Nyheter

«Midt i en eksistensiell krise tvinges vi til å leve svært isolert i våre egne hjem»

Vi blir slitne av nye uvante roller og krav på hjemmebane. Det er da det gjelder å ta seg selv i nakken og komme ut av de selvsentrerte, negative sirklene som kverner inne i hodet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Frode Rekve. Vignett

Vi går nå

straks inn i fjerde uka med de strengeste restriksjoner og påbud vi har hatt her i landet siden 2. verdenskrig, og det begynner jammen å ta på for noen hver. Ikke bare er vi engstelige for at vi selv eller våre nærmeste skal bli smittet og syke, vi værer kanskje også trusler og farer overalt. Mange har blitt permittert og er redde for miste jobbene sine. Andre frykter ødeleggende økonomiske nedgangstider som på sikt kanskje kan ende i en total kollaps i det samfunnet og kulturen som vi er så glade i og avhengige av.

Midt oppe i denne eksistensielle krisen tvinges vi mer eller mindre til å leve svært isolert i våre egne hjem. Der skal vi jobbe, passe unger, lage mat, rydde og kanskje pusse opp og være hyggelige mot hverandre. Imponerende mange klarer denne uvante tette runddansen på slakk line overraskende bra. Men ikke alle. Og skal vi være helt ærlige, så har det utvilsomt røynet på for noen hver innimellom i denne vanskelige koronaens tid.

Vi blir slitne av nye uvante roller og krav på hjemmebane. Vi savner kolleger og en slags frihet med kaffepauser, småprat, spas og tøv på jobben. Det er en uvanlig påkjenning for mange å måtte forholde seg til unger, ungdom og samboer/ektefelle tett på nær sagt 24 timer i døgnet hele uka. Vi vil så gjerne, men strekker ikke alltid til. Noen av oss blir lett frustrerte. Plutselig renner det over, og vi begynner å kjefte og smelle. Vi blir kanskje altfor sinte, og angrer etter hvert på ting vi sier i affekt. De vi er mest glad i, blir lei seg etter våre overreaksjoner, og floka synes plutselig helt uløselig ...

Demokraten-spaltist Pernille Kolstad Heen: «Vi er faktisk i en særstilling på landsbasis»

Det er da det gjelder å ta seg selv i nakken og komme ut av de selvsentrerte, negative sirklene som kverner inne i hodet. Vi er ikke alene, og vi er i grunnen svært privilegerte. Korona-smitten rammer mye, mye hardere mange andre steder i verden. En mager trøst kan også være at vi rett og slett ikke er de eneste som sliter med humør og selvkontroll etter uker med strenge virus-tiltak. Mange klarer denne påkjenningen fint, og dem har vi frustrerte svært mye å lære av.

Meninger: «Det er viktig at alle bidrar nå, det er viktig at vi er tålmodige»

Det er kanskje ikke så dumt å løfte blikket og be pent om unnskyldning for teite og uønskede utbrudd midt i brakkesjuken. Akkurat den sykdommen burde tross alt være lettere å kurere enn om man skulle bli smittet av covid 19. Ser du deg rundt i nabolaget eller titter i lokalaviser, på sosiale medier, hører radio eller ser på TV, så får du med deg at det også drives med utrolig mye positivt i nærmiljøet akkurat nå i disse krisetider. Folk er usedvanlig kreative og finner på de rareste, morsomme og nyttige ting som hjelper både på humør og gir følelse av å bidra til alles og hele fellesskapets beste.

Folkene på biblioteket sykler rundt med bøker til folk. Andre er med og leverer varer på døra til naboer som ikke kommer seg til butikken. Lærerne er topp engasjerte i sin fjernundervisning på internett. Gudstjenester overføres på direkten hjem til dem som vil høre og se. Selv store filharmoniske orkestre driver samspill fra badekar og kjøkken mens de holder takt og tone. Ivrige sports- og idrettstrenere sender fine egentrenings-videoer til barna og ungdommen på laget. En kollega og datteren fant her forleden på en artig optimist-dans til Jahn Teigens kjente melodi og la seansen ut på sosiale medier. Straks ble «Optimistdansen» adoptert og framført i fullt smittevernutstyr av alle sykepleierne på koronatest-stasjonen i Ålesund!

Midt oppe i alt organiserer folk fra kommunen frivillige til oppsøkende virksomhet ute blant ungdom. De unge er selvsagt møk lei av å sitte hjemme kveld etter kveld, og savner steder å være og noen å prate med når de fleste vanlige møteplasser er stengt. Andre sørger for enkel, men akk så viktig avstands-kontakt med eldre som føler seg ekstra ensomme og engstelige i disse dager.

Les også: Videregående skoler i Viken holder stengt også etter påske

Regjeringen har varslet nye tiltak i forbindelse med korona-smitten nå før påske. La oss håpe myndighetene kommer med i alle fall noen få oppmuntrende gode nyheter som kan gjøre hverdagen og dagliglivet litt enklere for folk flest. Oppslutningen om de strenge smitteverntiltakene har til nå vært helt enestående i hele landet, om vi ser bort fra de nær sagt uunngåelige og kraftige private ego-protestene. Vi klarer fint noen økter til, men det hadde vært så deilig å få, om ikke annet, bare et par lyspunkter å se fram mot etter påske. Da holder vi litt lettere ut.

Les også: Christopher (31) er koronafast på skip utenfor Afrikas vestkyst

Mer fra: Nyheter