Nyheter

Menn i deltidsfella på norske byggeplasser

Krev at ansatte har minst 80 prosent fast stilling, snakker godt nok norsk, at all lønnsutbetaling skjer via bank og at både faglærte og lærlinger er på plass! Kommunen må ta grep om uverdige arbeidsforhold i byggebransjen, mener partiet Rødt.

Bilde 1 av 2

– Det er bra at Kommunenes Sentralforbund i samarbeid med bransjen fikk laget Difi-modellen- med krav til lønns- og arbeidsvilkår ved inngåelse av offentlige kontrakter. At byrådet i Oslo nå stiller strengere krav til bedriftene som leverer til kommunen, ved å innføre den såkalte Oslomodellen er også en klar forbedring, men vi vil videre, sier stortingsrepresentant og rødtleder Bjørnar Moxnes.

Sammen med Rødt Drammens ordførerkandidat Jørgen Wilhelmsen tar han turen innom anleggsarbeiderne på Strømsø torg.

Politikerne vil fortelle karene hva de ønsker å få gjennomført i bygg- og anleggsbransjen, og høre hva arbeiderne selv mener.

De har med seg polske Miroslaw Bartnik, fra Oslo Bygningsarbeiderforening, som tolk – og valgprogram på både norsk og polsk.

Tør ikke klage

– Vi jobber for at Drammen skal innføre en forbedret Oslomodell. I Drammensmodellen har vi lagt til krav om at bedrifter med tariffavtale skal prioriteres og at bedriftene må ha godkjente ordninger for tjenestepensjon, sier Wilhelmsen.

Bartnik forteller de polske arbeiderne, som har spisepause i anleggsbrakka ved Bybrua, om Rødts prosjekt. Flere peker med en gang ut kravet om minst 80 prosent fast stilling som det aller viktigste.

Siden dette ikke er et krav i dag, ansettes mange av de utenlandske arbeiderne i svært små stillinger.

Godt voksne Henrik Zarech forteller via tolken at han bare har 20 prosent fast jobb.

Bartnik forklarer at de små stillingsbrøkene gjør at arbeiderne nærmest blir løsarbeidere. Siden de knapt har noen inntekt å leve av tør de ikke hente hit familiene sine, og av frykt for å ikke få mer jobb tør de ikke å klage.

Farlig dårlig norsk

I den andre enden av brakka sitter noen norske arbeidere. Montørene Steinar Lærum og Jan Otto Hansen, som til daglig jobber innen vannkraft, understreker at noe av det viktigste for dem er gode HMS-system og at kollegaene kan kommunisere på norsk.

– Sjøl var jeg med på en stygg episode – da jeg sto med sveiseutstyret i kurven på ei kran – ute på Hvittingfoss. Da jeg nærmet meg vannoverflaten ropte jeg til kranføreren, men han skjønte ikke norsk. Jeg ble senka ned i vannet, og prøvde å klatre opp vaieren innen han skjønte hva som skjedde, forteller Hansen.

Verken han eller Lærum ville ha anbefalt sine barn å satse på bygg og anleggsbransjen.

Bjørnar Moxnes synes det er sjokkerende at Drammen kommune ikke engang stiller krav om at all lønnsutbetaling ved kommunens byggeprosjekter må skje via bank.

– Det er direkte hårreisende at man fortsatt tillater kontant betaling. Her har Drammen sovet for lenge. Kontanter i omløp gjør det bare enklere for de kriminelle nettverkene – som vi vet har fotfeste i den norske byggebransjen.

Moxnes og Wilhelmsen mener det vil være et stort steg i riktig retning om de kan få nye Drammen til å innføre Drammensmodellen.

– Ser enkelte i 5 prosent fast stilling

'– Det foregår ting i arbeidslivet som ikke er hyggelig å tenke på, sier Lars Mamen.

Siden nyttår har han jobbet som prosjektleder for Fair Play Bygg Oslo, et samarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden – som jobber for å bedre forholdene i byggebransjen.
Mamen bekrefter at det er svært utbredt med små still­ingsbrøker innen­for bygg og anlegg, spesielt for de utenlandske arbeiderne som leies ut via bemanningsbyråene.

– Dette er et stort problem – og vi ser at enkelte bare har ned i 5 prosent fast stilling. Da kan arbeidsgiveren benytte disse prosentene i starten av året – og så står de der uten noe mer jobb. Dermed må de finne seg i det meste – klager de risikerer de å ikke få mer arbeid, ettersom kontrakten er oppfylt. Slike arbeidskontrakter skaper sårbare arbeidsfolk som lettere kan utnyttes i arbeidskriminalitet.

Mamen forklarer at en arbeider som leies ut til en bedrift, i utgangspunktet skal ha samme lønn som de fast ansatte.
– Men det får de ikke – ofte får de bare minstelønn, og de opplever det jeg vil kalle diskriminering.

Lars Mamen bekrefter også at det neppe er uvanlig å utbetale lønn per konvolutt, men at dette er noe alle byggherrer kan forby i sine kontraktsvilkår.
– Politikerne har vært bakpå når det gjelder denne bransjen, men ingen vil i dag si at arbeidslivskriminalitet er et lite problem. Så gjenstår det å omsette det i praktisk politikk, og det kreves kraftfulle tiltak. Kri­­minelle koblet opp mot både narkotikaomsetning og prostitusjon bruker byggebransjen til hvitvasking av penger – og menneskehandel.
Lars Mamen understreker at selv om han også står på Rødts valgliste i Drammen, uttaler han seg i denne saken som prosjektleder for Fair Play Bygg Oslo.

---

Drammensmodellen

  • Minst 10 prosent av arbeidet skal utføres av lærlinger.
  • Kontroll av at leverandørene har gode HMS-system og kan kommunisere på norsk.
  • Alle ansette – uten unntak – må ha HMS-kort.
  • All betaling av lønn og godtgjørelse skal skje over bank.
  • Bedriftene skal ha pliktig medlemskap i Start-bank.
  • Revisjon og kontroll av at kontraktsvilkår oppfylles.
  • Bøter eller heving av kontrakt ved store avvik.
  • Krav om fast tilsetting i minst 80 prosent stilling.
  • Minst 50 prosent av arbeidet skal utføres av faglærte.
  • Maks en underleverandør under hovedleverandøren.
  • Bedrifter med tariff­avtale skal prioriteres.
  • Bedrifter må vise at de har godkjente ordninger for tjenestepensjon.

---

Mer fra Dagsavisen