Sport

Foss gikk på soloangrep i Giroen – historisk seier til Girmay

Tobias Foss feiret 17. mai på sykkelsetet i Giro d’Italia og markerte seg med et sent rykkforsøk. Rittets tiende etappe ble vunnet av afrikaneren Biniam Girmay.

Med tolv kilometer igjen angrep Foss iført den norske mestertrøya. Jumbo-Visma-rytteren fikk en luke, men den ble kjapt tettet.

Forsøket kom to dager etter at Vingrom-syklisten fikk sine sammenlagtambisjoner ødelagt.

På et seigt oppløp var Girmay klart sterkest i spurtduellen mot nederlenderen Mathieu van der Poel. Med det skrev 22-åringen fra Eritrea mer sykkelhistorie ved å bli tidenes første svarte afrikaner til å vinne en Grand Tour-etappe.

Tidligere i sesongen tok Intermarché-rytteren seieren i klassikeren Gent-Wevelgem.

Sprakk opp

Alessandro De Marchi fra Israel-Premier-laget var siste rest av etappens tremannsbrudd før han ble kjørt inn. Det skjedde da to mil gjensto. Tidligere på dagen hadde utbryterne en luke på over fem minutter etter 30 kilometer.

På tampen sprakk feltet opp i flere grupper. I underkant av 30 mann var igjen i tet, og det ble gjort flere angrep i sluttfasen. Ingen greide å kjøre solo i den tøffe avslutningen.

Foss trillet til 110.-plassen og var litt over fem minutter bak vinnertiden på den kuperte etappen. Den startet i Pescara og hadde målgang i Jesi.

Spansk ledelse

Sammendraget toppes fortsatt av spanjolen Juan Pedro López (Trek-Segafredo). Han er tolv sekunder foran UAE-lagets João Almeida fra Portugal. Foss er nummer 38 og bakpå med 29.50 minutter.

Giroen fortsetter onsdag med en flat etappe på 203 kilometer fra Santarcangelo di Romagna til Reggio Emilia.

Årets første Grand Tour-ritt avsluttes i Verona 29. mai.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen