Christine Sagen Helgø (H) viser fram campingvognen som skal sirkulere i Stavangers bydeler i 2016 og 2017 til Microsoft-topp Tim Turitto og Microsoft Norge-direktør Kimberly Lein-Mathisen. Foto: Arne Birkemo

Smart-Stavanger trenger deg

Stavanger kommune inviterer innbyggerne til smart idédugnad. Microsoft vil samarbeide tettere. Ordfører Christine Sagen Helgø (H) mener Stavanger-regionen er blitt Nordens smart-møteplass.

I fjor var det 500 deltakere på det første Nordic Edge. I går og i dag er det nesten 2000 deltakere fra hele verden.

– En formidabel vekst. Det jobbes hardt med smartteknologi, og Stavanger har virkelig tatt posisjonen som smartregionen. Nordic Edge er blitt en viktig møteplass, og vi skal strekke oss langt for å styrke vår posisjon som den viktigste møteplassen i Norden ytterligere, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) til RA.

Microsoft-møte

I går hadde Stavanger kommune møte med Microsoft om en sterkere tilstedeværelse og samarbeid med Stavanger. Microsoft-topp Tim Turitto liker det Stavanger har fått til så langt.

– Stavanger har kommet mye lengre enn de fleste andre byer i verden. Dere har sterke krefter lokalt og nå har dere Nordic Edge. Det vil skape momentum for utviklingen framover, sier Turitto.

Etter Nordic Edge skal kommunen plassere en sminket campingvogn på Midjord. Til hit inviteres innbyggerne til å komme med innspill til hva smartbyen Stavanger skal være.

– En utrolig god idé. Ingen kjenner kulturen og behovene bedre enn de lokale, sier Turitto, som tok med seg et harem av 33 partnere under Nordic Edge.

Om Microsoft etablerer et eget Stavanger-kontor er usikkert. 

Vil høre folkets ideer

Jan Erik Søndeland (V), som sitter i Smartbyprosjektet, ønsker å dra i gang en idédugnad.

– Folk tror at kommunen skal gjøre byen smartere selv, men det kan like gjerne være folket. Det er nesten ingen grenser for hva en smartby kan være. Derfor må folket fortelle oss hva de ønsker. Folk må tenke etter hvilke tjenester og funksjoner de ønsker inn på sin smarttelefon, sier Søndeland.

Etter Midjord skal campingvognen flyttes til andre bydeler. Campingvognen skal være i omløp ut 2017.

– Stavanger må jobbe mer med startups. Til nå har vi jobbet mest med den etablerte næringen, sier Sagen Helgø.

– Helse og klima er viktig

Cecilie Bjelland (Ap) mener helse, miljø og klima er de viktigste sektorene å satse på smartteknologi.

– Stavanger kommer til å enorme utfordringer på eldreomsorg. Da må vi effektivisere tjenester og sørge for at eldre kan bo hjemme lengre med hjelp av smartteknologi.