Illustrasjonsfoto: Stein Roger Fossmo

Må punge ut for å nekte å forlate byen

Sa at dersom politiet ikke ville hjelpe, så måtte han ordne opp selv med å «knuse trynet på noen».

Natt til den 9. desember i fjor ble politiet kontaktet av noen vakter ved et utested i Stavanger. Vaktene ønsket bistand i forbindelse med at en person ikke ville forlate stedet – og de pekte ut en 22 år gammel mann som politiet tok kontakt med. Etter å ha snakket med ham ga politiet pålegg om å forlate området rundt utestedet.

Noe senere på natten ble den samme politipatruljen bedt om å bistå en annen politipatrulje i forbindelse med en situasjon på Torget i Stavanger.

En av de involverte viste seg å være 22-åringen. Han fortalte at han var blitt utsatt for vold av noen som skulle ha slått ham i ansiktet. Med bakgrunn i at dette var andre gang denne natten at politiet hadde kontakt med 22-åringen, at tiltalte har en voldshistorikk og fordi de oppfattet ham som en typisk «bråkmaker» på byen, ga politiet ham pålegg om å forlate Stavanger sentrum.

LES OGSÅ: Dro til Syden og valgte å svindle Nav elleve ganger

Nektet

22-åringen nektet å etterkomme pålegget fordi han mente at politiet måtte gripe inn overfor de andre mennene som han mente hadde angrepet ham. Pålegget ble gjentatt flere ganger, men 22-åringen sa at han ville ha det skriftlig. Han sa deretter at dersom politiet ikke ville hjelpe, så måtte han ordne opp selv og sa noe om at han «måtte knuse trynet på noen».

Da politiet gjentok pålegget, svarte 22-åringen at kunne forlate byen, men da for å «ta» familien til den ene politibetjenten.

LES OGSÅ:

Endte i arresten

Etter dette kom politiet til at 22-åringen hadde fått nok sjanser og tok ham med til arresten ved Stavanger politistasjon.

Dermed fikk han et forelegg som han har nektet å vedta – og dette er grunnen til at saken har vært opp i Stavanger tingrett.

Retten kom til at pålegget som politiet hadde gitt var lovlig, og at dette var et standardpålegg som politiet ofte gir for å håndheve ro og orden i sentrum i helgene. «Det forhold at 22-åringen selv ønsket politiets bistand, endrer ikke dette. Det er politiets oppgave å vurdere og prioritere de ulike henvendelsene som politiet mottar», heter det i dommen.

LES OGSÅ: Tok p-bot til retten – må betale 26 ganger så mye

Forsto

Retten la også til grunn at 22-åringen forsto den gjentatte oppfordringen om å forlate sentrum og at han bevisst valgte å unnlate å etterkomme dette.

Dermed kom retten til at han hadde handlet med forsett og at han skulle dømmes for forholdet.

Påtalemyndigheten la ned påstand om at 22-åringen skulle dømmes til å betale en bot på 7200 kroner.

Stavanger tingrett kom til at dette var en passende straff og dømte ham også til å betale 2000 kroner i saksomkostninger.

LES OGSÅ: Ba Nav-ansatt om å «brenne i helvete» da han fikk jobb