Nyheter

Skal ikke slite alene

Da Lena Reitan gikk på videregående, var det ingen som spurte hvorfor hun var så mye borte.

KANDIDATEN

Lena Reitan (32)

Fylkesordførerkandidat for SV.

3.-kandidat for SV i Nedre Eiker.

– Jeg hadde ganske høyt fravær, men det var aldri noen som prøvde å finne ut hva som var årsaken, forteller hun.

SVs fylkesordførerkandidat har tatt med Dagsavisen Fremtiden til gamle trakter på Eiker videregående skole. Reitan ønsker ikke å fortelle hva som var årsaken til det høye fraværet, men er klar på at elever må følges tettere opp.

– Arbeidstakere får oppfølging hvis de er mye borte fra jobben. Det er ingen som kan la være å møte opp på jobben uten at det får konsekvenser, fastslår SV-politikeren.

Videregående skoler er fortsatt fylkeskommunens ansvar, og Reitan er bekymret for det store frafallet blant elevene. Bare sju av ti fullfører utdanningen i løpet av fem år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Praksis fra første dag

Reitan tror det er flere årsaker til at så mange elever faller fra:

– En del velger feil linje, noe som ofte skyldes dårlig rådgivning på ungdomsskolen. Det er altfor sent å begynne å tenke på hva man skal velge i 10.-klasse, sier hun.

– Elevene bør få mulighet til å prøve ut forskjellige yrker på ungdomsskolen. Slik det er nå, er de ikke godt nok forberedt på arbeidslivet.

SV vil gjøre yrkesfagene mer praktiske slik at teoritrøtte elever ikke skal miste motivasjonen. Reitan mener noen kan ha godt av å starte som lærlinger med en gang. Da kan den teoretiske undervisningen spres ut over alle de fire årene utdanningen varer.

Ifølge Reitan legges for mye av ansvaret over på elevene. Hun mener for eksempel de må få mer hjelp til å skaffe seg lærlingplass.

– Når du aldri har hatt jobb før, må du få hjelp til å søke og forberede deg til å gå på intervju. I tillegg må fylkeskommunen samarbeide tettere med bedrifter slik at det blir nok lærlingplasser.

Uten mestringsfølelse

Selv brukte Reitan fire år på å fullføre videregående. Nå jobber hun som kompetanserådgiver i Studieforbundet AOF Buskerud, som driver med etterutdanning og voksenopplæring.

– Jeg jobber med dem som falt ut av videregående, men som nå skal ta fagbrev. De kommer helt uten mestringsfølelse – den må bygges opp helt fra bunnen av, forteller Reitan.

Hun tror det kunne blitt mindre frafall hvis skolene hadde egne ansatte som fulgte opp elever i faresonen:

– En person må hver skole må ha hovedansvar for å finne ut hva som er årsaken til at disse elevene sliter, og for å ta kontakt med andre instanser hvis det trengs, fastslår Reitan.

Bompenger til buss

I tillegg til videregående skoler, er kollektivtrafikk den viktigste saken for fylkeskommunen, ifølge SVs førstekandidat. Hun vil gjøre det enklere for folk å sette fra seg bilen og heller ta bussen.

– Vi mener bompenger skal finansiere et bedre kollektivtilbud. I Oslo finansieres Ruter gjennom bompenger. Hvis flere tar bussen, kommer bilistene lettere fram, og de må de betale for, mener Reitan.

SV har flere ganger foreslått å lage kollektivfelt i Rosenkrantzgate. Mellom klokka 7 og 9 om morgenen skal høyrefeltet inn mot sentrum være forbeholdt bussen. Fra klokka 15 til 17 på ettermiddagen, skal høyrefeltet fra sentrum være kollektivfil.

– Folk skal kunne parkere utenfor sentrum og ta bussen inn. Vi vil gjøre det lett å velge kollektivt, sier Reitan.

– Hvem skal betale for dette?

– Her må staten inn med mer penger, fastslår Reitan.

Tilbyr full pakke

Siden forrige valg har SV fått en ekstra utfordrer i form av Miljøpartiet De Grønne. Reitan er ikke i tvil om at hennes parti har mer å tilby enn ferskingen:

– SV er både røde og grønne. Vi bryr oss både om rettferdighet og om miljøet. SV leverer en pakke for dem som både er opptatt av rettferdighet og miljø.

– Hvorfor trengs SV når folk kan velge Ap?

– Vi er villig til å gå mye lenger enn dem, lover Reitan.

Mer fra Dagsavisen