Nyheter

Utvalg vil ikke la Oslo-byrådet hete byregjering

Et utvalg ber kommunalminister Jan Tore Sanner (H) si nei til Oslo-byrådets ønske om å få hete byregjering.

Utvalget, som er nedsatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å foreslå ny kommunelov, skriver i en pressemelding at viktige kommunale organer bør bruke kommunelovens betegnelser.

Da Raymond Johansen (Ap) og hans rødgrønne kolleger kom til makten i Oslo etter valget i fjor høst, kalte han samarbeidet for en byregjering. Forrige uke vedtok Oslo bystyre at byrådet skal få hete byregjering. Men dersom kommunelovutvalget får det som det vil, blir altså bare betegnelser som kommuneråd og byråd tillatt i den nye kommuneloven.

Les debatt: Å kalle byrådet for byregjering er en veldig god idé

Les også: Høyre foreslo «byregjering» først

Statsminister Erna Solberg (H) valgte en spøkefull tone da hun kommenterte navneendringen.

– Kjære Raymond Johansen. Hvis Oslo absolutt vil ha en egen regjering, er det greit at jeg flytter Norges regjering til Bergen? skriver hun på Twitter.

Bystyrepolitiker Hallstein Bjercke (V) mener det er på tide å skrote navneendringen.

– Mitt råd er å legge dette forslaget i skuffen og la det ligge der. Det er nok av saker å ta tak i her i denne byen, så bruk tid på det, sier han til Nettavisen. Men Raymond Johansen står fortsatt på sitt:

– Vedtaket er blant annet basert på Kommuneadvokatens konklusjon om at kommunen har full rett til å foreta en slik navneendring innenfor gjeldende kommunelov. Jeg kan ikke se at utvalget har gitt noen tolking av kommuneloven slik den er i dag, men de har kommet med et råd om hvordan de mener loven bør være i framtiden – og utvalget er delt i dette spørsmålet, skriver han i en pressemelding torsdag kveld.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Johansen mener det er riktig å klargjøre skillet mellom de folkevalgte som sitter i bystyret – og de som har den utøvende politiske ledelse i byregjeringen.

– Folk er kjent med skillet mellom lovgivende og utøvende makt – Storting og regjering – på nasjonalt nivå. I Oslo har vi et parlamentarisk system – det er det mange som ikke vet – derfor innfører vi de samme begrepene også i Oslo. Vi mener dette gir større klarhet i hvilke roller og ansvar de ulike politiske organene har, og at det vil gi større forståelse for folk hvordan beslutningene i kommunen som fattes, skriver han videre.

Mer fra Dagsavisen