– Aldri sett lignende

Aldri før har han sendt ut så mange på jobb for å slukke skogbranner. Drammensregionens brannsjef kaller sommeren «ekstraordinær».

Brannsjef Torgeir E. Andersen har 100 personer i arbeid i disse dagene, inkludert Sivilforsvaret, som er med på å slokke de mange skogbrannene som oppstår i tørken. Brannsjefen har ikke sett noe lignende i sine 25 år som brannmann.

– Dette er ekstraordinære tilstander. Det er den mest spesielle sommeren jeg har vært borti.

Slik beskriver han de siste dagenes arbeid for å komme til og slukke et tjuetalls skogbranner i distriktet:
– Mandag–torsdag har vi hatt tre branner i Eiker og i Sigdal av en slik størrelse eller karakter at vi har brukt helikopter. Vi har vært på over 20 steder og jobbet i Buskerud.

Full beredskap

– Brannene som starter med lyn er dynamiske, og de kan gjerne være i utilgjengelig skog med lite infrastruktur. Vi kan komme til å legge flere kilometer ledning.

Andersen sier de har satt stab som er i beredskap hele tida nå. Alle andre oppgaver viker. Med de mange slokkearbeidene, blir også arbeidet større med å hente inn utstyr før det kan brukes andre steder.

– Noen steder finnes ikke fuktighet nedover i bakken, og da kan du få glør som brenner seg nedover i bakken, forteller Andersen. De brannene kan ulme etter at det er sluttet å ryke og må søkes etter med varmesøkende kamera.
– Det er krevende dager, sier brannsjefen.

Lyn i vente

Det viktigste publikum kan gjøre, er å overholde bålforbudet: Ikke under noen omstendighet fyre opp engangsgriller og melde fra om du oppdager tegn til brann.

Drammensregionens brannvesen rykker ut til Sande, Svelvik og seks kommuner i Buskerud fylke – eller der det skulle trenges. Denne uka er det meldt lyn igjen, så Andersen regner ikke med at det roer seg med det første.

– Hvis dette blir framtidens somre, så betyr det mye for mange framover. Følgene av alle disse brannene er store. Blir dette en varig situasjon, må skogbrannberedskapen legges kraftig om.