Nyheter

Utvider skoletiden etter vinterferie-suksess

Jordal skole åpnet dørene for elevene i vinterferien, og hadde daglig rundt 70 elever innom for å spille, prate eller lese til eksamen. Nå viderefører rektor opplegget, enten han får penger eller ikke.

Mange av elevene på Jordal skole kommer fra hjem med store sosiale utfordringer. For dem kan skolen være et fristed, og et sted de kan være seg selv.

– Alternativet er at vi samles og henger rundt på gatene etter skoletid. Og det fører ikke bare positive ting med seg, sier 10-klassingen Dana Barzinje til Dagsavisen.

Han er også elevrådsformann på skolen.

Les også: Skoleeventyret som ble et mareritt: – Det er jo fullt av rotter. Lukten er forferdelig (Dagsavisen+)

Lovpriser

Sammen med medelevene Mariam Nsiri (16) og Hanad Abdulle (14) har de tilbrakt vinterferien på skolen.

Og de lovpriser tilbudet.

– Det at vi kan være her, gjør at vi slipper å gjøre dumme ting ute. Her har vi et sted vi føler oss hjemme, sier Hanad til Dagsavisen.

Og vennene følger opp.

– Ikke bare har vi et godt og trygt sted å være. Jeg går i 10. klasse og gikk på mattekurs. Hele klasserommet var fullt, og det i vinterferien. Det var helt sykt. Matte, liksom, sier Dana Barzinje.

– Her har jeg mange venner, og vi har mange morsomme aktiviteter. Jeg har også gått på eksamensforebredelseskurs i engelsk. Også her var det helt fullt i klasserommet, sier Mariam Nsiri, som har planer om å bli veterinær.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre Oslo-sider her!

Tre kommunale millioner

For elever over AKS-alderen er det lite tilbud, men for vinterferien i år hadde 15 osloskoler søkt og fått midler til såkalt «Meråpen skole» i vinterferien. Det dreier seg om ekstra aktiviteter med alt fra matlaging, strikkekurs, jobbtrening, hiphopkurs, FIFA-turnering, til åpen gymsal & bibliotek.

Jordal skole er en av disse og denne skolen arrangerer i tillegg eksamensrettede kurs for 10. trinn i norsk, matte og engelsk.

Da rektor Halvor Holm så interessen for meråpen skole i vinterferien, slo ideen ned om å utvide tilbudet.

– Et sånt tilbud koster penger, og det holder ikke bare med åpne dører. Det som er viktig for oss er at tilbudet har god kvalitet, at det er kvalifiserte lærere og miljøarbeidere til stede. Jeg har luftet ideene blant mine ansatte, og det er stor stemning for dette. Så uavhengig om vi får mer penger eller ikke fra kommunen, har vi bestemt oss for å videreføre opplegget i samarbeid med bydelen fram til påske, sier Halvor Holm til Dagsavisen.

Også de tre elevene Dagsavisen snakke med, er begeistret for forslaget.

– Dette er veldig bra. Nå har vi et sted å være når skolen er slutt, sier de tre.

– Selv om vi også har en flott fritidsklubb, så passer ikke den for alle. På skolen kjenner jeg alle, og her føler jeg meg komfortabel. Jeg vet hvem jeg skal snakke med om det er noe, sier Dana Barzinje, som i likhet med Hanad Abdulle har lyst til å bli politi.

– Eller advokat, legger han til med et smil.

– Fritidsklubbene er rette mot alle. Meråpen skole er rettet mot skolens elever. Tanken er at de skal lære mer, og at de opplever dette et trygt og godt sted å være, sier rektor Holm.

– Vi ser at mange ikke har steder å gå etter skolen, selv om de kunne gått på fritidsklubben. Mange ønsker et rolig sted hvor de blant annet kan gjøre lekser. Dette er et trygt sted å være, hvor de kjenner alle, sier Holm.

Oslo kommune har gitt tre millioner kroner til prosjektet «Meråpen skole» og i vinterferien hadde ni skoler, alle øst og sør i Oslo, åpent.

Les også: Vil forbedre AKS-maten uten penger

Roser Jordal

– Oslo er en delt by. Veldig mange av våre elever har ingen steder å gjøre av seg i ferier og på ettermiddags- og kveldstid. Samtidig står skolebyggene der – tomme. Vi ser at både rektorer, lærere og andre ansatte engasjerer seg for at elevene deres skal få et bedre tilbud, og nå har vi stilt penger til disposisjon. Skolene skal brukes mer, av hele lokalsamfunnet. Og tenk, mange av lærerne stiller opp nå opp i vinterferien for elevene sine, det gjør meg så stolt, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV) til Dagsavisen.

– Hensikten er å legge til rette for å styrke det forebyggende arbeidet blant unge i byen gjennom aktiviteter i skolens ferier. Tiltaket sees i sammenheng med satsingen for trygghet og redusert barne- og ungdomskriminalitet, sier byråden.

Hun er også glad for at tilbudet nå videreføres.

– Det er strålende at skolen vil legge til rette for aktiviteter etter skoletid. Full honnør til ledelsen på Jordal for at de er fremoverlente og lytter til elevene, sier hun.

– Skolen er en viktig møteplass og det er et politisk mål for byrådet å ta i bruk offentlige bygg på ulike måter. At Jordal nå vil fortsette tilbudet de hadde i vinterferien og dermed gi ungdom et sted å henge og være i aktivitet, er helt i tråd med byrådets ambisjoner. Vi må huske at mange barnefamilier ikke har råd til å betale for dyre fritidsaktiviteter. Med et gratis tilbud fra skolen kan alle inkluderes. Og jeg forutsetter at tilbudet skjer på ungdommenes egne premisser, – det er avgjørende for at det skal lykkes, avslutter byråd Inga Marte Thorkildsen.

Les også: Vil tvinge norsksvake elever på sommerskole

Mer fra Dagsavisen