Navn i nyhetene

Bijan Gharahkhani: – En mann uten en kvinne er ingenting

Bijan Gharahkhani oppdaget at veien inn til nordmenns hjerter, er gjennom dugnaden. Nå blir han leder for Vikens første flerkulturelle råd.

Bijan Gharahkhani er nyvalgt leder for det første flerkulturelle rådet i Viken fylkeskommune.

Hvem: Bijan Gharahkhani (62)

Hva: Leder for Buskerud Innvandrerråd (BIR)

Hvorfor: Nyvalgt leder for det første flerkulturelle rådet i Viken fylkeskommune. Hensikten med et flerkulturelt råd er å sikre god dialog mellom den flerkulturelle befolkningen i Viken.

Gratulerer så mye, hvordan føles det?

– Det er en stor ære for meg. Dette må jo bli et av Norges største flerkulturell råd. Jeg er ydmyk, og takknemlig for at det var flere som ønsket meg som leder i rådet. Jeg har ledet Buskerud innvandrerråd i 20 år, og det er jo en erfaring som kommer godt med i den jobben jeg skal gjøre nå.

Da må jeg jo bare spørre hvordan du skal kombinere å være leder for begge rådene?

– Jeg sa til styret mitt i BIR at nå har jeg blitt leder for flerkulturelle rådet i fylkeskommunen, og da er det naturlig at andre tar over for meg her, men det tillot de meg ikke. Styret ønsker å ha meg som leder fortsatt, og tar gjerne på seg flere oppgaver selv for å frigjøre meg litt. Dette ga meg bare mer energi til å jobbe videre med integrering.

Buskerud Innvandrerråd har jo alltid støttet deg, selv om du flere ganger har sagt at det er på tide at andre tar over, hvorfor tror du det er slik?

– Jeg blir så glad og takknemlig for all den støtten jeg har fått fra rådet mitt. Hvis det ikke hadde vært et så sterkt ønske om å fortsette å ha meg som leder, så hadde jeg nok gitt meg, men på hvert årsmøte gir de meg en styrke.

Hva er det første du skal ta tak i som leder for Vikens første flerkulturelle råd?

– Det skjer mye bra i Viken fylkeskommune når det gjelder integrering, og jeg kommer å videreføre dette. Samtidig så ønsker jeg å sette enda mer fokus på brobygging, tilhørighet og eierskap. Jeg har jobbet hele livet med å fronte et «vi»-samfunn. Det er viktig for meg at våre barn skal føle seg norske, fordi de er norske, og samtidig er det viktig at de skal føle en aksept fra etniske nordmenn også.

Hvordan var det for deg da du flyttet til Norge?

– For meg var det viktig å delta i lokalsamfunnet, og det var nok for mange nordmenn å vite at jeg er fra Eiker. Jeg var med barna mine på fotballtrening og deltok på dugnadene, slik jeg kom i kontakt med nordmenn. Dugnaden er en viktig del av den norske ånden.

Du virker som en veldig åpen person, var det lett for deg å komme inn i det norske miljøet?

– Absolutt, men du må nesten tørre å ta initiativ selv, om noen er beskjedne eller usikre på deg, så er jo beste løsningen å ta kontakt og å bli kjent hverandre.

Så det å ta ansvar selv er viktig?

– Ja, absolutt. Inviter naboen til dine høytidsfeiringer og sørg for at du sender en hilsen på deres høytider. Det er utrolig viktig at vi med flerkulturell bakgrunn gjør vårt for å bli en del av det norske samfunnet.

Hvem er din barndomshelt?

– John F. Kennedy. Jeg likte ideologien hans ,og han virket som et menneske som brydde seg om andre.

Hvem ville du stått i heisen med?

– Jonas Gahr Støre. Jeg har lært mye av ham, og ønsker å lære mer. Han er en folkelig politiker, som jeg liker veldig godt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Akkurat nå har jeg så mye informasjon jeg må gjennom. Jeg bruker flere timer på å lese og sette meg inn den nye rollen min, men en bok som jeg leste for ikke så lenge siden var boken til Nelson Mandela. Den likte jeg veldig godt.

Er det noe du angrer på?

– Nei, jeg pleier som regel å være ganske sikker i min sak før jeg gjør noe.

Hva gjør deg lykkelig?

– Konen min. Hun er mitt hjerte og mitt alt. Det er hun som gir meg trygghet. Vi har vært gift i 40 år nå.

Hva er hemmeligheten bak et langt og godt ekteskap?

– Det er viktig å støtte hverandre. Hun hjelper meg med det meste, og når jeg stresser for mye ber hun meg slappe av. En mann uten en kvinne er ingenting. Både på privaten og i Buskerud innvandrerråd har kvinnene spilt en stor rolle i mitt liv. Og med min nestleder, Nasim Rizvi, vet jeg at rådet er i trygge hender.