Nå øker charterselskapene kapasiteten til Tyrkia igjen, for sommeren 2018. Det vil nok glede mange norske tyrkiaentusiaster. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Tilbake til Tyrkia

Tyrkianetusiaster fortviler over få og rådyre flybilletter og pakkereisekutt, og har startet en egen kampanje for å styrke tilbudet. Nå kan de bli hørt.

Turismen til Tyrkia har stupt. I rekordåret 2013 reiste nærmere 400.000 nordmenn på pakketur til Tyrkia. Nå er kapasiteten tatt ned med 80-90 prosent, og antall flyavganger kuttet kraftig.

Derfor startet i sommer Steinar Johansen (67) fra Nøtterøy, sammen med kommunikasjonsstudenten Cinar Simsek, facebook-kampanjen ​#JaJegReiser, for å få turistene tilbake til landet og å øke antall fly- og charteravganger.

– Vi forstår at selskapene er usikre med hensyn til den generelle terrorfrykten. Likevel må selskapene innse at terror nå skjer overalt, og at dette er noe vi må forholde oss til. Det betyr at vi ikke kan slutte å reise, påpeker Johansen, som foteller at det er utrolig mange nordmenn som tar kontakt med dem fordi de er frustrerte over rådyre flybilletter og færre avganger, påpeker de.

Les også:  Tyrkias vakre skilpaddestrand

Få og dyre flyavganger

Noe som også synes tydelig i facebooksidens kommentarfelt.

– Både SAS og Norwegian har redusert sine ukentlige flyavganger betydelig, og det er færre direktefly, spesielt fra distriktene, noe som gjør reiseveien kronglete. Men mitt klare inntrykk er at flyselskapene og turoperatørene i for stor grad har vært for pessimistiske med hensyn til nordmenns ønsker om å dra til Tyrkia. Derfor bør flyselskapene få tilbake direkterutene. Tyrkia er fortsatt et av de beste og rimeligste feriedestinasjoner for nordmenn, sier Johansen, som har tilbrakt rundt fem måneder i Alanya i året siden 2011.

Alt er som før

– For oss som fortsatt reiser hit og er glade i Tyrkia, er alt som før. Tyrkerne er egentlig bare enda gladere for å få oss på besøk! Men det negative bildet som mediene har formidlet av Tyrkia, har gjort at mange nordmenn, spesielt barnefamiliene, kanskje er blitt litt redde for å reise til Tyrkia. Men nå er det jo terrorfare nesten overalt. Folk ser også at livet går som normalt her nede, og derfor begynner mange nå å tenke på å reise tilbake. Det er et solfylt, godt og ikke minst rimelig land å leve og feriere i, påpeker tyrkiaentusiasten, som synes at menneskene i landet var den største positive overraskelsen da han «oppdaget» Tyrkia.

– Deres vennlighet, hjelpsomhet og gode humør gjorde at jeg følte meg velkommen med en gang, sier han.

Johansen står også bak facebooksiden Det norske samfunn i Alanya. Feriebyen er den «norskeste» av alle i Tyrkia, og har flere tusen nordmenn som eier feriebolig eller oppholder seg her store deler av året.

Totalt har rundt 5000-5500 nordmenn feriebolig i Tyrkia, ifølge anslag fra Prognosesenteret for 2014. Men markedet har det siste året ifølge eiendomsmeglerne vært helt dødt, og mange har solgt eller forsøkt å selge feriestedene sine.

Les også: Eventyrlige Kappadokia

Øker kraftig

Men nå kan tyrkientusiastenes bønner være i ferd med å bli hørt. Flere selskaper melder nå at de vil øke kapasiteten igjen neste sommer. Tyrkiareiser øker med 30 prosent, og satser på fly fra både Oslo, Bergen, Trondheim, Haugesund og Kristiansand neste sommer. Muligens blir det også direktefly fra Stavanger og Tromsø.

Også TUI styrker tilbudet med 25 prosent.

– Tyrkia har dessverre falt litt av nordmenns reiseradar de siste årene, men vi ser en antydning til at det kanskje er i ferd med å snu nå. Tyrkia er uslåelig når gjelder hotellkvalitet og pris, sier Nora Aspengren Kommunikasjonsansvarlig i TUI.

Også Ving øker med rundt 17 prosent.

– Det kan hende det blir mer også. Tyrkia er et populært ferieland, der du får mye for pengene, og nordmenn vil gjerne tilbake. Det har vært en sterkere etterspørsel og fulle fly i år, og vi merker også sterkere trykk på 2018 allerede, påpeker hun.

Apollo har fortsatt ikke planer om å vende snuten tilbake til Tyrkia, men tilbyr også neste sommer ruteflyløsninger til dem som vil til landet.

– Etterspørselen er fortsatt lav hos oss. Men øker den, vil vi selvfølgelig gjøre det vi kan for å få reisemålet tilbake, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Jaquotot.

Les også: Visste du at mange reiseforsirkinger kommer med en aldergrense? 

Kanskje flere flyavganger

Men Norwegian er på gli.

– Etterspørselen på rutene vi har tilbudt har vært god. Vi ser nå på muligheten for å utvide tilbudet neste sommer, men har ikke tatt noen endelig beslutning, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

SAS melder også at de heller ikke vet om de vil utvide til Tyrkia neste sommer, ennå.

– Vi er glade for at selskapene øker – men siden utgangspunktet er så lavt, er ikke 30 prosent så mye, sier Steinar Johansen, som tror at langt flere nordmenn vil ønske seg tilbake til Tyrkia etter å ha feriert på stappfulle og langt dyrere destinasjoner som Spania og Italia i år.

Les også: Spektakulær vandring i Val Gardena