival høsten 2022 heller, men Ibsen blir likevel å se, i Lucia Bihlers oppsetning av «John Gabriel Borkman» med Kai Remlov i tittelrollen. Oppsetningen har premiere allerede 9. september, og på rollelisten for øvrig er Petronella Barker, Trine Wiggen, Olav Waastad og Marte Engebrigtsen.

Apropos Waastad er «Blikktrommen» en av reprisene som igjen skal opp på Nationaltheatret til høsten. Kjersti Horns stykke med Waastad i hovedrollen spilte for utsolgte hus, men nå blir det ny mulighet for dem som ikke fikk billett. Også andre stykker fra denne vinterens repertoar fortsetter ut i høsten, som «Jane Eyre» og «Hamlet».

Det blir også norgespremiere på stykket «Hen» av Taylor Mac, den amerikanske skuespilleren, regissøren og performancekunstneren som mottok Den internasjonale Ibsenprisen 2020, men som på grunn av pandemien ikke fikk oppført stykket sitt i forbindelse med prisen.

– Det har vært utrolig flott å oppleve fulle teatersaler igjen i vår, etter flere sesonger med stengte teater og store publikumsbegrensninger. Vi gleder oss stort til å ønske publikum velkommen til en fantastisk teatersesong etter sommeren, sier Seltun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen