Nyheter

Sigbjørn (30) kuppet Bukta foran nesa på båtgigant

Goldfish Boat selger fartsmonstre på sjøen og sto klar til å sikre seg Bukta Gjestehavn på Hvaler. I stedet benyttet Sigbjørn Helgesen forkjøpsretten på sin barndoms sommeridyll.

Nå er Bukta Gjestehavn i Papper tilbake på familiehender, får Dagsavisen Demokraten bekreftet av flere.

Hans Olav Helgesen, kona Anita, sønnen Sigbjørn, datteren Eline og en hyttenabo har ifølge grunnboka hatt forkjøpsrett på stedet siden Helgesen senior solgte Bukta til Nina Elisabeth Wold og Lars Fredrik Wold i 2012.

Etter at båtgiganten Goldfish Boat AS har ligget langflate etter den idylliske gjestehavna på Vesterøy i lang tid, har nå Sigbjørn Helgesen benyttet seg av denne forkjøpsretten.

Jeg vil at mine unger og mine kompisers unger skal få oppleve det samme når de vokser opp.

—  Sigbjørn Helgesen, ny eier av Bukta Gjestehavn

Helgesen junior har kjøpt Bukta Gjestehavn for 7 millioner kroner, ifølge selger Nina Wold. Helgesen vil ikke selv bekrefte kjøpesummen før skjøtet er tinglyst, men forklarer prosessen som har pågått i noen uker nå:

– Forkjøpsretten slår inn etter at et bud fra det åpne markedet er akseptert. Da må den med forkjøpsrett vurdere å gå inn i avtalen, altså ta over budet, noe jeg valgte å gjøre, sier Sigbjørn Helgesen til Dagsavisen Demokraten.

Bukta Gjestehavn på Papper er solgt. Ny eier er, etter det Dagsavisen Demokraten erfarer, Goldfish Boat AS, som selv verken vil bekrefte eller avkrefte opplysningene.

Nye barn – nye minner

Tidligere var den eldre eneboligen på stedet en del av gjestehavna, og det er huset hvor Sigbjørns far er født og oppvokst. Selv har Sigbjørn, som er fra Kjøkøy, mange gode barndomsminner fra Bukta, hvor han tilbrakte hele sommeren hvert år som gutt.

Han er tydelig på hvilken intensjon han har med kjøpet.

– Hensikten er å gjenskape Bukta slik jeg husker stedet fra barndommen og i tillegg videreutvikle stedet. De konkrete planene for det må jeg komme tilbake til, men jeg ønsker uansett å få all bygningsmassen tilbake i drift, med bensinbrygge og kiosk og forhåpentligvis landhandel, gatekjøkken og en pubrestaurant. Først og fremst har vi en stor oppussingsjobb foran oss, forteller Helgesen, som i januar startet firmaet Vedlikehold og Eiendom AS fra Saltnes, hvor han nå er bosatt med samboer og deres seks måneder gamle datter.

Sigbjørn Helgesen (30) har kjøpt sin barndoms sommerparadis, Bukta Gjestehavn på Hvaler, for å oppgradere og drive stedet videre.

Helgesen er eneeier av Bukta, men har flere han kaller samarbeidspartnere for å få stedet opp å gå slik han ser for seg.

– Mine barndomsminner er et folkehav i Bukta omtrent døgnet rundt hele sommeren. Jeg vil at mine unger og mine kompisers unger skal få oppleve det samme når de vokser opp, og at Bukta skal være et sted hvor alle kan komme og være, forteller Helgesen.

Det er absolutt ikke aktuelt med et videresalg.

—  Sigbjørn Helgesen, ny eier av Bukta Gjestehavn

Før han slo til på sin barndoms sommerdrøm, lurte en større gjedde i sivet.

Goldfish Boat AS, som med base i Son produserer og selger premium høyhastighetsbåter, hadde seriøse planer om å overta Bukta. Budet deres på 7 millioner kroner ble akseptert.

Avviser videresalg

Selskapet har i flere uker verken kunnet bekrefte eller avkrefte kjøpet overfor Dagsavisen Demokraten, av nå åpenbare grunner. Nå tar daglig leder Knut Halvard Iversen bladet fra munnen. Han virker skuffet.

– Vi har sittet stille og ventet på en avgjørelse fra vedkommende med forkjøpsrett, før jeg mandag ble orientert av megler om at forkjøpsretten er utløst og at salget er gjennomført.

– Planlegger dere et høyere bud til kjøper?

– Nei, nå tenker vi at vi er ferdig med det og respekterer forkjøpsretten. Vi hadde oppriktig lyst til både å videreutvikle og å drive stedet videre i samme stimen og ånden som i dag, med bensinutsalg, kiosk og eventuelt kursvirksomhet innenfor båtsegmentet. Men nå blir det ikke sånn, sier Iversen.

Selskapet omsatte i 2020 for over 146 millioner kroner og hadde et driftsresultat på nær 13 millioner, ifølge proff.no. Omsetningen i 2019 var omtrent den samme, og driftsresultatet i underkant av 17 millioner.

Områdets reguleringsplan fra 2008/2009 gir store muligheter, ifølge salgsannonsen.

De mulighetene har Sigbjørn Helgesen uansett til hensikt å benytte seg av selv.

– Det er absolutt ikke aktuelt med et videresalg, sier han.

Selv ikke et kanonbud vil få Helgesen til å endre mening.

– Nei, jeg kjenner flere som var villige til å by 15 millioner for Bukta, opplyser han.

Annonserte salget på nytt

Gjestehavna inkludert flere bygg ble lagt ut for salg til 9,5 millioner kroner i januar. Prisantydning ble senere nedjustert til 7,8 millioner.

Selger Nina Elisabeth Wold skrev på gjestehavnas Facebook-side i midten av april at Bukta var solgt, meldte Fredriksstad Blad kort tid etter.

Samtidig ønsket Wold den nye eieren lykke til med driften og framtiden, uten å avsløre hvem hun hadde solgt gjestehavna til. Siden har forkjøpsretten gjort at salget likevel har dratt ut i tid.

Videre skrev Wold, ifølge FB, i innlegget som nå er tatt bort: «For oss er en epoke over. For de nye eierne vil dette være en start på noe nytt. Hvem de nye eierne er, vil bli annonsert etter påske. Men vi føler oss trygge på at dette vil bli bra.»

Det var da Goldfish hun siktet til.

Wold opplyste til samme kilde i februar at det da var 35 interessenter for salget av gjestehavna, som inneholder blant annet salg av drivstoff, en kiosk, toaletter og en 35 meter lang brygge.

Tomta er 1.499 kvadratmeter stor og består av en bygningsmasse på til sammen 279 kvadratmeter.

Forrige uke annonserte Wold på nytt, på Buktas Facebook-side, at perlen endelig er solgt og takket kundene for ti flotte år. Hun skriver:

«Vi føler oss sikre på at det vil bli en ny og spennende utvikling i Bukta».

Hun legger ikke skjul på at stedet selges med blandede følelser, men:

«Når beslutningen om å selge først var tatt, er det godt og endelig ha funnet en eier som ønsker noe med eiendommen», skriver hun videre.

Og:

«Vi føler oss sikre på at prosjektet blir overtatt av unge friske hender».

Mer fra Dagsavisen