Nyheter

Baos tapte i retten – må ut med 12 millioner kroner

Alle de sju konsulentene som gikk til søksmål mot Baos vant frem i Drammen tingrett. Dermed må selskapet etterbetale lønn, feriepenger og dekke saksomkostningene.

Mandag kom dommen i saken mellom velferdsselskapet Baos AS og de sju konsulentene som har saksøkt sin egen arbeidsplass i Drammen tingrett. Den slår enstemmig fast at alle sju burde vært fast ansatt fra start av, stikk i strid med det Oslo tingrett kom frem til i Aleris-saken tidligere i år.

Bølstadlia Avlastning og Omsorgssenter (BAOS) driver omsorgsboliger for brukere med psykiske utviklingshemminger i Røyken, og har brukere fra Oslo, Drammen, Lier og Nedre Eiker.

Saken har dreid seg om de sju konsulentene som har saksøkt Baos har vært, eller er, arbeidstakere i Baos. Frem til søksmålet ble reist har alle i selskapet vært oppdragstakere/selvstendig næringsdrivende, men retten har nå slått fast at de sju som stevnet Baos for retten burde vært fast ansatt fra starten av med de rettighetene det innebærer.

– Retten har kommet til at samtlige saksøkere skal klassifiseres som arbeidstakere for perioden søksmålet mot Baos omfatter. Retten legger i en samlet vurdering særlig vekt på arbeidets art sett opp mot momentene personlig arbeidsplikt og hensynet til ledelse og kontroll, står det i rettsdokumentene.

– Dette gjør seg gjeldende for samtlige av saksøkerne i saken. Videre viser retten til at bevisførselen tydelig har vist at det foreligger et tydelig vernebehov som ligger nær kjernen av hva arbeidstakerbegrepet er ment å verne, står det i rettsdokumentene, står det videre.

LES OGSÅ: Baos i retten: – Burde være en «no-brainer»

Beregner erstatningen til 12 millioner kroner

Baos dømmes til å etterbetale lønn, feriepenger og saksomkostninger. I en pressemelding anslår advokat Kjetil Edvardsen at Baos må ut med til sammen 12 millioner kroner.

Baos må først etterbetale 2 552 897 kroner, for arbeid fram til 30. november 2018.

I tillegg skal det beregnes erstatning for arbeid utført fra desember 2018, og ikke minst skal de få utbetalt feriepenger og etterinnmeldes i tjenestepensjonsordning.

Disse punktene utgjør tilsammen over 3 millioner kroner, viser et overslag fra Fagforbundet. Dette innebærer at de sju saksøkerne skal ha etterbetalt tilsammen vel 5,5 millioner kroner.

Omsorgsarbeiderne blir tilkjent 5000 kroner hver i oppreisningserstatning, som følge av uaktsomhet fra Baos. Baos må i tillegg dekke saksøkernes sakskostnader på tilsammen 2,5 millioner kroner, i tillegg til sine egne advokater.

LES OGSÅ: Saksøker Baos: – Det er gått opp et lys i bransjen

Håper dommen setter presedens

– Vi er glade for at vi vant i retten, og at dommen er så krystallklar. Samtidig er vi takknemlige for at våre sju medlemmer har ført kampen for alle dem som vil ha et anstendig arbeidsliv. Fagforbundet kan ikke leve med arbeidsforholdene vi har sett i Baos, og som dessverre synes å være standarden i den private velferdsbransjen. Vi håper denne dommen setter en stopper for andre selskap som utnytter vanlige arbeidsfolk for å hente ut profitt fra velferden, sier leder Mette Nord i Fagforbundet i en pressemelding.

– Disse omsorgsarbeiderne har vært maskert som selvstendig næringsdrivende, samtidig som de er blitt strippet for de rettighetene som fast ansatte har. De har blitt fratatt retten til regulert arbeidstid, overtidsbetaling, sjukelønn, yrkesskadeerstatning, pensjon og vern mot oppsigelse og annen urimelig behandling, sier Nord videre.

Advokat Kjetil Edvardsen i Tenden Advokatfirma har ført saken for Fagforbundets medlemmer, og han mener dommen er korrekt.

– Drammen tingrett ser at alminnelig arbeid i omsorgssektoren skal utføres av ordinære arbeidstakere, og skriver en dom i samsvar.  Vi er fornøyde med at Drammen tingrett beregner de økonomiske kravene på en måte som innebærer at arbeidstakerne får full etterbetaling, sier advokat Edvardsen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Omsorgsarbeiderne vant ikke frem i Aleris-saken

Kan få store konsekvenser for Baos

Han mener det er særlig interessant at Drammen tingrett mener at krav på feriepenger ikke foreldes, og overføres fra år til år.

– Det er sjelden ferieloven blir vurdert i en slik kontekst. Arbeidsgivere bør notere seg at det utmåles oppreisningserstatning til arbeidstakerne som følge av uaktsomme brudd på ferieloven. Dommen viser at rett til ferie og feriepenger er en fundamental rettighet som står særlig sterkt, sier Edvardsen, som forventer at Baos aksepterer dommen.

Dommen kan få store økonomiske konsekvenser for Baos, som i dag har omlag 75 oppdragstakere knyttet til selskapet. Retten drøftet også om det skulle ha noen betydning for dommen at det kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for selskapet, men avviste dette og viste blant til at Baos visste at «de opererte på kanten av loven».

– Drammen tingrett har en helt annen, og etter min mening langt mer treffende tilnærming til vernelovene enn Oslo tingrett hadde i Stendi-saken, fra august i år. De arbeidsgivere som fremdeles opererer i strid med arbeidsmiljøloven må snarest endre praksis for å unngå betydelige økonomiske krav fra feilklassifiserte arbeidstakere, sier Edvardsen.

– Dommen er mottatt og BAOS AS er selvsagt skuffet over det resultatet tingretten har kommet til. Vi vil nå bruke tid på å gå igjennom dommen og gjøre en nøye vurdering av om det skal inngis anke, sier daglig leder Lasse Sandnes i Baos til Fagbladet.

Tidligere har styreleder Christian Kjeldstad-Kåsen uttalt til Fagbladet at han fryktet konkurs hvis de tapte rettssaken.

– Jeg vil finne det naturlig at disse vil komme med tilsvarende krav. Det vil i så fall være ødeleggende for selskapet. Hvis det er 70 konsulenter til, kan man gange beløpet med ti. Da snakker vi om et krav på 35 millioner kroner. Selskapet har en egenkapital på 12 millioner kroner. Hvis dette blir en realitet, vil det bety konkurs, sa Kjeldstad-Kåsen til Fagbladet i november.

LES OGSÅ: Aleris-dommen ankes: – Har ikke noe valg enn å kjempe videre

Mer fra Dagsavisen